Top
recept pompoen

Gevulde pompoen met rockende peer salade en kruidige linzen worstjes

Recept: Lisette Kreischer en Maartje Borst

Pompoenen lenen zich uitstekend om een heerlijke ‘stuffed’ roast van te maken. Ze lijken er haast speciaal voor gemaakt met hun holle buiken! Dus zet je schrap en slacht die oranje knoert (met liefde uiteraard)! Serveer met heerlijk gekruide linzenworstjes en een herfstige rucola-peer salade.

INGREDIENTEN

Gevulde pompoenen

· 1 grote of meerde kleinere pompoenen (bijv. hokkaido of sweet dumpling) (wij gebruikten 3 medium kleine pompoenen)

· 2 tenen knoflook, gepeld en geplet

· olijfolie

· 3 tl “kip”kruiden (yes, dit zou vegan moeten zijn, maar check toch altijd de verpakking!)

· zout en zwarte peper naar smaak

· 1 ui, gepeld en fijngesneden

· 1 kaneelpijpje

· 1/2 tl komijnzaad

· 200 g zilvervliesrijst

· 1 laurierblad

· 375 ml groentebouillon

· 250 g linzen uit blik, omgespoeld en uitgelekt

· 100 g gedroogde abrikozen, in reepjes gesneden

· 100 g amandelschaafsel, licht geroosterd

Rockende peer salade

· 125 g rucola

· 2 rijpe peren, geschild en in dunne plakjes

· 50 g gedroogde cranberries

· 75 g pecannoten, geroosterd

· 2 el olijfolie

· 2 el balsamico azijn

· 2 el keukenstroop

· 2 tl mosterd

· 1 teen knoflook, gepeld en geplet

· zout en zwarte peper naar smaak

Kruidige worstjes

· 100 g gedroogde rode linzen (minstens twee uur tot overnacht geweekt)

· 1 ui, gepeld en grof gehakt

· 1 teen knoflook, gepeld

· 50 g havermout

· 3 el sojasaus

· 3 el olijfolie

· 2 tl gerookt paprikapoeder

· zwarte peper naar smaak

· bloem om te bestuiven

· 1 el ahornsiroop

BEREIDINGSWIJZE

Gevulde pompoenen

Begin met het roosteren van de pompoen(en). Verwarm de oven voor op 200 graden C. Snijd kapjes van de pompoen(en) en hol uit. Wrijf een geplette teen knoflook over de binnen- en buitenkant. Kruid de binnenkant met ëkipíkruiden, flink wat zout en peper en olijfolie. Rooster, met kapjes ernaast, ca. 20 minuten, tot zacht, maar stevig genoeg om vorm te behouden.

Bak ondertussen ui met kaneelpijpje en komijnzaadjes in 1 el olie in een ruime pan. Voeg wanneer ui begint te bruinen rijst, laurier en bouillon toe en breng aan de kook. Kook tot al het vocht geabsorbeerd is. Verwijder kaneel en laurier. Voeg 2 el olijfolie, linzen, abrikozen en 3/4 deel geroosterde amandelen toe. Vul pompoen(en) met het rijstmengsel, bestrooi met de rest van het amandelschaafsel en zet de kapjes er terug op. Rooster nog 10 minuten in de oven.

Rockende peer salade

Meng rucola, peer, cranberries en pecannoten in een kom. Maak een dressing door olie, balsamico, stroop, mosterd en geplette knoflook te kloppen met een garde of vork. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de knoflook en druppel over de salade.

Kruidige worstjes

Giet linzen na het weken af. Pureer ze met ui en knoflook. Meng havermout, 2 el sojasaus, olijfolie en 1 tl paprikapoeder erdoor. Breng op smaak met zwarte peper. Vorm er met bloem bepoederde handen worstjes van (burgers of ballen kan ook) en rol de worstjes door nog wat bloem. Verhit olie in de koekenpan en bak de worstjes aan alle kanten goudbruin en gaar. Meng water met 1 el sojasaus, 1 tl paprikapoeder en ahornsiroop. Voeg toe aan worstjes en bak nog even zacht mee tot al het vocht verdwenen is.

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com