Top
leermeesters

Leermeesters in tijden van Corona: Gkazas

Tekst: Renáta Horenová | Foto’s: Gkazas

De wereld heeft door Covid-19 op zijn kop gestaan. Dat er verandering moet komen, daar zijn steeds meer mensen het over eens. Een eerlijker, duurzamer, schoner en zowel economisch als ecologisch en maatschappelijk sociaal sterker systeem. Maar hoe doen we dat en wat komt er bij kijken? We gaan in deze serie in gesprek met biologische en duurzame ondernemers, pioniers in hart en nieren. Mensen die ondernemer zijn geworden vanuit een overtuiging, die een drive hebben om iets te creëren wat eerlijk en transparant is. Iets wat zoden aan de dijk zet. Voor welke keuzes hebben deze mensen gestaan en wat is hun blik op deze veranderende tijden?

Na Ton Willemse van Tonzon Vloerisolatie in editie 4, dit keer Floris Reurts van Gkazas Olijfolie.

Zo delen we de Griekse liefde en respect voor hun product, elkaar en de omgeving…

Het is jaren geleden wanneer Floris Reurts met zijn broer Tom, zus Eva en moeder op vakantie zijn op het Griekse eiland Kreta. In Kreta komen ze local George Gkazas tegen. Er slaat een vonk over tussen hem en hun moeder met een huwelijk als resultaat. Net als zijn familieleden is George in het bezit van een olijfgaard, waar op traditionele wijze kwalitatieve extra vierge olijfolie wordt geproduceerd. Floris is onder de indruk van zijn verhaal, vooral wanneer George vertelt hoe lastig het is buiten het eiland een afzetmarkt te vinden voor zijn biologische olijfolie. De Nederlands-Griekse familie besluit de handen ineen te slaan en in 2012 Gkazas Olijfolie op de Nederlandse markt te introduceren. Vanuit de doelstelling om zoveel mogelijk mensen van deze Griekse olijfolie te laten genieten.

Een eerlijke prijs voor iedereen

‘Op Kreta worden ontzettend mooie producten gemaakt en dit gebeurt vaak nog op een super authentieke (en soms arbeidsintensieve) manier. Neem het oogsten. Dit gebeurt elke winter met de hand waarnaar de olijven lokaal worden gewassen, gemalen en koudgeperst. Of de bemesting van de olijfgaarden, dat gebeurt allemaal via schapen en geiten die vrij grazen. Het resultaat is een biologische extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit. Om de kwaliteit van hun olie te kunnen waarborgen werkt een legioen aan bevriende buren en boeren op dezelfde eerlijke en duurzame manier. Echter hebben ze allemaal hetzelfde probleem als George, het afzetten van de olie op een markt buiten Kreta. Daarom is ons uitgangspunt altijd geweest dat we een eerlijke prijs voor de boeren willen garanderen, maar ook een eerlijke prijs voor de consument. Zonder dat concessies doen betreft de kwaliteit.’

Goede olijfolie brengt goede mensen samen. In alle tijden

‘Toen we begonnen was het een uitdaging om van klein en onbekend uit te groeien. We hebben er keihard voor moeten knokken. Maar dat harde werk wordt nu meer dan beloond. We maken onze biologische olijfolie toegankelijk voor heel veel mensen hier in Nederland zonder te vergeten waar onze droom begon: in de bergen van centraal Kreta, uit liefde voor het product.

Biologisch eten past ook helemaal in de tijd van nu. Het gaat er niet alleen maar om dat dit een gezondere manier van eten is, maar ook een duurzamere manier van het produceren van jouw eten. Mensen beseffen dit steeds meer en ze koken met meer aandacht. Dit helpt ons ook om meer mensen te bereiken met onze olijfolie waar we zo trots op zijn.

Het is de afgelopen tijd een uitdaging geweest om mensen te laten kennis maken met onze olie. Wij staan namelijk regelmatig op markten en in leuke winkels om mensen onze olijfolie te laten proeven. Daar hebben we wat op verzonnen: een deel de liefde-campagne. Je kunt nu, geheel online, bij ons een gratis 50ML blikje Gkazas Olijfolie bestellen. Deze sturen we kosteloos naar je toe en als kers op de taart kun je ook een blikje opsturen naar iemand anders die er eentje verdient. Zo delen we de Griekse liefde en respect voor hun product, elkaar en de omgeving hier in Nederland en kun je dat zelf ook doen!

Tip voor de lezer

‘Help elkaar door juist de bijzondere merken, mensen en initiatieven die we in Nederland en omstreken kennen te ondersteunen. Door de mensen/boeren die met respect en liefde voor hun product en voor hun omgeving werken een hart onder de riem te steken, werk je actief mee aan een gezondere en betere wereld. Net zoals wij dat vanuit de Nederlands-Griekse familie Gkazas doen.’

Lees deze verhalen op www.gkazas.com

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.