Top

Het geheim van medicinale honing – Interview met Willem Jan Bosma

Tekst: Frans van der Beek

In de serie Groene Ondernemers reist het team van de Krant van de Aarde, Frans van der Beek en Albert Poutsma, dit keer af naar Rhenen en de Bfactory. Directeur Willem Jan Bosma vertelt enthousiast over zijn bedrijf dat medicinale honing verwerkt om dierenleed te verzachten.

Bundelen van kennis en kunde

In 2014 spoelde er een toonhaai aan die op sterven na dood was. Het dier werd overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk waar het met moeite werd opgelapt. Hongerige meeuwen hadden wonden geprikt in de huid van het arme dier. De medicinale honing van Bfactory bracht uitkomst. De wonden heelden. Het is slechts een van de vele voorbeelden waar de veterinaire geneeswijze op biologisch verantwoorde wijze werd toegepast. Het werd het unieke verkoopverhaal van Bfactory.

Willem Jan Bosma was wetenschapper. Hij studeerde bodemfysica aan de Universiteit van Wageningen maar gaf na zijn promotie een wending aan zijn carrière als strategisch adviseur. Hij specialiseerde zich in het naar de markt brengen van kennis. De strategieconsulent bedacht dat hij die vaardigheid ook in een eigen onderneming kon gebruiken. Dat gebeurde 21 jaar geleden dankzij het contact met Tineke Creemers. Ook zij promoveerde in Wageningen en deed als bioloog onderzoek naar het effect van de nectar in de honing. Zij besloten hun kennis en kunde te bundelen en Bfactory was een feit.

De gezondheidseffecten van honing verdienden een plek in de veterinaire geneeskunde. Het bedrijf is afhankelijk van de juiste bij en de passende honing. Maar waar vind je die?

Goede locatie

“In Nederland zijn er geen professionele imkers die de honing produceren die wij nodig hebben,” zegt Willem Jan Bosma. “Zij verhuren hun bijenvolken meestal voor bestuiving van gewassen. Wij hebben een goede locatie gevonden in Oost-Europa waar een familie honderden bijenvolken houdt volgens onze voorschriften. Die samenwerking bestaat al tien jaar en tot volle tevredenheid. Er mogen bijvoorbeeld geen pesticiden worden gebruikt en de natuur moet overvloedig en onaangetast zijn. Daar zijn optimale omstandigheden voor nodig.”

Maakt het uit welke honing wordt gebruikt?

“Dat maakt zeker uit. De samenstelling van honing varieert sterk. Honing die je in de supermarkt kunt kopen om op je brood te smeren of om je thee mee te zoeten, bevat vaak veel te weinig enzymen om medicinaal toepasbaar te zijn. Dat komt onder andere doordat consumentenhoning vaak verhit wordt. Dat doodt enzymen en dat vermindert de antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Als je gewoon gezond bent en je loopt een wond op, dan reageert je huid met een ontsteking om het afweermechanisme ter plekke te activeren. Daarna komt de wond tot rust en begint het genezingsproces. Maar bij chronische wonden verdwijnt deze ontstekingsreactie niet. Er worden dan voortdurend zuurstofradicalen gevormd. Honing is rijk aan flavonoïden en polyfenolen; dit zijn antioxidanten die de zuurstofradicalen wegvangen, zodat de wond alsnog tot rust kan komen.”

Het gebruik van honing heeft een zeer lange geschiedenis. Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt vanwege de voedingswaarde en therapeutische waarden. Er waren verschillende manieren om honing te consumeren, inclusief het gebruik ervan als zoetstof en smaakstof. Honing wordt over de hele wereld geproduceerd. De belangrijkste voedingsstof van honing zijn koolhydraten in de vorm van monosachariden, fructose en glucose. Honing speelt een belangrijke rol als antioxidant, ontstekingsremmend, antibacterieel middel en bevordert de hechting van huidtransplantaten en het wondgenezingsproces. De rol van honing is erkend in de wetenschappelijke literatuur en er is overtuigend bewijs ter ondersteuning van de antioxiderende en antibacteriële aard, hoestpreventie, vruchtbaarheid en wondgenezende eigenschappen.

Geen patent

Bfactory exporteert naar meer dan 25 landen maar kan en wil geen patent aanvragen op hun producten. “Ik kan je wel vertellen wat de componenten van de honing zijn, maar hoe de bijen die verzamelen is ons geheim. Als je patent aanvraagt moeten al die gegevens openbaar zijn en dat willen we niet.”

Het is een genoegen om te ontdekken dat er in de medische wetenschap nu eens geen chemische bestanddelen worden gebruikt, maar dat een beroep wordt gedaan op Moeder Natuur. Zij weet het beste wat we nodig hebben om te herstellen. En Bfactory schuilt maar wat graag onder deze paraplu…

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.