Top
internaatscholen

Internaatscholen in Europa

In Nederland zijn de meeste internaatscholen na de oorlog snel opgeheven, maar in de rest van Europa is er nog keuze genoeg.

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland, een oude boarding traditie

Het VK heeft een uitgebreide traditie van internaatscholen, die stamt uit de koloniale tijd. Harrows in Londen, waar Churchill zat, Eton bij Windsor, de prinsjes Harry en William zaten hier, maar ook veel Britse politici waaronder Boris Johnson (met beurs). Gordonstoun in Schotland bekend van Prins Charles, zijn vader Prins Philip en onze eigen Prins Claus-Casimir. Maar er zijn ook enkele staatsvrije Steiner schools.

De Ierse internaten zijn minder bekend dan hun Engelse broertjes, maar hebben wel dezelfde manier van werken en zijn goedkoper. Wat niet iedereen weet is dat er Engelse staatsscholen bestaan waar je weliswaar fors betaalt voor het internaat maar helemaal niets voor het onderwijs. Dit scheelt ongeveer de helft, rond 15.000 tot 20.000 euro per jaar. Echt een voordeelknaller dus…

koning Albert - Door Voka Kamer van Koophandel Limburg

Zwitserland, hét statussymbool voor “ons soort mensen”

Met tien van de duurste internaatscholen domineert Zwitserland de hitparade van ’s werelds meest exclusieve instellingenOnder superrijken zijn deze elitescholen een statussymbool. Collège du Léman, vlak bij Genève is een bekende school. Kosten: rond de 80.000 euro. Omdat het Engels zo langzamerhand het Frans ook in de betere kringen heeft vervangen, hebben veel Zwitserse (en Franse) scholen concurrentie van het VK. Andere bekende scholen zijn Brillantmont en Le Rosey die laatste met een prijskaartje van meer dan 150.000 euro per jaar echt voor “ons soort mensen”. Deze school heeft verschillende vorsten en wereldleiders opgeleid. Hier zaten Prins Rainier, Koning Boudewijn en Koning Albert, Prins Edward, Sjah Mohamed Reza, Prins Guillaume van Luxemburg, de Hohenzollerns, de Borgheses, en ook Saen Lennon, Albert Hammond jr. en vele Rockefellers. Ook Kim Jong Un zat in Zwitserland. Under cover, maar een klasgenoot herkende de grote leider van Noord Korea later tot zijn grote schrik op TV.

Frankrijk: veel variatie

Frankrijk kent enkele zéér exclusieve kostscholen zoals École des Roches in Normandië, waarvan een oud leerling ooit riep: “mijn vader betaalt 50.000 euro per jaar zodat ik op school kan zitten met Prinsjes, kinderen van dictators, ministers en pooiers”. Ook zijn er scholen met speciale lesmethoden, zoals ook hier de Rudolf Steiner Vrijescholen en veel Katholieke scholen.

Verder is er een flink aantal topsportscholen met internaat, zoals College et Lycée Pierre de Coubertin in Font-Romeu. Wereldkampioenen Martin Fourcade (Biathlon) en Camille Lacourt (zwemmen) en voormalig Frans kampioen shorttrack Selma Poutsma zaten hier op internaat.

Duitsland en Oostenrijk: het sportgymnasium

Duitsland ken enkele zéér prestigieuze internaatscholen. De bekendste: Schloss Salem, opgericht door onderwijsvernieuwer Kurt Hahn. Koningin Sofia van Spanje en Prins Philip zaten hier op school. Voor een prijs van 50.000 euro ben je een jaar lang verzekerd van outdoor kampen, sport in een schitterende omgeving en een netwerk voor het leven. Daarnaast kennen Duitsland en Oostenrijk vanuit hun rijke sporthistorie veel zgn. sportgymnasia. Scholen die het curriculum speciaal hebben aangepast aan kinderen met een topsportpotentieel. In Oostenrijk gaat het daarbij vaak om het Ski internaat. Duitsers hebben veel met voetbal, zo weten we sinds 1974. Er is het “gewone” voetbalinternaat, voornamelijk dure privéscholen die ook andere sporten aanbieden en het EliteSchule des Fussballs internaat zoals dat van Schalke 04 waar zowel Özil, Neuer en Draxler hun opleiding genoten.

België en Nederland: internaten separaat van school

Het internaatlandschap in België is groot. Meestal sluit een internaat nauw aan bij de schoolomgeving maar staat wel los van school. Sommige internaten zetten sterk in op zorg en opvang, anderen op structuur, studie-ondersteuning of leren samenleven. “Op internaat komen is pure luxe op voorwaarde dat de jongere er de voordelen van ziet en bereid is om de nadelen te verdragen” stelt een Vlaamse directeur. En Nederland? Is heel het kostschoollandschap dan verdwenen? Nee. Een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigers… International School Eerde, in de buurt van Ommen is de laatste vertegenwoordiger van het klassieke instituut. Halverwege de vorige eeuw kende Nederland nog ruim honderd internaten, waaronder katholieke jongensscholen zoals het Canisius College in Nijmegen. Hier zaten o.a. de politici Ruud Lubbers en Hans van Mierlo. Er is nog wel een handjevol internaten waar geen onderwijs wordt gegeven. Andere scholen met “wonen/leren” zijn het MBO Warmonderhof of het UWC Maastricht.

internaatscholen
internaatscholen

Het beroemdste internaat ter wereld

Een van de beroemdste internaatscholen ter wereld staat in Barcelona. La Masia is de jeugdacademie van FC Barcelona. Ongeveer zestig jonge voetballers en basketballers zijn in La Masía ondergebracht. Ongeveer de helft van de kinderen komt uit Catalonië en de rest uit andere delen van Spanje en de hele wereld. In de laatste 25 jaar o.a. 15 uit Kameroen, 7 uit Brazilië, 5 uit Senegal en 3 uit Argentinië. Iniesta, Messi en Xavi zaten hier op internaat. In 2010 versloeg Spanje Nederland in de finale van de wereldbeker met 7 alumni van La Masia.

Wat vindt u van dit artikel?