Top
aardgas

Van het gas af: wat ga jij doen?

Tekst: Fanny Claassen

95 procent minder uitstoot van CO2 in 2050, bevingen en scheuren in de muren in Groningen. Om de klimaatverandering te remmen heeft de Nederlandse overheid besloten dat we gaan stoppen met het gebruiken van aardgas. Daar is echter nog geen concreet lange termijn plan voor.

Gemeenten hebben de regisseursrol in de warmtetransitie gekregen. Momenteel kunnen ze bewoners echter nog niet vertellen hoe hun woningen aardgasvrij worden. Ze missen daar gewoonweg de expertise en mankracht voor, aldus bestuurders van de VNG eind oktober in Trouw.

Bewoners zitten dus wat betreft de warmtetransitie in een warrige tijd. Ze verwachten duidelijkheid over de aanpak en subsidiemogelijkheden van de gemeente. Ze weten niet wanneer ze van het aardgas af moeten, wat het kost en tot welk loket ze zich moeten wenden voor hulp. Ik zie om me heen dat dat een verlammend effect heeft, veel bewoners nemen een afwachtende houding aan.

fanny1

Ondanks dat we nog niet weten welke wijken wanneer van het gas af gaan, kunnen bewoners al wel stappen richting aardgasvrij maken.

Hierbij een paar tips:

– Isoleren loont altijd; verduurzaam je huis door de isolatie van je dak, vloer, muren en ramen te verbeteren. Vergeet hierbij niet dat goed blijven ventileren belangrijk is voor onze gezondheid.

– Nieuwe keuken?; als je de aanschaf van een nieuwe keuken overweegt, stap dan over op elektrisch koken of inductie.

– Is je CV kapot of ben je klaar met isoleren; stap over naar duurzame verwarming. Denk hierbij aan warmtenetten, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, infrarood panelen et cetera. Check voordat je stappen maakt richting duurzame verwarming bij de gemeente wat de planning van het warmteplan van jouw wijk is en kijk hoe je daar het beste op kan aansluiten.

– Samenwerken; van isoleren tot het maken van een collectief warmteplan met je buurt of wijk, als je samenwerkt bespaar je tijd en kosten.

– Subsidies; er zijn verschillende subsidies, zo is in september de nieuwe Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis 2019 van start gegaan vanuit de Rijksoverheid. De verwachting is dat er in de nabije toekomst meer ëpotjesí komen.

– Lokale energiecoˆperaties; benader je lokale energiecoˆperatie. Zij weten precies wat er speelt in je dorp of stad en kunnen je koppelen aan koplopers die jou weer verder helpen.

– Energie- en warmtetransitie adviseurs; er zijn steeds meer professionals die je helpen met het maken van de juiste keuzes die aansluiten bij jouw situatie. Maak daar gebruik van.

Fanny Claassen werkt voor Utrechtse energiecoˆperatie Energie-U aan het programma ëwarmtetransitie van onderafí waarmee ze inwoners van Utrecht positief deelgenoot van de warmtetransitie willen maken. Energie-U heeft een website waar je alle informatie vindt over de transitie naar aardgasvrij in de stad Utrecht:

www.energie-u.nl/naar-aardgasvrij-waar-staan-we-momenteel

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.