Top
Kerstrecept antropia

Kerstinspiratie van Antropia

Eric van Veluwen – Patron Cuisinier -mede eigenaar Antropia

Het is weer bijna kerst, en je wilt je gasten verwennen, maar er zelf ook van genieten. Nou, dat kan met dit menu, bijzonder makkelijk voor te bereiden en een lust voor het oog.

Bladerdeeg hapjes

Lekker voor bij de borrel en in minder dan een half uur op tafel!

Voor 24 stuks

Van de markt

· 6 plakjes roomboter bladerdeeg

· soort 1: dobbelsteentjes Keuper kaas en Brie de Riele, gebroken walnoot en verse kruiden

· soort 2: 8 blokjes pompoen, 1 el Antoniaís mosterd, 50 g gerookte kip

· soort 3: 1 appel van Old Bleank, in stukjes gesneden,  50 g gerookte spek, 1 aardappel aan blokjes gesneden en gekookt

· plm. 12 tl Culibes vlierbessenchutney naar smaak

· 1 ei, losgeklopt

Hoe te maken

1. Snijd de plakjes bladerdeeg in vieren

2. Werk elk stukje deeg met de bloemzijde naar beneden in een muffin vorm, zodanig dat de hoekpunten uitsteken

3. Leg op elk bladerdeegje 1 van de soorten vullingen, totaal 3 x 8 soorten en vouw ze dicht

4. Bestrijk de bladerdeegjes dun met losgeklopt ei

5. Bak de hapjes op 220 ∞c gedurende 15 minuten in de oven

6. Haal ze uit de oven, top de hapjes af met een kleine halve theelepel chutney en laat ze afkoelen

Kipfilet met Brie de Riele

De Twentse Saltimbocca – vaarwel ItaliÎ!

Echte kip en echte kaas, eenvoud zit in de smaak. En het is zo waanzinnig lekker!

Van de markt

· 4 kippenbouten van de Veldhoevekip (vraag even of ze ontbeend kunnen worden)

· Ω Brie de Riele

· 8 plakken rauwe ham

· 40 g boter

· 5 dl room

· 1 dl basis jus

· 2 dl witte wijn

· 40 g gedroogde tomaat

· 200 g jonge groente, bijvoorbeeld (wortel, romanesco sla, prei, selderknol, rettich) geblancheerd en op smaak gebracht met olie en boter.

· peper & zout

Hoe te maken

1. De boutjes in de lengte opensnijden, 1/3 deel van de boutjes in een keukenmachine fijnmalen tot gehakt, 2 dl van de room toevoegen en over de boutjes uitsmeren

2. Op smaak brengen met peper en zout en de plakjes Brie verdelen over de filets. Dicht vouwen en inrollen met de rauwe ham net als een rollade. TIP: pak de rollade in ingevet aluminiumfolie, dan blijft ze mooi in vorm tijdens het braden

3. De boter verhitten en de kipfilets hierin rondom snel aanbraden. Neem de kip uit het vet en leg ze in een vuurvaste schaal en gaar ze in de oven van 140 graden in 10 minuten gaar

4. Maak de saus door de Créme fraíche en de basisjus samen in te laten inkoken. De saus op smaak brengen met de fijngesneden gedroogde tomaat, peper & zout

5. Snij de rollade in plakken, breng de groentes op smaak en serveer het geheel met wat saus erbij.

Twentse walnotentaart

2-4 personen

Van de markt

· 250 g pure chocolade

· Ω el boter om in te vetten

· 4 middelgrote eieren

· 125 g kristalsuiker

· 200 g walnoten

· 100 g suiker

· 2 eidooiers

· 125 ml verse slagroom (bekertje)

· 1 el Twentse likeur

Hoe te maken:

1. Breng een pan water aan de kook. Breek 100 g chocolade in stukjes en doe in een tweede pan die erin past. Zet deze in de pan met het hete water en laat de chocolade smelten (au bain-marie). Laat de chocolade iets afkoelen

2. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter

3. Verwarm 100 g suiker en laat deze karamelliseren, voeg de walnoten toe en roer ze even om. Laat afkoelen en hak ze dan in stukjes

4. Splits de 4 eieren. Klop met een mixer de eidooiers, 50 g suiker tot een licht en schuimig mengsel

5. Klop de eiwitten stijf. Voeg 60 g suiker toe en klop nog circa 1 minuut door. Roer de gesmolten chocolade door het eierdooiermengsel. Voeg de walnoten toe en spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor en meng goed. Schep het chocoladeschuim in de springvorm en bak de taart in 30-35 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat op een rooster afkoelen

6. Smelt de rest van chocolade in een kom (au bain-marie) en roer glad. Neem de chocolade van het vuur en roer de eierdooiers er een voor een door. Zet de kom terug op de pan en verwarm de chocoladesaus al kloppend tot saus dikker wordt. Laat de saus afkoelen. Klop de slagroom met de rest van suiker stijf. Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus.

7. Neem de taart uit de vorm en leg op een schaal. Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom. Zet de taart en de rest van de room ongeveer 5 minuten in koelkast. Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom. Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes of chocoladekrullen.

Wat vindt u van dit artikel?