Top
bezinnen

Tijd voor bezinning

Tekst: Nathalie Barones van Verschuer

Voor de corona crisis reisden wij veel naar het buitenland. We vonden het heerlijk om lekker weg te gaan en even afstand te nemen van het landgoed, waar alles altijd doorgaat. Maar noodgedwongen zijn wij net als iedereen, sinds maart nauwelijks van het erf geweest. De lockdown heeft verplicht rust gebracht, zowel letterlijk als figuurlijk. Door die rust zijn wij ons gaan bezinnen op de toekomst van het landgoed. Want de crisis heeft veel veranderd.

In de laatste decennia zijn wij ons steeds meer gaan richten op horeca en evenementen, met ons pannenkoekenhuis, locaties voor vergaderingen en feestjes en de Landgoedfair. Maar door de pandemie werden wij opeens heel kwetsbaar. Tijdens de lockdown moest alle horeca sluiten en zat driekwart van onze 200 medewerkers thuis. Dat legde natuurlijk een hele zware druk op het landgoed. Terwijl wij ons zouden moeten focussen op de instandhouding, draaide alles er nu om het hoofd boven water te houden, vanwege de hoge kosten van ons bedrijf. Gelukkig kwamen wij in aanmerking voor de NOW regeling en kregen wij daarmee een groot deel van onze personeelskosten vergoed, want anders hadden we het niet gered.

Genoeg aanleiding voor bezinning. Want waar draait het om? Het landgoed bestaat al sinds 1129 en is bovenal een prachtige plek, waar heel veel mensen intens van genieten. Ze fietsen, wandelen, picknicken en zonnen, maar daar kunnen wij het landgoed natuurlijk niet van bedruipen.  Gelukkig draait het pannenkoekenhuis weer goed en vertoont de winkel met onze producten juist een stijgende lijn, maar onze locaties en evenementen, liggen nog zo goed als stil. Onze oorsprong ligt bij de landbouw en daar willen we nu meer op gaan focussen. Landbouw in balans met de natuur. Naast onze boerderij met melkvee, waarvan wij onze eigen kazen produceren, onze Lakenvelders, boomgaarden en akkerbouw gewassen, willen wij meer voedsel gaan telen, zoals aardappels, uien en peen, of gewassen die wij kunnen verwerken in een eindproduct, zoals graan voor brood en misschien wel hop voor een eigen biertje. Het mooiste is een gewas dat wij zowel in bulk kunnen verkopen, als zelf verwerken. Zoals de pompoenen die wij telen. Daar maken wij soep en chutney van, maar het gros is op voorhand verkocht aan de supermarkt. Dat geeft zekerheid en voorkomt verspilling van tijd en gewas.

De grootste verandering dit jaar voor ons is dat wij na 25 edities voor het eerst geen Landgoedfair hebben. Geen drukte in augustus, geen stress. Enerzijds een groot gemis, maar anderzijds hebben wij nu de tijd om eens goed na te denken over het concept, want ik zou het graag anders willen. De brocante voorbij. Durven veranderen. Heel graag wil ik er een broedplaats van maken voor duurzame en biologische producten die bijdragen aan een verantwoord leven. Zodat de klimatologen trots op ons kunnen zijn.

We moeten de aarde doorgeven en het is tijd voor bezinning. Ook bij ons!

Nathalie Barones van Verschuer

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wat vindt u van dit artikel?

Nathalie van Verschuer is directeur van landgoed Mariënwaerdt. Het ruim 900 ha. grote Mariënwaerdt is sinds 1734 familiebezit en vererfde van de graven Van Bylandt op de baronnen Van Balveren en daarna op de baronnen Van Verschuer. De producten van het landgoed zijn 100% biologisch. Nathalie schrijft in de Krant van de Aarde over haar leven op het landgoed. Elke dag weer geniet ik van de prachtige natuur, de seizoenen en van de oogst die het landgoed voortbrengt. Bovendien beleven wij veel op Mariënwaerdt. Het is een wereld op zich.