Top
trendwatcher

Trendwatcher Anneke Ammerlaan: ‘Permacultuur wordt de nieuwe standaard’

Tekst: Ellen Winkel

“Als je een vegan kaas maakt zonder voedingswaarde, met water, kokosvet en bindmiddel, is dat dan integer? Mag dat?”, vraagt trendwatcher Anneke Ammerlaan zich af. Sinds de jaren 90 volgt en duidt ze ontwikkelingen op het gebied van eten.

Vegan en plant-based

Plantaardige voeding is momenteel de meest opvallende trend. Anneke: “Iedereen springt erop in. Bedrijven ontwikkelen allemaal vegan en plant-based producten. Maar hoe zit het met de voedselintegriteit? Als je een vegan kaas maakt zonder voedingswaarde, is dat integer? Een ‘kaas’ zonder proteïne, gemaakt met water, kokosvet en bindmiddel, die smaakt naar een goedkope mozzarella. Mag dat? Het fascineert me hoe de industrie hiermee omgaat. Natuurlijk willen ze de jongeren als klanten behouden. Alles lijkt geoorloofd, als het maar plant-based is. Dus zie je vleesvervangers met geen enkele voedingswaarde. Het volgen van dit soort ontwikkelingen in de markt is mijn grote passie.”

Technologisch versus natuurlijk

Aan de ene kant ziet Anneke hoe de industrie op de plantaardige trend inspeelt via technologische vernieuwing, dus met producten als vegan kaas. Aan de andere kant is er de groeiende belangstelling voor natuurlijk, regionaal en biologisch. “De biologische landbouw heeft een hele positieve invloed gehad op wat er in de normale landbouw gebeurt. Vorige week waren de protesten van de boeren. Het is interessant om te merken dat er een ander denken ontstaat. Boeren komen met nieuwe initiatieven, weilanden gaan er anders uitzien – met meer kruiden – en de landbouw wordt extensiever.”

“Duurzaamheid is de basis voor het nieuwe eten”, ziet Anneke. “Verbeter de wereld met mes en vork. We gaan van exclusief denken naar inclusief denken. Als we inclusief denken, zien we dat we onderdeel zijn van een geheel. Je bent net zoveel waard als een luis, want die heeft ook een rol in het ecosysteem.”

Permacultuur

Op het gebied van de biologische voeding onderscheidt Anneke drie lagen. “Je hebt allereerst het ‘standaard biologisch’ dat in alle supermarkten verkrijgbaar is. Zeg maar het domein van de Aldi en de Lidl. Maar in Duitsland zie je al dat de betere supermarkten voor biodynamische producten kiezen. Zij willen Demeter in hun schappen. Dat wordt de norm in de supermarkten. In Nederland zie je nu dat de natuurvoedingswinkels zich profileren met Demeter. De derde laag is de ontwikkeling van de permacultuur. Dat is een hele nieuwe manier van telen. Er moet nog heel veel in gebeuren en er is ook nog geen keurmerk voor. Maar uiteindelijk gaat dat de nieuwe standaard worden.”

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.