Top
Jan Terlouw

Jan Terlouw deelt ervaring in online masterclass

Tekst en Beeld: Grootmeesters.nl

Vanaf deze maand deelt de 90-jarige kernfysicus, oud-politicus en schrijver Jan Terlouw zijn schat aan levens- en werkervaring in een gloednieuwe serie online colleges op masterclasses platform Grootmeesters. Aan de hand van diverse thema’s geeft hij zijn blik op de samenleving. Ook vertelt hij hoe vertrouwen, in onder andere de wetenschap en politiek, de sleutel is tot het oplossen van de grote problemen van deze tijd.

Nieuwste aanwinst

De masterclass door Jan Terlouw is de nieuwste aanwinst in een serie online lesprogramma’s op het studieplatform. Sinds de lancering van Grootmeesters Masterclasses vorig jaar, hebben kijkers toegang tot een breed spectrum aan masterclasses in zeer diverse vakgebieden. Inmiddels delen 17 van Nederlands meest succesvolle talenten hierop hun kennis via hun eigen unieke collegereeks. Ze laten de kijker zien welke wegen zij bewandelden op weg naar hun succes. Gedurende het jaar worden telkens nieuwe masterclasses toegevoegd. Recent zijn er series gelanceerd met Jeroen Pauw, Arthur Brand, Daan Roosegaarde en Trijntje Oosterhuis.

De lessen van een gepassioneerde optimist

De drie carrières, in de wetenschap, de politiek en als schrijver, plus zijn permanente nieuwsgierigheid, vormen het uitgangspunt van de colleges van Jan Terlouw. Ook is hij openhartig over zijn eigen weg naar succes en de tegenslagen in zijn carrière. Hij deelt zijn zorgen over het milieu, de verharding in de maatschappij, de verruwing van de politieke omgangsvormen en ook zijn oorlogservaringen komen aan bod.

Toch is Jan Terlouw een onvermoeibare en gepassioneerde optimist, want zo stelt hij: ”Met veel vertrouwen in elkaar liggen oplossingen binnen handbereik.”

Over Jan Terlouw

Jan Terlouw (90) is een man van vele talenten.

Hij studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht, promoveerde op kernfusie en was daarna o.a. wetenschapper, fractievoorzitter van D66, Minister van Economische zaken en vicepremier, Commissaris van de koningin in Gelderland, Senator in de Eerste Kamer, (thriller)schrijver en voorvechter voor mensen- en dierenrechten.

Ook maakte hij furore als schrijver van jeugdromans, waarvan het verfilmde en internationaal geroemde ‘Oorlogswinter’ en ‘Koning van Katoren’ misschien nog het bekendst zijn. Zijn boek Oorlogswinter bestaat dit jaar exact 50 jaar en is actueler dan ooit.

Samenleven met vertrouwen

In de online lessen laat hij de kijker onder andere nadenken over hoe we het leven anders zouden kunnen inrichten ten behoeve van het klimaat, wat de kracht is van het verhaal, waarom je niet samen kan leven zonder vertrouwen, hoe het is om jong te zijn in een oorlog, en voor welke dilemma’s een politicus komt te staan.

De masterclass van Jan Terlouw bestaat uit 1,5 uur aan materiaal en bevat daarnaast een werkboek met een samenvatting van het lesprogramma en links ter inspiratie en verdieping. Een collegereeks kost tijdelijk 29,50 euro per Grootmeester. Een jaarabonnement met onbeperkt toegang tot alle masterclasses kost tijdelijk 60 euro.

Meer informatie over de inhoud en het aanbod van de masterclasses is te vinden op grootmeesters.nl 

Over Grootmeesters Masterclasses

Grootmeesters Masterclasses is een Nederlands streamingdienst gestart in maart 2021. Grootmeesters Masterclasses haakt in op de edutainment-trend en laat Nederlands’ meest succesvolle talenten hun denkwijze en aanpak in online lesprogramma’s delen met degenen die meer kennis in een bepaald vakgebied willen opdoen of geïnspireerd willen raken. Van zanger Guus Meeuwis en actrice Monic Hendrickx tot oud-voetballer Rafael van der Vaart, cabaretier Youp van ‘t Hek en schrijver Ronald Giphart, ze laten allemaal zien hoe je de beste wordt in hun betreffende vakgebied. Sinds de lancering staan er 17 masterclasses online. De online masterclasses bestaan uit 7 tot 30 lessen van in totaal 1,5 tot 5 uur per Grootmeester en zijn opgesplitst in korte colleges van circa 20 minuten. Hierdoor zijn de lessen goed te volgen, waar en wanneer je wil.

Wat vindt u van dit artikel?