Top

Planet Earth III van start!

Tekst: NPO en HagensPR | Beeld: Copyright BBC

Vanaf vandaag (woensdag 8 mei 2024) gaat bij de EO op NPO 1 en op NPO Start het derde deel van de legendarische Planet Earth serie met Sir David Attenborough van start. Dit is ruim 7 jaar na Planet Earth II en bijna 20 jaar na de eerste Planet Earth!

Planet Earth III laat de kijker zien hoe de natuurlijke wereld ons blijft verrassen. Maar dit derde deel laat ook zien hoe deze wereld onder invloed van de mens onherkenbaar is veranderd en getransformeerd. In deel III wordt getoond hoe dieren zich op een buitengewone manier aanpassen om de nieuwe uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd te overleven. De impact van klimaatverandering en menselijk handelen op de natuur wordt op een prachtige maar confronterende manier in beeld gebracht.

Mysterieuze onderwaterwereld

Bioloog en televisiemaker David Attenborough verkent de kustgebieden in onder meer Zuid-Afrika en de Noordpoolkust, waar dieren vanwege voortdurende veranderingen moeten vechten om te overleven. Verder van de kust vandaan blijft een groot deel van onze wereld onontdekt, namelijk de onderwaterwereld. In de oceanen leeft 80 procent van onze dieren, maar daar is weinig over bekend. In deel III zien we meer over deze woeste en stille wateren en de mysterieuze wezens die ze herbergen.

Bossen en extremen

Als gevolg van klimaatverandering worden de woestijnen op onze aarde steeds groter.

Maar in deel III zien we ook de groen bedekte delen van onze aarde: van de gematigde regenwouden van Canada, waar zelden waargenomen Kermodeberen op zalm vissen tot de teakbossen van India, waar huilende wilde honden nauw samenwerken om een prooi neer te halen die drie keer zo groot is als zij zelf.

Rol van de mens

De wereld van de mens heeft zich naar alle hoeken van de aarde uitgebreid. Onder invloed daarvan zijn er tal van veranderingen voelbaar in elk ecosysteem en door de talloze wezens waarmee we deze planeet delen. Dieren moeten zich aanpassen aan een sterk veranderend landschap en het direct tegen ‘ons’ opnemen. In de kleine stukjes bos die overblijven door ontbossing, zijn dieren zoals chimpansees gedwongen om een bestaan te bevechten in de wereld van de mens. Tegelijkertijd zijn mensen ook heldhaftige natuurbeschermers die alles op het spel zetten om dieren te redden. Beide perspectieven worden in deze indrukwekkende, nieuwe editie van Planet Earth voor het voetlicht gebracht.

Wat vindt u van dit artikel?