Top
overgang

De overgang is niet het einde, maar de start van een energiek leven

Marjolein Dubbers; van burn-out naar succesvol schrijver

Tekst: Ivonne de Thouars

Schrijver en ondernemer Marjolein Dubbers ontdekte tijdens een flinke burn-out hoe ze met voeding haar energielevel weer op peil kreeg en haar hormonen in balans. Ze voelt zich nu sterker dan ooit en deelt haar inzichten graag met vrouwen van middelbare leeftijd: “Als je goed voor jezelf zorgt, ga je een prachtige tweede fase van je leven tegemoet.”

Marjolein Dubbers is auteur van de boeken “Het energieke vrouwen voedingskompas” en “Eet meer energie”, en oprichtster van het platform de Energieke Vrouwen Academie. De bevlogen, 60-jarige ondernemer wil vrouwen van middelbare leeftijd kennis laten maken met de kracht van vitale voeding en hen de energie geven voor nog 20 of 30 mooie jaren”. En met succes: de boeken van Marjolein vliegen als warme broodjes over de toonbank, haar internetplatform bereikt meer dan 138.000 fans en haar cursussen leverden tot nu toe al meer dan 51.000 energieke klanten op. 

De bodem bereikt

De basis voor het huidige succes van Marjolein werd gelegd toen zij de spreekwoordelijke bodem had bereikt. “In 2011 belandde ik in een fikse burn-out. Na jarenlang voor een ontwikkelingsmaatschappij te hebben gewerkt, liep ik helemaal vast. Ik woonde alleen, was 52 jaar oud en ook nog in de overgang. Ik lag als een dweil op de bank, maar na wat sombere weken besloot ik dat het genoeg was. Het was noodzakelijk om weer terug te komen in het arbeidsleven en ik was vastbesloten om mezelf weer op de been te krijgen. Maar waar haalde ik de energie vandaan?

Hormoonbalans herstellen

Marjolein werd door haar burn-out gedwongen het rustiger aan te doen en kreeg ook counseling. “Dat was niet genoeg. Ik was ervan overtuigd dat mijn verstoorde hormoonhuishouding me enorm veel energie kostte. Mijn voedingspatroon was al redelijk gezond omdat ik al langer weet dat voeding een sleutelrol speelt in je gezondheid. Maar ik wilde meer kennis en ging op zoek naar informatie over voeding die mijn hormoonbalans weer kon herstellen. In Nederland was op dat gebied geen informatie te vinden, dus ik richtte me op bronnen uit de Verenigde Staten. Ik bestudeerde alles wat ik kon vinden en gooide mijn hele voedingspatroon om. Het fascineerde me enorm hoe ik vitale voeding kon gebruiken voor een energiek lichaam dat kracht haalt uit de veranderde hormoonhuishouding. Ik vogelde zelfstandig uit hoe mijn ideale menu eruit moest zien en zette grote stappen.” Marjolein schrapte alle zoetigheid, bewerkte voeding en voor een deel koolhydraten uit haar voeding en stelde haar maaltijden samen met zoveel mogelijk biologische groenten en gezonde vetten. “Ik kocht een sapcentrifuge om groene smoothies te maken en leerde alles over superfoods. Daarmee liep ik ruim voor op de trends, zo moest ik nog speciaal naar Amsterdam om chiazaad te kopen.”

Inzichten delen

Al binnen drie tot vier maanden veroorzaakte het veranderde voedingspatroon een lichamelijke en mentale energieboost, vertelt Marjolein. “Ik had het gevoel dat ik “wakker” werd en dat de watten in mijn hoofd verdwenen. Ik werd slanker, vrolijker en energieker en mijn intuïtie werkte weer op volle toeren. De lucht in mijn hoofd klaarde enorm op en ik vroeg mij af waarom zo weinig mensen dit wisten. Om mij heen raakten ook mijn vriendinnen en zes zussen in de overgang. Sommigen werden zwaarder, sneller vermoeid en soms humeurig. Ik merkte dat ze zich daarbij neerlegden: “het ligt aan de leeftijd, of, het is de overgang”. Dat is niet zo, het ligt aan je voeding en daar kun je wat aan doen! Ik wilde mijn inzichten graag delen, deed een opleiding tot vitaliteitscoach, ofwel food- en lifestyle coach, en startte een praktijk in mijn dorp.” Een spannende stap, geeft Marjolein toe. “Als je 52 bent en geen partner of vast werk hebt, is je hypotheek elke maand een uitdaging. Ik kon ook terug naar mijn oude werkgever maar heb me toch volledig hierop gestort. Op een gegeven moment voel je dat dit de weg is die je moet gaan. Ik had mijn passie gevonden en vertrouwde erop dat het goed zou komen.”

Marjolein had in haar praktijk te weinig bereik en zocht haar heil in het schrijven van online blogs. “Vanaf dat moment ging het hard; als mensen zochten op hormonen en overgang kwamen ze bij mij terecht.” Marjolein richtte het online platform de Energieke Vrouwen Academie op en kreeg veel vragen, zoals “hoe ontbijt ik zuivelvrij” of “hoe stel ik een volledig diner samen?” Dat resulteerde in een ontbijtboek, lunchboek en een dinerboek. “Op een gegeven moment had ik zoveel informatie dat ik daar een logisch geheel van wilde maken met een kop en staart. Ik bundelde mijn al inzichten in het boek ëHet energieke vrouwen voedingskompasí – een schot in de roos.”

“Ik lag als een dweil over de bank en moest mezelf weer op de been krijgen. Waar haalde ik de energie vandaan?”

