Top
Kringloop

Een week lang extra #kringloopgeluk

Tekst: Leonie Kohl. Beeld: BKN.

Nationale Kringloopweek 3 t/m 9 oktober 2020

Een te gekke vintage outfit op de kop tikken, je huis inrichten voor een schijntje of pure nostalgie tussen oma’s spullen: de kringloopwinkel is allang niet meer alleen voor mensen met een kleine beurs. De kringloopwinkel is een plek voor opruimers en schatzoekers en waar deze twee elkaar vinden, gebeuren de mooiste dingen. Je ontdekt dit en nog veel meer tijdens de Nationale Kringloopweek.

In deze tijden is alles anders, maar niet alles is slecht nieuws: zo verandert dit jaar de Nationale Kringloopdag in een Nationale Kringloopweek. In alle kringloopwinkels met het 100% Kringloop!-keurmerk is er een week lang extra aandacht voor het bijzondere verhaal van de winkels, want het gaat over veel meer dan oude spullen alleen.

De Kracht van de Kringloop

In weinig winkels snijdt het mes aan zoveel kanten. Op het oog lijkt het in een kringloopwinkel vooral te gaan om afgedankte spullen een tweede leven te geven, maar de positieve impact is veel groter. Het thema van deze Nationale Kringloopweek is ‘De Kracht van de Kringloop’. Dat gaat over de win-win-winsituatie die kringloopwinkels creëren.

Win-win-winsituatie

Als eerste heeft een kringloopwinkel een enorme impact op de mens, want ze geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek die ze nergens anders vinden. Dat maakt al het verschil van de wereld in zo’n mensenleven. Een tweede speerpunt is milieu, want velen beseffen niet hoe veel grondstoffen nodig zijn om nieuwe spullen te maken, terwijl ze vaak in een prima staat op je staan te wachten in de kringloopwinkel (voor een prikkie!). Het derde thema is markt en dit gaat over de kringloopwinkel die mensen die onder of in de buurt van de armoedegrens leven in staat stelt bepaalde aankopen te doen, maar ook over schatzoeken en kringloopgeluk bij een breed publiek. Al die effecten samen zijn moeilijk te overschatten.

Mens: werken als dat niet overal lukt

Over creatief omgaan met oude spullen én werkplekken kan Evert-Jelle van de Ven, directeur-bestuurder van Stichting Werkplaats Kringloop Zuid, meer vertellen: “In onze kringloopwinkel in Maastricht staat de Nationale Kringloopweek dit jaar in het teken van ons nieuwe circulaire ambachtscentrum. Hier tillen we producten én mensen naar een hoger niveau, want hier wordt geupcycled. Dat betekent dat er een werkplaats ontstaat waar mensen die vanwege een verstandelijke beperking nieuwe vaardigheden leren, terwijl spullen die op dit moment niet verkoopbaar zijn alsnog in de kringloopwinkel terechtkomen. Het gaat hier om bijvoorbeeld een donkere eiken kast die niet meer in de mode is. Dit soort topkwaliteit meubels krijgt onder leiding van designer Louise Cohen een nieuwe look en gaan weer de verkoop in. Ook zwerffietsen van Maastricht krijgen een tweede leven.”

Milieu: 13.000 liter drinkwater verspild voor een nieuwe spijkerbroek

Bij Brancheorganisatie Kringloopwinkels Nederland (BKN), die de Nationale Kringloopweek aanstuurt, zijn 214 kringloopwinkels aangesloten. Directeur Leonie Reinders heeft een goed beeld van de enorme impact die de branche heeft op mens en milieu. “Wat we doen in de kringloopwinkels wordt steeds actueler: we hebben namelijk maar één planeet en daar gaat het niet zo goed mee. De kringloopwinkels maken hierin een enorm verschil, want mensen beseffen vaak  niet hoe ontzettend veel waardevolle grondstoffen er nodig zijn om nieuwe spullen te produceren. Bij de productie van een nieuwe spijkerbroek wordt 13.000 liter drinkwater verspild! Zelf kijken we naar onze  vermeden CO2-uitstoot, die is branchebreed 130 miljoen kilo (2019). Dat staat gelijk aan wat 70.000 voetbalvelden vol bomen aan CO2 zouden opnemen… Kringlopen is dus écht goed voor het milieu.”

Wat we doen in de kringloopwinkels
wordt steeds actueler: we hebben namelijk maar één planeet

Markt: ervaar zelf puur #kringloopgeluk

Mens en milieu zijn serieuze onderwerpen, maar er zit ook een lichthartige kant aan het kringlopen. Elke kringloopwinkel is letterlijk elke dag anders en je als je iets vindt waar je blij van wordt, ervaar je puur kringloopgeluk. Voorpret en een beetje spanning voegt Kringloop Zuid Maastricht toe tijdens hun jaarlijkse veiling, die ook dit jaar in de Nationale Kringloopweek plaatsvindt. Door het jaar worden de meest bijzondere objecten apart gelegd. Die worden door een werknemer die hier bijzonder bedreven in is – bijna à la TEFAF – uitgestald, gefotografeerd, opgenomen in een catalogus en in stijl geveild. “Elk jaar komen er meer mensen op af,” aldus Van de Ven. “Het begon als grap, maar het is nu echt een begrip. De opbrengsten van de veilig komen weer ten goede aan de winkel en de mensen: win-win-win.”

Meer mensen over de drempel

Leonie: “Tijdens de Nationale Kringloopweek willen we (verspreid over een week) meer mensen over de drempel van de kringloopwinkel krijgen, zowel in de winkels als om spullen af te geven. Als branchevereniging van kringloopwinkels hebben we een grote en brede boodschap: het effect op mens, milieu en markt. De vele verhalen die hieruit voorvloeien gaan we tijdens deze week vertellen op onze Facebook-pagina (100% Kringloop!). De week eindigt (toevallig) op de Dag van de Duurzaamheid op 9 oktober, een mooie afsluiter!”

Cijfers 2019 (Bron: Branchevereniging Kringloopwinkels Nederland)

– 214 aangesloten kringloopwinkels

– 10.881 medewerkers

– 150 miljoen kilo spullen verwerkt

– 13,9 miljoen betalende klanten

– €106.500.000 omzet*

*Aangesloten kringloopwinkels werken zonder winstoogmerk.

Wat vindt u van dit artikel?

Het liefst doe ik alleen maar leuke dingen. Daarom richt ik me met mijn teksten op organisaties in food, horeca en toerisme. Hier zitten voor mij de mooiste verhalen verstopt. Als storyteller breng ik die verhalen over op jouw publiek, op een manier die past bij jouw organisatie.