Top

Renáta’s Choice – Om de herfst te vieren

Een gezonde en heerlijke herfst met 4 van mijn favorieten:

Wholy pasta

Wie maakt het?

Stoere ondernemers zijn het in mijn eigen stad Den Haag: Pieter van der Manden en Walter Zantinge. Zij wilden met hun bedrijf Wholy Greens mensen voedzame én lekkere pasta laten eten, gemaakt van overgebleven groenten. En zo geschiedt: deze pasta verspreidt als een omgevallen fles olijfolie over een granieten aanrecht. Hun aandacht bij het maken van hun pasta gaat uit naar gezond, lokaal geproduceerd, samenwerking met de boeren, zo weinig mogelijk verspilling én hoogwaardige smaak. Maurits Groen, de oprichter van WakaWaka en Kipster, is hun Chief impact officer. Wie zal deze jongens stoppen? Ikke niet, want ik vind het in alle opzichten geweldig.

Waarom zo bijzonder?

Wholy Greens heeft de techniek onder de knie gekregen om pasta’s met meer dan 50% groenten te produceren mét de bite van de echte Italiaanse pasta. Hun smaken zijn Smooth Spinach, Beautiful Beetroot, Glorious Carrot en Sweet Pumpkin. Als ik het echt voor het kiezen heb? Dan kies ik niet één, dan maak ik er een Quattro veggi van: een mengsel van alle vier smaken (let wel op verschillende kooktijd), jouw favoriete sausje eroverheen en je bent in de zevende hemel. Een pasta-abonnement? Bij hen kan het! www.wholygreens.com

Oesterzwammen forever

Wie maakt het?

Mijn favoriete Rotterdamse duurzaamheidsduo Mark Slegers en Siemen Cox begonnen ooit met hun oesterzwammenkwekerij Rotterzwam in het toen aftandse oude zwembad Tropicana. Deze plek, nu genaamd BlueCity, is inmiddels dé broedplaats van circulaire ondernemers geworden, ook door inspanningen van Mark en Siemen. Het team Rotterzwammers haalt maandelijks circa 7.000 kg koffiedik op bij verschillende horecagelegenheden en kantoren en zetten dit om in voedsel, in oesterzwammen. En dit is nog niet genoeg voor ze: ze geven workshops en delen hun kennis met liefst zo veel mogelijk (inter)nationale professionals om zo verder te innoveren en hun impact te vergroten.

Waarom zo bijzonder?

Met jouw eigen oesterzwammen growkit kan je thuis op je aanrecht oesterzwammen kweken en word je een aanrecht-agrariër! Zo red jij ook koffiedik van de vuilverbranding én creëer je je eigen verrukkelijke paddenstoelen. De growkit, gemaakt van gerecycled plastic, wordt in Rotterdam in elkaar gezet door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Deze Rotterzwammers hebben tal van meesterlijke en ongelofelijk lekkere producten gecreëerd met oesterzwammen, zoals bier, spread, vegan bitterballen en kroketten maar ook een zeepje van koffiedik, in samenwerking met lokale ondernemers. Je kijkt je ogen uit en voedt je geest op www.rotterzwam.nl

Mousserende godendranken

Wie maakt het?

De Deense sterrensommelier Jacob Kocemba kon maar geen NOLO vinden die voldeed aan de hoge eisen van zijn smaakpapillen. Waat, NOLO?! Ja: no/low alcohol. Jacob liet het een tijdje borrelen en er volgden experimentele jaren: hij wilde ‘s werelds beste NOLO-dranken creëren. In 2017 is uiteindelijk de Copenhagen Sparkling Tea Company geboren. Samen met zijn zakenpartner Bo Sten Hansen biedt hij een scala van mousserende dranken aan met als basis biologische theesoorten. Een feestelijk assortiment: van de alcoholvrije BLÅ en LYSERØD met wat druivensap tot RØD, GRØN en VINTER met elk 5% alcohol en een kleine hoeveelheid witte wijn en suiker.

Waarom zo bijzonder?

Scandinavische innovatie en Aziatische traditie treffen elkaar in de dranken van Kocemba en Hansen. Hun bubbels worden gemaakt met precisie en aandacht: tot wel 13 verschillende theeën in een fles die op dezelfde wijze worden geassembleerd als een cuvée van druiven bij het produceren van een champagne. Mijn favorieten heb ik al! RØD met o.a. witte en zwarte thee en de voor mij onweerstaanbare hibiscus en de BLÅ met als extra kamille en jasmijn. Perfect op 5°C uit een mooi champagneglas op feestelijke momenten of een ogenschijnlijk eenvoudige avond. www.sparklingtea.nl

Hemels trio

Wie maakt het?

Judith Faller-Moog is 36 jaar geleden gestart met Bio Planète. Ze maakt met haar team de beste oliën, wel z’n 70 soorten, biologisch én biologisch dynamisch. Olijf- en zonnebloem, maar ook truffel-, maanzaad-, avocado-, zwarte komijnolie, roept u maar! De ingrediënten halen ze van dichtbij zoals Oostenrijk en andere Europese landen, tot verre landen als Burkina Faso of de Filipijnen. Dit doen ze niet door enkel in te kopen, maar ze zetten de kennis en kunde van de boeren in en bouwen duurzame samenwerkingen met ze op.

Waarom zo bijzonder?

Maak je borst maar nat, want de nieuwe oliën zul je niet kunnen weerstaan: de Curry & Co, Pizza & Pasta en de Wokgerechten. De basis van de eerste twee is een mix van olijf- en zonnebloemolie, bij de Wokgerechten is dat zonnebloem- en geroosterde pindaolie. Wie voor Curry & Co kiest, kan genieten van een zachte mix van specerijen als chili, kaneel, komijn, kurkuma én van gember. Raad eens: met de prijswinnende Pizza & Pasta kan je jouw Italiaanse lekkernijen op hete smaak brengen! De wokkers beleven een waar feest als ze hun Aziatische gerechten in de laatste van de drie bakken. Ik heb ze allemaal op mijn aanrecht staan: gemak & topsmaak!  www.bioplanete.com

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.