Top
biodynamisch

Proeven aan een toekomst als biodynamisch boer

Tekst en foto’s: Aeres Warmonderhof – Louise van den Broek (foto’s), Kitty Peetoom en Christie Manintveld (teksten)

De gemiddelde student van biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof heeft de wens, iets te betekenen voor een betere wereld. De school, Aeres MBO Dronten Warmonderhof, staat midden tussen de landerijen van Stichting Warmonderhof: een groot gemengd bedrijf met vee, tuinbouw en akkerbouw. Op Warmonderhof studeren jongeren en volwassenen voor een toekomst als boer. Ze vertellen wat hen drijft. Wil je eens kijken op Warmonderhof? Wees welkom op één van de komende informatiedagen!

De deeltijdopleiding voor volwassenen (werken en leren)

De BBL-opleiding van de school is ingericht als deeltijdopleiding voor volwassenen. In twee jaar tijd geven zij hun carrière een heel nieuw perspectief. Dit zijn de snelle schakelaars. Ze willen in een korte periode meer kennis opdoen over de biodynamische landbouw, zodat ze hun toekomstplan kunnen verwezenlijken. Ze stapelen hun opleiding op hun reeds bestaande werkervaring en zijn vaak al tijdens hun studie bezig met het opzetten van een eigen boerenbedrijf. De deeltijdstudenten komen gemiddeld één dag per week naar school en lopen twee dagen per week stage op een biologische of biodynamische boerderij naar eigen keuze.

Wouter Tijssen (48), deeltijdstudent:

“Warmonderhof heeft jarenlange ervaring met andersoortige voedselvoorziening”

“Als kind droomde ik van een leven op de boerderij, met dieren, maar ik ben tandarts geworden. Op zoek naar een nieuwe richting dacht ik direct aan iets met planten. Niet de massaproductie in kassen vol met gif, maar op een bewuste en biologische manier bezig zijn. Ik speel met het idee van een tuinderij met kippen en een boomgaard, maar ik merk dat ik ook de veeteeltkant leuk vind, nu ik meer zicht heb op de biologisch-dynamische visie. Als iedereen dit zou weten, zouden veel mensen waarschijnlijk andere keuzes maken. Ik ben blij dat er op Warmonderhof jarenlange ervaring is met deze andere manier van voedselvoorziening. Aeres Warmonderhof is een mbo-opleiding, maar ik vind dat we behoorlijk diep op de stof ingaan. De docenten zijn experts met passie voor hun vak. Hun enthousiasme is aanstekelijk. Ik dacht dat het ‘boeren’ nooit voor me was weggelegd, omdat ik niet uit een boerenfamilie kom, maar ik ben hier echt op mijn plek. Ik weet nog niet wat de toekomst gaat brengen, maar ik ben gelukkiger dan ik in jaren ben geweest.”

Mieke Bous (50), deeltijdstudent:

“De antroposofische kant van de opleiding vind ik interessant”

“Ik heb kunstgeschiedenis gestudeerd. Daarna heb ik verschillende soorten banen gehad. Op mijn laatste werkplek zat ik achter twee computerschermen aan mijn bureau en daar werd ik helemaal niet vrolijk van. De Warmonderhof is meer dan een opleiding. Het is een omslag in mijn leven. Het contact met mijn klasgenoten, de bijzondere sfeer hier, de inhoud van de lessen… Wij zijn allemaal al ouder. Iedereen kiest heel bewust en gaat ervoor vanuit passie en belangstelling. Als ik naar school moet, denk ik: yes, ik mag weer! De antroposofische kant van deze opleiding vind ik interessant. Het zet mij aan het denken. Welke invloed hebben de zon, de maan en de sterren? Hoe kun je werken met energie en met dingen die je niet ziet en niet meten kunt? Laatst deden we een proefje met tuinkers in de les ‘werken met aandacht’. Ieder van ons zaaide in twee delen. De ene kant zonder speciale aandacht, aan de andere kant kregen de zaadjes veel liefde en een boodschap mee. Een week later bekeken we het resultaat en ja, het maakt echt verschil! Het is spannend om deze omslag te maken en tegelijkertijd merk ik dat ik veel meer rust in mezelf heb en dat ik er heel blij van word.”

