Top
overbevolking

Dé pandemie

Tekst: Albert Poutsma, Voorzitter stichting Dag van de Aarde

In de natuur valt af en toe een slachtoffer bij een ontmoeting tussen een wild dier en de mens. Ook sterven mensen door ziektes of honger. Zo blijft de natuur in evenwicht. Maar de mens heeft de natuur bedwongen. Ziektes moeten worden bestreden en wilde dieren verdwijnen ook door de oprukkende mens. De mens is de baas over de natuur. Dat dénken we.

‘We moeten kiezen tussen beperking van de bevolkingsgroei of honger.’ De Britse tv-programmamaker en presentator Sir David Attenborough is al jaren stellig in zijn waarschuwingen over de bevolkingsgroei. ‘We leven nu met 7 miljard inwoners op deze planeet en als we niets doen worden dat er in 2050 9 miljard.’

In een interview uit 2014 met de Radio Times naar aanleiding van één van zijn natuurhistorische tv-series zei Attenborough al dat we dringend een ‘gecoördineerd standpunt’ moeten bereiken over  hoe we met de hulpbronnen van de aarde moeten omgaan.

‘We zijn een plaag op aarde. En het wordt de komende 50 jaar alleen maar erger. Het is niet alleen de klimaatverandering; het betreft ook de ruimte, plekken om voedsel te verbouwen voor deze enorme horde. Of we beperken de bevolkingsgroei of de natuurlijke wereld doet dat voor ons, en de natuurlijke wereld doet het voor ons nu’, aldus Attenborough.

Attenborough, die voorzitter is van Population Matters, zegt dat we maar voedselhulp blijven geven voor de hongersnood in Ethiopië. ‘Maar er zijn daar te veel mensen.’ Hij vindt het ‘onmenselijk’ dat hij het zegt, maar ‘ze kunnen zich zelf niet onderhouden’. En het zal volgens hem steeds erger worden, totdat we een gezamenlijk en gecoördineerd standpunt hebben bereikt over hoe het met de planeet verder moet.

Onze gewaardeerde fotograaf Henk Bothof wist deze tijger in Nepal vast te leggen op beeld. De tijger doet het in Nepal redelijk goed. Maar er zijn elders al drie tijgersoorten uitgestorven. Al ruim tien jaar is de Noord-Indonesische tijger niet meer in het wild gezien. Als een plan om enkele in gevangenschap levende dieren weer in het wild te introduceren mislukt, zou dit de vierde ondersoort van de tijger kunnen worden die uitsterft. Het WNF berichtte vorige maand dat dieren vandaag de dag honderd keer sneller verdwijnen dan vroeger, voornamelijk vanwege krimpende habitat. Hun grootste bedreiging: de mens.

In Griekenland, speelt zich een menselijk drama af. Er komen vluchtelingen aan uit oorlogsgebieden maar ook uit gebieden waar geen bestaansmogelijkheden zijn. De natuurlijke bronnen zijn uitgeput of zijn in hun land ontoereikend omdat er teveel mensen zijn. Velen komen aan met jonge kinderen of ze zijn… zwanger… We kunnen en moeten deze mensen in nood gewoon helpen. Punt. Maar we moeten nu ook echt gaan nadenken over de toekomst van de Aarde. Bevolkingspolitiek is urgenter dan ooit. We kunnen ook wachten tot…

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".