Top
giraf

De giraf is populair als handelswaar

Tekst: Frans van der Beek | Foto’s: BigStockPhoto

De giraf wordt beschermd om het ‘stille uitsterven’ van dit dier te voorkomen. In Genève is daartoe een verdrag gesloten. In zuidelijk Afrika gaat het redelijk met de giraf, maar volgens natuurbeschermers lopen de dieren risico’s in West-, Centraal- en Oost-Afrika. Van de 183 lidstaten van de World Wildlife Conference (Cites) hebben er 106 voor beschermende maatregelen gestemd. Die houden in dat de handel in delen van giraffen - huiden, botten en vlees - alleen nog onder voorwaarden en gecontroleerd wordt toegestaan.

Het aantal giraffen is volgens de African Wildlife Foundation in dertig jaar met 40 procent teruggelopen. Zonder ingrijpen is er kans op uitsterven, aldus de Afrikaanse natuurbeschermingsorganisatie.

Niet alle Afrikaanse landen staan achter de beslissing. Tanzania stemde tegen. Volgens een ambtenaar van het ministerie van Nationale Hulpbronnen en Toerisme neemt de populatie giraffen in zijn land juist toe. Volgens Cites is het aantal giraffen op het Afrikaanse continent nu veel kleiner dan dat van de Afrikaanse olifanten.

Matt Collins van internationale dierenbeschermingsorganisatie IFAW, aanwezig bij de conferentie, is blij met het besluit. “Tot nu was het onmogelijk met zekerheid te zeggen hoeveel van de enorme populatiedaling van de giraf het gevolg is van handel. We weten wel dat het een belangrijke factor is, aangezien het enige land dat momenteel gegevens verzamelt over de handel in giraffen, de Verenigde Staten, bijna 40.000 giraffenitems meldde, die in een decennium werden verhandeld.” Door het opnemen van de giraf in de lijst van beschermde dieren komt er informatie vrij over de omvang van de handel.

Geen ivoor

In Genève is een poging van enkele Zuid-Afrikaanse landen om de internationale verkoop van ivoor te hervatten, verworpen. Botswana, Namibië en Zimbabwe wilden met een tijdelijke opheffing van het internationale verbod op de ivoorhandel de ivoorvoorraden die zij hebben in korte tijd verkopen.

Kenia en andere Afrikaanse landen verzetten zich tegen dat voorstel: door een tijdelijke, gecontroleerde handel zou de internationale vraag naar ivoor van olifanten explosief toenemen.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.