Top
het groene huis

Het Groene Huis: Ik voel me thuis onder de vloer

Tekst: Eric Schoones | Foto’s: Joachim Schoones/Verzetsmuseum

Ed Woolthuis installeert al acht jaar Tonzon vloerisolatie en in zijn onlangs geopende Het Groene Huis informeert hij iedereen die zijn huis wil verduurzamen of zelfs energieneutraal wil maken. De Krant van de Aarde nam een kijkje.

‘Vroeger deed ik mijn administratie altijd aan de keukentafel’, zegt Ed Woolthuis terwijl hij in zijn nieuwe kantoorruimte koffie zet. ‘Ik woon om de hoek, maar ik wilde wat meer ruimte en hier was nog plaats voor een kleine showroom.’ De vele installateurs binnen Ed Woolthuis’ netwerk bieden een scala aan duurzame maatregelen voor in huis: en zonnecollectoren voor warm water en verschillende soorten spouwmuurisolatie, o.a. de nieuwste – volledig biologisch afbreekbaar – gebaseerd op melkzuur  met een hoge isolatiewaarde. 

Ook het Evohome systeem voor comfortabele temperaturen overal in huis kan Ed laten zien, net als verschillende soorten warmtepompen, ook met geothermie. Verder is er informatie over zeer duurzaam bouwen met Techpaneel, voor een huis met nul op de meter en over de Haarlemse energiecoöperatie Noorderlicht, waarmee mensen die zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen toch kunnen profiteren van de zon. 

Ed Woolthuis: ‘Ja, ik vind het leuk om mensen warm te maken voor deze zaken. Daarom ga ik ook binnenkort eens in de maand een vrijdagmiddagborrel organiseren waarbij woningbezitters en installateurs elkaar onder het genot van een biertje en een knabbeltje kunnen ontmoeten.’ 

Houtkachel

Maar welke maatregelen je ook kiest, het begint altijd bij de schil van je huis. ‘Ja’, zegt Ed Woolthuis, ‘die moet goed zijn, anders heeft de mooiste warmtepomp geen zin’. 

En mensen vergeten vaak de vloer, het werkterrein van Ed. Hoe hebben Ed en Tonzon elkaar gevonden? ‘Ik had een gewoon klusbedrijf: schilderwerk, keukentje plaatsen, zolder opknappen. Je weet het wel, met twee rechterhanden durf je op een gegeven moment alles aan en als je er gewoon aan begint, leer je het vanzelf. Een collega vroeg of ik wilde helpen met Tonzon want in de winter had hij het altijd heel druk en voor mij was dat meer de slappe tijd. Mensen denken pas aan vloerisolatie als ze het koud krijgen. Als ik mijn houtkachel na de zomer weer aan doe, zit de volgende dag mijn mailbox vol met aanvragen, daar kun je de klok op gelijk zetten.’

De installatie begint altijd met een inspectie van de kruipruimte. Zijn er veel obstakels onder de vloer? Hoe hoog is de kruipruimte? Hoeveel compartimenten zijn er beneden? Zijn de cv-leidingen geïsoleerd? Daarna kan Ed een offerte op maat maken. 

Nee, claustrofobie heeft hij niet. ‘Als een van de weinigen kan ik nog werken met 25 centimeter ruimte tussen onderkant van de balken en het zand. Soms wel vervelend, want je kunt je niet omdraaien. Als het echt niet gaat kan het zand altijd nog worden weggezogen.’

Plumeau

Op zijn website staan tientallen zeer tevreden klantreacties. ‘Mensen krijgen ook altijd een filmpje, dan kunnen ze zelf zien hoe het onder de vloer is, want de meeste gaan toch niet mee naar beneden.’ Behalve dan die dame van in de zeventig. Ed lacht: ‘Ze deed haar overall aan en hoofdlampje van de wandelclub op’. We halen wel van te voren de spinnen weg met een plumeau en als de oranje bodemfolie op de grond ligt heb je een schone werkvloer. Als je één lampje neerzet zorgen de Tonzon-kussens voor een prachtig spiegelend effect, dan is alles verlicht, en heb je opeens een aangename ruimte onder de vloer, dan voel ik me thuis.’

Ed en zijn collega komen van alles tegen onder de vloer. In de vitrine in de showroom – die luistert naar de naam ‘Kruipruimte museum’ – liggen enkele trofeeën: een muis, een rat, oude flesjes en sinds kort ook een heuse “moffenzeef”, een ontstoorfilter gebruikt in de oorlog om Radio Oranje te beluisteren. 

Tranen

Om te demonstreren hoe  Tonzon folie isoleert, heeft Ed zijn ‘demonstratiekacheltje’ met een verwarmingselement achter een plankje. Het werkt heel eenvoudig; één zijde is voorzien van  reflecterende folie, de andere zijde niet. Het verschil is groot en iedereen kan voelen hoeveel warmte er verloren gaat zonder folie want de reflectie werkt bij vloeren precies zo.    

Zijn de klanten nu allemaal heel milieubewust en duurzaam? ’Niet altijd, sommigen willen wel minder energie verbruiken, maar het comfort geeft toch vaak de doorslag.’ En de verbazing over hoe goed het werkt is vaak groot. ‘Ik heb dames in tranen aan de telefoon gehad, meteen nadat ik ben geweest. Voor het eerst in twintig jaar geen koude voeten! Daar doe je het toch voor!’ 

www.hetgroenehuis.nl

Rijksstraatweg 238 Haarlem, 023-2027809

Facebook: @ hetgroenehuishaarlem

Wat vindt u van dit artikel?

Musicologist, pianist & author on music and sustainability/circular economy. Author of six books and a new one in preparation.