Top

5 x Warme winter

Tekst: Renáta Horenová

Voor energie betalen we op dit moment een hogere prijs dan ooit en het is niet oneindig wat de natuur te bieden heeft. Deze energiebesparende producten van bijzondere producenten vrolijken je echt op! Van ware pioniers: ze hebben hierover nog vóór de energiecrisis nagedacht. Lees, verwonder en probeer het vooral uit.

    1. Do it slowy

Duurzaamheidskoppel Caro en Iris hebben een oud kookprincipe laten herleven en hebben, geïnspireerd op de hooikist, de EcoStoof® op de wereld gezet.

Een warm nestje voor jouw pan, gemaakt van duurzame materialen waaronder linnen uit Europa, gerecyclede textielvezels en kurk. Er komt weinig gas te pas bij het koken, alleen bij het verhitten van je pan, en de voedingsstoffen blijven goed behouden. Zo bespaar je ca 30% energie: goed voor de natuur én je portemonnee. Shashuka, romig vispotje of yoghurt: je kan het zo gek niet bedenken, de EcoStoof maakt het! Voor kookinspiratie is recent het e-book Makkelijke Maaltijden met de EcoStoof verschenen maar ook hun geweldige gietijzeren pan! www.ecostoof.nl

    2. Toffe sloffen

De Mongoolse bevolking ontwikkelde een uitzonderlijk vermogen zich aan te passen aan veranderende terreinen én weersomstandigheden. De beste plek om pantoffels vandaan te halen! Annelies Hendriks, de oprichtster van Esgii laat bijzondere Fair Trade vilten sloffen daar produceren, door kleine bedrijven in samenwerking met de nomaden. De sloffen zijn gemaakt van schapenwol, een bijzonder natuurproduct dat jouw lichaamstemperatuur bewaart én tegelijkertijd goed ventileert. Voor ieder wat wils: kinderen, vrouwen, mannen, hip of lekker klassiek? Ga maar sloffen snuffelen op www.esgii.nl!

Oh ja! Esgii – spreek uit eskie – is het Mongoolse woord voor vilt. Viva la Mongolië!

    3. TONZON, een ware warmtebron

Ton Willemsen, de oprichter van TONZON, is meester in het isoleren maar ook in vooruitblikken. In de jaren 80 ontwikkelde hij een unieke en duurzame isolatietechniek voor vloeren en later ook voor muren, daken én voor de complete cv-installatie. Naar zijn idee kan door een relatief kleine actie, als het isoleren van huishoudens en bedrijven, een groot effect bereikt worden voor het milieu en nu ook voor ons huishoudpotje. Bijvoorbeeld met dit radiator-optimaliseringspakket. Het zorgt ervoor dat alle warmte terechtkomt op de plek waar je het hebben wilt en het voorkomt warmteverlies. Zo kan je op een eenvoudige manier energie maar ook geld besparen. Radiatorfolie of een ketel-isolatiefolie nodig? Ze hebben het allemaal! www.tonzon.nl

ZILCH 0O3A3597 - verkleind

    4. ZILCHverwant

ZILCH staat voor uitbundige kleuren, tijdloze vrouwelijke modellen en uitgesproken prints. Vaak in duurzame en biologisch gecertificeerde materialen. De kleding wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd onder goede werkomstandigheden voor de fabrieksmedewerkers.

Zoek je voor de winter een warme sweater, cardigan, muts of sjaal? Kijk naar de mooie lijn met samenstelling van 50% Merinowol, 40% acryl en 10% baby-Alpacawol. In hun producten zul je het niet alleen warm hebben maar ook meer dan goed voor de dag komen. www.zilch.nl

    5. Stijlvolle warmte op maat

Zoek je persoonlijke, duurzame en stijlvolle herenkleding? Dan móet je bij NEW TAILOR zijn.

NEW TAILOR’s, Marcel, Jonne, Raoul en Bart, geloven in lokaal en ambachtelijk maatwerk en hebben een neus voor stijl. Samen met een hecht team van ontwerpers en kleermakers zorgen ze sinds 1997 voor tijdloze, kwalitatieve kleding voor alledaagse, zakelijke of feestelijke momenten. Dit doen ze o.a. in hun atelier en winkel in Utrecht en Amsterdam, van bijzondere stoffen, kleuren en texturen. Kleding met een goed verhaal dus!

Laat je in wollen watten leggen, in hun Dutch Tweed! Met deze lijn willen ze laten zien dat het anders kan: bewuster, duurzamer. Elke vezel komt uit Nederland: de schapen van o.a. familie Troost op Goeree Overflakkee, de spinnerij ‘Alles Wol’ in Stuifzand van de familie Kamerman, de weverij van Ingeborg Meijssen en de kleermakerij van NEW TAILOR. Lokaler en echter wordt het niet: je ziet en voelt dat de handgeweven stof ‘leeft’. Het proces is zo arbeidsintensief dat ze slechts 10 Lounge Jackets per seizoen kunnen maken. Mis het niet! www.newtailor.nl

NEW TAILOR - Dutch Tweed-25 - verkleind

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.