Top

Niet te geloven

Tekst: Albert Poutsma

Voordat we hier graag onze wensen uitspreken voor 2023 wil ik iedereen die in 2022 heeft bijgedragen aan de Krant van de Aarde hartelijk bedanken. Het was helaas voor de Aarde geen mooi jaar. De oorlog, het klimaat, de biodiversiteit... En wij moesten afscheid nemen van onze auteur Ivo Valkenburg.

Vluchtelingen

Met Pasen mocht ik als bijrijder vluchtelingen in Polen bezoeken, het land waar oorlogsweduwes en -wezen opgevangen worden in vrijwel iedere (!) gemeente. Met poffertjes en skateles op een pleintje maakten we er het beste van voor de kinderen. Hun dankbaarheid was mooi en voelbaar. Rutger Bregman leek helaas in 2022 steeds minder gelijk te krijgen met zijn boek over mensen die deugen. En toch… ik kan gewoon niet geloven dat iedereen in Vladimírs omgeving hem zal blijven steunen.

Ik weiger ook te geloven dat mensensmokkelaars nog lang kunnen blijven samenwerken met de Italiaanse maffia en tegelijkertijd indirect gesteund worden door NGO’s én de EU. Dichter bij huis weiger ik te geloven dat álle directieleden van de Rabobank door willen met de financiering van landbouwgif en kunstmest. Ik weiger ook te geloven in boskap voor veevoer en ‘bio’brandstof. Deze businessmodellen zijn gewoon schadelijk.

Activisten en CEO’s

Het is ook onwaar dat alle directieleden van de banken en corporaties zoals Shell slecht zijn. Het zijn intelligente mensen bij wie ooit tijdens hun jeugd op Eton of bij het Delftsch Studenten Corps is ingepeperd dat een ratrace in corporate life de meeste status en geld oplevert. Zo houdt het kapitaal grip op de ‘krenten’ in de pap, ze mogen meesnoepen zolang ze in de pas lopen. Onlangs zag ik een filmpje op YouTube waarin de CEO van Shell in gesprek ging met activisten die zijn privétuin hadden bezet, hij had ook de politie kunnen bellen maar dat deed hij niet.

In plaats daarvan liet hij zijn vrouw thee serveren en ging in gesprek. Conclusie van deze captain of industry: “ik ben het met veel van wat deze idealisten zeggen eens en ik deel hun zorgen.” Het filmpje bleek deel van de film ‘The Corporation’ uit 2003, juist het tijdperk waarin Shell in Nigeria ongehoord veel sociaal leed en milieuvervuiling veroorzaakte… want uiteindelijk voert een CEO de wil van de aandeelhouders uit anders wordt hij ontslagen. Dit overkwam recent nog de CEO van Danone. Hoelang nog?

Verandering

Laat ons iedere dag in het nieuwe jaar beseffen dat naast aandeelhouder ook de consument en de publieke opinie van invloed zijn op verandering. De Krant van de Aarde gaat in het nieuwe jaar naar verbinding zoeken want wij weigeren te geloven…

Veel leesplezier, geniet van de feestdagen en een gezond 2023!

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".