Top
voeding top 4 herfst 2020

Als de herfst aanklopt…

Renáta Horenová

Renáta Horenová

Foto: Alex Schröder

…maak dan lekkere gerechten om daarbij naar de vallende bladeren te staren. Hierbij vier van mijn favoriete producten met de mensen er achter en een recept. Eet smakelijk! 

1. Olie met edele smaak

Wie maakt het?

Ga op reis door jouw gerechten met één van de oliën van Bio Planète te bereiden of door ze een bijzondere touch te geven. Oprichter Judith Faller- Moog is in de jaren 80 gestart met het maken van zonnebloemolie van eerste persing en inmiddels maakt deze onderneming zo’n 70 verschillende oliën, met oog voor de hoogste kwaliteit. Naast de bekende oliën maken ze unieke variaties als amandel-, walnoot-, argan-, avovado of witte truffelolie. Goede match: ze werken met landbouwers die ook op een edele manier bezig zijn met hun producten.

Eén van mijn favorieten is hun witte truffelolie. Deze is gemaakt in combinatie met hun Italiaanse olijfolie extra vierge en de witte Alba truffel. De aroma’s van de witte truffel worden in de olie opgenomen en er worden geen extra etherische oliën toegevoegd. Zo krijg je zuivere truffelolie.

Zelf flammkuchen maken!

Maak het deeg van flammkuchen. Rol het deeg uit, besmeer hem met een dun laagje tomatensaus en bak hem in de oven. Beleg het met plakken gerookt vlees, wat rucola en besprenkel het met deze truffelolie. Zó lekker!

www.bioplanete.com

 

 

voeding top 4 herfst 2020
voeding top 4 herfst 2020

2. I love Jack

Wie maakt het?

Een goede vriendin van mij proefde circa 20 jaar geleden jackfruit in de tropen en vertelde mij dat het een van de lekkerste dingen was die zij ooit heeft gegeten. Inmiddels is jackfruit populair geworden en is het niet weg te denken als vervanger  voor vlees. En wat een geweldig lekker alternatief, zeker die van Clearspring! Dit familiebedrijf met ambachtskunst in het Verenigd Koninkrijk, is vorig jaar door de Soil Association uitgeroepen tot Best of Organic Export Company. Een mooie erkenning als je je zo hard inzet voor  traditionele producten en de biologische landbouw, zoals oprichter Christopher Dawson het al meer dan 25 jaar lang doet.

Zelf roti vegan maken!

Deze jackfruit is heerlijk sappig en vlezig tegelijkertijd. Stoof gesnipperde uitjes tot ze glazig zijn. Bak ze even samen met in stukjes gesneden Madame Jeanette peper en kerrie madras en gooi in stukken gesneden aardappelen en het jackfruit er bij. Giet een laagje water overheen en stoof tot de aardappelen gaar zijn. Eet met een rotivel Ën met de hand! www.clearspring.co.uk

3. Lekkernij van de vredesboom

Wie maakt het?

Als ik naar olijven verlang, verlang ik naar de Griekse zwarte olijven van La BIO IDEA. Zij zorgen, naast andere delicatessen, voor de beste olijven in mijn keukenkastje. Deze olijven liggen niet op olie maar in een vacu¸m glazen potje. Vacumeren betekent niet pasteuriseren dus niet verhitten waardoor de oorspronkelijke smaak en voedingswaarde behouden blijven!

DO-IT, het bedrijf achter La BIO IDEA, stelt eerlijke handel voor de natuur, boer en consument, transparantie over de herkomst van de producten en toewijding voorop. Toewijding aan de planeet met concrete acties om er voor te zorgen dat het in volle vitaliteit overgedragen kan worden aan de volgende generaties.

Zelf vredes-salade maken!

Olijven staan oorspronkelijk symbool voor vrede. Met deze olijven kan je een heerlijke salade maken. Snijd ijsbergsla in sliertjes. Maak een dressing van yoghurt, water, citroensap, gesnipperde knoflook en Tzatziki kruiden van Het Blauwe Huis. Snijd tomaten en de olijven in ringen en meng alles door elkaar. Yummie! www.labioidea.nl

voeding top 4 herfst 2020
voeding top 4 herfst 2020

4. Kerrie voor Michelin

Wie maakt het?

De laatste 15 jaar dat ik de kruiden en specerijen van Het Blauwe Huis in mijn keuken gebruik, is hun missie geslaagd: mijn leven is verrijkt. Hun assortiment is oneindig: van de lekkerste kerrieís, Tzatziki kruiden, kurkuma, gemalen moringablad, fluweelthee tot zwarte kardemom voor in de koffie. Trees Boeke en haar compagnon Jan Kees Luijerink begonnen 45 jaar geleden als pioniers met Het Blauwe Huis, met passie voor planten, kruidengeneeskunde en biodynamische landbouw. Het stokje ligt nu in de handen van de nieuwe generatie met minstens zo veel pionierschap en het streven naar de beste kwaliteit in de manier van telen, smaak, geur en kleur. Op hun locatie in Ruinerwold willen ze vÛÛr 2025 een nieuw, duurzaam gebouw creÎren dat zelfvoorzienend is qua energiegebruik. Een plek die open staat voor alle bezoek en die inspireert.

Voor het maken van roti vegan

Het Blauwe Huis heeft verschillende soorten kerrie. Allemaal onevenbaar en Michelinster waardig. Hun kerrie gebruik ik voor het maken van roti vegan. Dit recept is ook heerlijk met hun kerrie madras. Je weet niet wat je proeft! www.hetblauwehuis.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.