Top
janneke van der meulen

Hoe gaan we ‘Corona’ voorkomen in de toekomst?

Tekst: Janneke van der Meulen | Foto’s: Ellen de Monchy

Mensen halen stukken spiervezel en organen uit dieren, omdat er een hardnekkig verhaal de ronde gaat dat het voor optimale gezondheid natuurlijk, noodzakelijk en daarmee normaal is om dierlijke producten te eten. Fabeltjes.

Thuis op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moeten de dierlijke producten door en door verhit worden. Maar om in de toekomst dit soort pandemieën te voorkomen waarschuwt datzelfde WHO dat we onze relatie met dieren grondig moeten herzien.

Thanks to Corona krijgen wetenschappers en virologen die al jaaaaren waarschuwen dat de groeiende veestapel een broeinest is voor infectieziekten meer en meer aandacht. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt dat 2/3 van de verwekkers van infectieziekten afkomstig is omdat wij dierlijke producten willen eten.

Ebola, SARS, MERS, de Mexicaanse griep en HIV. Allemaal op de mens overgedragen ziekten als resultaat van het ophokken en eten van dieren. De vraag waar we maar omheen dansen is: Hoe natuurlijk, normaal en noodzakelijk is het om maar dieren te blijven eten? Er zijn ondertussen planty aan alternatieven. Laten we leren van Corona en vanaf nu besluiten (als je dat niet al gedaan hebt) het dier uit de voedselketens te halen.

• De Spaanse griep door het eten van varkens koste rond 1919 zo’n 100 miljoen mensenlevens.

• De Aziatische griep door het eten van kippen en eenden koste rond 1958 meer dan 1 miljoen mensenlevens.

• De Hongkonggriep door het eten van pluimvee koste in 1986 meer dan 1 miljoen mensenlevens.

• De Mexicaanse griep door het eten van varkens koste in 2009 zo’n 400 duizend mensenlevens.

• Volgens de WHO worden er alleen al in Europa 23 miljoen mensen per jaar ziek door met eten besmette bacteriën afkomstig uit rauw vlees, vis, eieren en zuivel. Zo’n 4700 mensen overlijden eraan. In Amerika worden hierdoor zo’n 48 miljoen mensen per jaar ziek.

EET WIN-WIN | HET ALLERGEZONDSTE DIEET VOOR MENS, DIER EN AARDE

Wat vindt u van dit artikel?

“Het is niet de vraag of we allemaal veganistisch moeten leven het is de vraag wanneer dit gaat gebeuren”, zegt Janneke van der Meulen. Volgens haar is veganisme de snelst groeiende beweging. “Dat moet ook wel want de aarde piept en kraakt aan alle kanten.” Mijn aandacht voor detail en kwaliteit in het proces maakt mij een succesvol topsporter. Deze mind-set helpt mij, als verbinder met een no-nonsens mentaliteit, ook te excelleren als spreker en coach. Hoe slimmer, efficiënter en succesvoller, hoe leuker. Mijn kracht is het delen van al mijn intenties, kennis en kunde waardoor ook de mensen om mij heen, met plezier, maximaal kunnen presteren. Het verbeteren van de collectieve intelligentie, is waar ik van geniet. Zo weet ik helder te visualiseren wat op lange termijn mogelijk is en mensen daarmee te prikkelen. De consequenties en doelen op korte termijn kan ik daar gericht aan verbinden.