Top

Hoe gaat u de traditionele feestmaand in?

Tekst: Bert van Ruitenbeek

Ik herinner me mijn eigen jeugd met kerstdiners met rollades en overheerlijke patés. Wat heb ik daar destijds van genoten. Nog grotendeels onbewust van de herkomst.

Mijn oudste dochter studeert milieuwetenschappen.  Veel studiegenoten om haar heen worstelen met de ‘ongemakkelijke waarheden’ die uit de wetenschap voortkomen.  Ze passen hun gedrag aan. Mijn dochter eet inmiddels veganistisch. Ik eet inmiddels af en toe vlees, natuurlijk van biodynamische oorsprong.  Maar het gaat veel verder dan al dan niet minder vlees eten, maar over de bewustzijnsverandering die we als mensheid moeten doorlopen om weer verbinding te maken met ons zelf en de natuur waar we deelgenoot van zijn. Het respecteren van natuurlijke grenzen.

Hoe gaan we met dit soort gevoelens om?

Voordat Berlijn in de Tweede Wereldoorlog werd ‘bevrijd’ (dat werd helaas

Schermafbeelding 2019-12-12 om 16.08.49

vooral voor veel meisjes en  vrouwen een traumatische ervaring) werden er overal in de stad uitbundige feesten gevierd. Een soort kermis in de hel zeg maar.

Die kant moeten we niet op lijkt me. Ook al ziet de toekomst er vanwege de impact van klimaatverandering  niet rooskleurig uit, optimisme is een plicht naar onze kinderen.  En er zit gelukkig een heel mooie kant aan bewust gedrag. Wie goed kijkt naar de demonstraties in de afgelopen maanden ziet heel veel boosheid van mensen die grosso modo maatregelen voor natuur en milieu bestrijden en veel positiviteit bij de meeste klimaatactivisten die juist natuur en milieu voor hun eigen materiele verlangens stellen. Zelfs de politie had moeite om in de plooi te blijven als ze weer koekjes en bloemen uitdeelden en zongen dat ze het ook voor hun kinderen deden.

Persoonlijk merk ik dat de meeste stappen die we als gezin zetten om te proberen onze voetafdruk te verkleinen, tot meer geestelijke rust en tevredenheid leiden. Wat er materieel afgaat, lijkt er wel geestelijk bij te komen.  Misschien zit het ook wel in de biodynamische voeding die we eten. Volgens de grondlegger van de biodynamische landbouw Rudolf Steiner is de juiste voeding noodzakelijk om tot bewustzijnsverandering te komen. Onze nieuwe campagne die we komend jaar gaan uitrollen heet dan ook ‘You will grow’. Ofwel met Demeter producten werk je aan je eigen vitaliteit en persoonlijke groei, maar ook aan de groei van een landbouw die de natuurlijke grenzen wel respecteert.

Wat de toekomst ook moge brengen, het zal vooral een afspiegeling zijn van de mate van bewustzijn waarmee we in het leven staan.  Dat bewustzijn en die  inspiratie voeden, voelen en delen is best een feestelijke gedachte. Zo krijgt het kerstdiner weer betekenis.

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter

Demeter is het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding

Wat vindt u van dit artikel?

Na de School voor de Journalistiek, twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik achtergrondartikelen geschreven voor het wetenschapskatern van NRC-Handelsblad. Sinds januari 2010 parttime directeur bij Stichting Demeter. Stichting Demeter zorgt voor certificering en promotie van het internationale Demeter-keurmerk voor voedsel uit de biodynamsiche landbouw.