De voltijdopleiding: een vrijeschool mbo (wonen, werken, leren)

Maar liefst tachtig procent van de instromende voltijdstudenten van Warmonderhof heeft geen landbouwachtergrond, maar tachtig procent stroomt wel de landbouw in na het behalen van het diploma. Warmonderhof leidt dus echt nieuwe boeren op. Dat doet zij volgens het concept wonen, werken, leren: ’s morgens in de klas, ’s middags op het land. De school hanteert de pedagogiek en het jaarritme van het vrijeschoolonderwijs, reden waarom het ook wel een ‘vrijeschool mbo’ wordt genoemd. De school heet voluit Aeres MBO Dronten Warmonderhof en maakt deel uit van de Aeres-groep, een grote groene opleider in het land. Omdat Aeres Warmonderhof de enige staats-erkende biodynamische landbouwopleiding van Europa is, komen jongens en meiden uit heel Nederland, en het buitenland - naar Dronten toe. De school werkt nauw samen met Stichting Warmonderhof, die het werken op het gemengde bedrijf Warmonderhofstede en het wonen verzorgt.

David van den Berg (27), voltijdstudent:

“Veel te leren buiten het klaslokaal. Je woont naast de boeren, je loopt er zo heen”

“Het bijzondere is de combinatie van praktijk en theorie. In de middag kun je uit je hoofd komen. Ik merk dat ik het fijn vind om met mijn handen te werken. Hier leg ik een goede basis van kennis en praktijkervaring. Als ik in de praktijk iets tegenkom, zoals een ziekte of een plaag, kan ik daar bij mijn theoriedocent alles over te weten komen. Andersom kan ik de theorie direct toepassen in de praktijk. Ik ben twee keer aan een hbo-studie begonnen. Beide keren ben ik na een jaar gestopt. Ik besloot een halfjaar op reis te gaan en werkte op een biologische boerderij. Zo werd mijn interesse in de landbouw aangewakkerd. Het wonen bij de school bevalt me goed. Je woont samen met mensen die dezelfde interesses hebben, daardoor ben je altijd met je beroep en je passie bezig. Gezien mijn vooropleiding zou ik een hbo-opleiding kunnen doen, maar ik heb totaal niet gevoel dat ik hier onder mijn niveau werk. Er is zo veel ruimte om meer te leren dan je standaard aangeboden krijgt. Het vak landbouw is zo breed. De oud-directeur van Stichting Warmonderhof verzorgt de bijen. Als ik klaar ben met mijn huiswerk ga ik wel eens bij hem kijken. Als je wilt kun je met hem meelopen. Zo leer je daar ook weer van alles over.”

Roel Bekebrede (21), was voltijdstudent, nu deeltijdstudent:

“Er hangt hier een superleuke sfeer. Met veel verschillende soorten mensen en types”

“Het telen van gewassen, planten zien groeien en er zorg voor dragen, goed voedsel voor veel mensen produceren: dat spreekt me aan. De uitdaging is een optimale opbrengst te krijgen met een zo goed en gezond mogelijk product. Ik vind dit een mooi vak en ik wil het in stand houden. Ik zou het persoonlijk heel jammer vinden als alles fabrieksmatig verbouwd en gemaakt zou worden.

Daar ben ik absoluut geen voorstander van. Na de havo heb ik één jaar een opleiding voor gangbare veehouderij gedaan. Ik vond het heel leuk, maar ik kwam erachter dat ik de biologische landbouw in wilde. Toen ik hier begon, was ik niet bekend met antroposofie. Sommige dingen kan ik nog niet helemaal begrijpen of bevatten, misschien omdat ik wat nuchter de wereld in kijk. Maar de leraren zijn heel open. Je kunt eruit pikken wat je aanspreekt. Er hang hier een superleuke sfeer. Er zijn veel verschillende soorten mensen en types en toch heb je een verbinding met elkaar. Dat maakt het heel mooi.”

biodynamisch

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.