Top
Mariënwaerdt

Een groene kerst

Tekst: Nathalie Barones van Verschuer 

Het is half november 2019 en aan de zuidkant van de Alpen is al meer sneeuw gevallen dan ooit in deze tijd van het jaar. Deze extreme weersomstandigheden geven toch duidelijk aan dat er iets aan de hand is met ons klimaat. Het doet je verlangen naar een ‘groene’ kerst…

Op ons landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt ontkomen we ook niet aan de effecten van klimaatverandering. Het is dan weer te droog, dan weer te nat. Gelukkig helpt het dat het landgoed groot is en we de ruimte hebben om ons vee te verweiden als het gras op is. Omdat we biologisch zijn lijkt het land bovendien ‘zelfredzamer’. We doen aan wisselteelten en dan is de bodem minder snel uitgeput. Onze gewassen kunnen beter tegen een stootje. Maar klimaatverandering was wel mede een rede om te stoppen met onze Kerstfair. Niet alleen vanwege de weersomstandigheden die steeds onvoorspelbaarder werden, maar ook omdat een ‘groene’ kerstfair niet haalbaar bleek te zijn.

Schermafbeelding 2019-12-12 om 16.32.32

Maar lukt dat thuis wel, een groene kerst? Laten we het eerst eens over kerstversiering hebben. Ieder jaar lijkt dat meer te worden. Nu al zie je uitbundig verlichte huizen en de winkels puilen uit van de kerstspulletjes. Je kunt toch ook prima je huis versieren, met alles wat je al in huis hebt? Niet weggooien dus voor een hippere versie, of nieuwe kleur, maar haal die oude kerstballen van zolder en laat je niet verleiden door alles wat te koop is. Qua lichtjes in de boom, is LED verlichting natuurlijk de beste optie. Maar welke kerstboom is het meest duurzaam? Ga je er zelf èèn kappen op de Hoge Veluwe, of koop je er eentje bij het tuincentrum. En met kluit of een afgezaagde? Een boom in een pot is wellicht het beste alternatief, want een ritje naar de Hoge Veluwe zorgt voor CO2 uitstoot. En welk type? De blauwspar en de Nordmann zijn het meest populair, omdat ze niet prikken, ze mooi vol zijn en de naalden minder snel uitvallen. De blauwspar komt oorspronkelijk uit de Rocky Mountains, maar wordt tegenwoordig ook geteeld in Nederland, al komen de zaden nog wel uit Amerika. Je kunt deze goed in een pot kopen. Voor een Nordmann geldt dat deze meestal afgezaagd wordt, omdat dit type spar hele diepe boomwortels heeft.

Bij de kerstbomenteelt worden helaas kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische kerstbomen zijn er ook en die kun je eventueel adopteren. Op verschillende plaatsen in Nederland kun je een boom ophalen en deze na de kerst weer terugbrengen.  Een kunstkerstboom is een alternatief, maar die moet je minimaal 9 jaar bewaren, wil je duurzamer bezig zijn dan met een den of spar. Dan komen wij bij het kerstfeest zelf. In mijn familie is het traditie om elkaar cadeautjes te geven onder de boom. Ik probeer al jaren af te spreken dat we alleen die cadeau’s geven, die ook echt gewenst zijn. Dus geen bedwelmende badproducten, acryl shawls of zuurstokken. En ook niet al dat cadeaupapier, met strikken en besjes van plastic. En wat betreft het diner; niet te veel eten maken, want dan gooi je het toch weg en biologische gerechten van het seizoen. Geen aardbeien voor toe dus, maar een onbespoten stoofpeertje uit de regio.

Klinkt dit heel belerend? Het valt best mee toch? De tijd is echt gekomen om het anders te doen. Het gaat uiteindelijk om het elkaar zien, samen te vieren dat je elkaar hebt en voor degenen die gelovig zijn, samen naar de kerk te gaan. Daar krijg je energie van en geef je energie mee door.Een witte kerst is natuurlijk heel romantisch, die mag er ook komen wat mij betreft, maar laten we proberen het binnen dan ‘groen’ te doen, voor de toekomst van onze aarde.

Nathalie Barones van Verschuer

Heerlijkheid Mariënwaerdt

Wat vindt u van dit artikel?

Nathalie van Verschuer is directeur van landgoed Mariënwaerdt. Het ruim 900 ha. grote Mariënwaerdt is sinds 1734 familiebezit en vererfde van de graven Van Bylandt op de baronnen Van Balveren en daarna op de baronnen Van Verschuer. De producten van het landgoed zijn 100% biologisch. Nathalie schrijft in de Krant van de Aarde over haar leven op het landgoed. Elke dag weer geniet ik van de prachtige natuur, de seizoenen en van de oogst die het landgoed voortbrengt. Bovendien beleven wij veel op Mariënwaerdt. Het is een wereld op zich.