Top
vrijeschool

Steeds meer ouders kiezen voor vrijeschool

Tekst: Maxime Paulis

Terwijl het aantal leerlingen op reguliere scholen landelijk daalt, stromen aanmeldingen voor het vrijeschoolonderwijs binnen. De teller staat inmiddels op ruim 30.000 vrijeschoolleerlingen, die zowel basis- als voortgezet onderwijs volgen. Een logisch gevolg daarvan is dat er nieuwe scholen worden opgericht.

De allereerste vrijeschool van Nederland opende in 1923 in Den Haag. Anno 2020 staat de teller op 114 scholen: 88 in het primaire onderwijs en 26 in het voortgezet onderwijs. De waldorfscholen zijn niet alleen in de Randstad te vinden, maar ook daarbuiten.

In februari opent de eerste vrijeschool in IJmuiden, gestart vanuit een ouderinitiatief. Onder de naam Waldorf aan Zee, gaat een kleuterklas en een eerste klas (groep 3) van start in leegstaande lokalen van basisschool Het Kompas. Romee Rem is één van de ouders die ervoor gezorgd heeft dat Waldorf aan Zee realiteit werd. Zij wilde haar dochter aanmelden voor het vrijeschoolonderwijs, maar kwam er al gauw achter dat de vrijescholen in haar buurt vol zaten. “Ik hoorde dat er in Castricum plannen waren voor een Vrijeschool vanuit een ouderinitiatief en dacht ‘dat kan ik ook wel’”, vertelt Romee. “Het was van belang dat ik meer ouders zou vinden die ook interesse hebben in dit onderwijs.” Ze richtte een facebookpagina op en merkte dat er veel animo was voor een vrijeschool in gemeente Velsen. Samen met medeoprichtster Sjoerdtje Rasmussens werd contact gelegd met Atlant Basisonderwijs, die Waldorf aan Zee onder de vleugels zal nemen. “Gesprek na gesprek werd het plan voor een Vrijeschool in IJmuiden werkelijkheid. We vormden een werkgroep waarmee we een visie maakte die past bij Atlant en de uitgangspunten van de vrijeschool”, legt Romee uit. “Dat resulteerde in de school die na de voorjaarsvakantie van start zal gaan.”

Ook in Amsterdam, waar nu al negen vrijescholen zijn, wordt gewerkt aan een nieuwe locatie. Het streven is om in september 2020 aan de westkant van Amsterdam Noord Waldorf aan de Werf te openen, een interculture vrijeschool. “In eerste instantie wilden we gewoon een vrijeschool oprichten,” vertelt Brita Lemmens, één van de initiatiefnemers. “Amsterdam is zo’n diverse stad en de initiatiefgroep wilde daarom werken aan een inclusieve school met intercultureel onderwijs.”

De school wordt een dependance van vrijeschool Kairos en valt onder het bestuur van Stichting Geert Groote Scholen. “Wij willen een school worden waar alle kinderen zich veilig voelen”, legt Brita uit. “De initiatiefgroep is heel actief om doelgroepen te benaderen die de vrijeschool nog niet kennen.”

Op Waldorf aan de Werf worden jaarfeesten uit allerlei culturen gevierd, zoals het Suikerfeest van de Islam, het Lichtjesfeest van het Hindoeïsme en Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. De school krijgt twee kleuterklassen en hoopt ook een eerste klas (groep 3) te beginnen.

Wat vindt u van dit artikel?

Voor Krant van de Aarde ga ik in gesprek met mijn generatiegenoten - die millennials, u kent ze wel – over van alles wat met duurzaamheid en de natuur te maken heeft. Daarnaast schrijf ik regelmatig over het vrijeschoolonderwijs in Nederland.