Meer daadkracht

Na verloop van tijd ontdekte Marjolein ook hoe je met voeding goed zorgt voor de mitochondriÎn, de energiecentrales in cellen die ervoor zorgen dat je energiek en gezond blijft. Daarover schreef ze vorig jaar haar tweede boek “Eet meer energie”. Waarom richt zij zich met haar boeken en academie specifiek op vrouwen van middelbare leeftijd? “Ik heb wat met vrouwen rond de 50. Ik vind dat vooral vrouwen de prijs van deze maatschappij vol chemische cocktails in voeding en cosmetica moeten betalen. Hormonen en mitochondriën raken hierdoor verstoord en in de menopauze ben je extra kwetsbaar. Vrouwen in die leeftijd zijn klaar met het zorgen voor een gezin… en dan? Als het goed is, heb je nog zoín 30 tot 40 mooie jaren voor je. Dat vraagt wel om een transformatie. Je maakt op deze leeftijd minder oestrogeen aan en meer testosteron. Tegenwoordig hebben vrouwen meer kansen, ook op latere leeftijd en je ziet hen overal in beweging komen. Soms worden ze opstandig over hun kinderen die nog geen ei kunnen bakken, mannen die geen overhemd kunnen strijken of ze willen hun meisjesnaam terug. Dat is te verklaren; je hormonen zeggen dat het tijd is om actie te ondernemen en voor jezelf te kiezen. Je hormonen vertellen je dat je niet meer in de zorgrol zit, dus zorg voor voldoende energie om leuke dingen te ondernemen en maak er iets positiefs van! Daar lever ik heel graag een bijdrage aan.”

Succes en kritiek

Met het succes kwam ook de kritiek op Marjolein Dubbers. Zo zou ze niet zijn opgeleid tot voedingsdeskundige, mensen op het verkeerde been zetten omdat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op hormonen, voeding tot heiligmakende sleutel tot gezondheid verheffen en een maakbaarheid van een gezond leven suggereren – waar ook zieke mensen ijdele hoop uit putten. “Ik ben geen arts, ik stel geen diagnoses en adviseer mensen ook niet over hun gezondheid, maar wel over hun voeding. Daarvoor heb ik een opleiding tot food- en lifestylecoach gevolgd. Hebben mensen meer vragen of hulp nodig, dan verwijs ik ze door naar een specialist. Zo werk ik samen met gynaecoloog Barbara Havenith van de Vrouwenpoli in Boxmeer. En voeding is niet zaligmakend maar samen met onder meer voldoende beweging, daglicht en ontspanning draagt het wel in belangrijke mate bij aan een gezond leven. Gelukkig zijn steeds meer medici het daarover eens, zoals prof dr in de diabetologie Hanno Pijl en cardioloog prof Leonard Hofstra. Zij vinden dat je voeding en leefstijl niet langer los kan zien van gezondheid. Bovendien is het al langer bekend dat diabetes type 2 te voorkomen en genezen is met de juiste voeding. En hormonen kun je wel degelijk beÔnvloeden met voeding, denk maar aan het hormoon insuline. De helft van Nederland is, volgens nieuwste cijfers, insulineresistent met het gevaar op diabetes 2; als ze stoppen met het eten van zoet en veel koolhydraten heeft dat een enorm positieve invloed. Daarnaast zijn er steeds meer mensen met obesitas, hart- en vaatziekten, depressie of een burn-out. Natuurlijk kun je ondanks een gezonde leefstijl alsnog ziek worden, maar wat is erop tegen om mensen goed te informeren?”

Op het verkeerde been

Informatie is belangrijk om het tij te keren, zegt Marjolein Dubbers. Ze is van mening dat de overheid en voedingsproducenten mensen op het verkeerde been zetten. Er is wel een ommekeer gaande zoals het Nationale Preventieakkoord dat ook ondertekend is door overheid en producenten, maar dat is volgens Marjolein te marginaal. “Het Voedingscentrum beveelt nog steeds tweemaal per dag een broodmaaltijd aan, dat is toch niet meer van deze tijd? Brood is een bron van glucose, waardoor we iedere keer weer insuline aanmaken. En in de schappen van de supermarkt is maar liefst 80 procent van de voeding bewerkt of het bevat te veel suiker, zout, granen, soja of mais. Daar worden we niet beter van. Veel mensen zijn ondervoed, niet in calorieën maar in voedingsstoffen. De ommekeer komt vanuit de consument en hoe meer mensen kiezen voor een gezonde, biologische of (deels) vegetarische leefstijl, hoe sneller het aanbod en de richtlijnen zullen veranderen. Ook om medicatie te voorkomen, want met vitale voeding en de juiste supplementen kun je bijvoorbeeld herhaalrecepten voor cholesterolverlagers vóór zijn. We stemmen met onze portemonnee, vooral de vrouwen die merendeel de boodschappen doen, en daarom is het zo belangrijk dat iedereen goed geinformeerd is.”

Krachtiger dan ooit

Marjolein ervaart dat zij door goed voor zichzelf te zorgen en vitale voeding te eten, krachtiger is dan ooit. “Ik werk veel en vol passie, sport vier keer per week en sommige mannen van 40 ren ik zo voorbij. Natuurlijk barst ik niet elke dag van de energie, het leven is eb en vloed, en ik heb heus wel eens een off day. Daar leg ik me dan vol overgave bij neer.” Plannen voor de komende jaren heeft ze volop, zo wil ze zich meer focussen op mensen boven de vijftig en zelfs zestig. “Die doelgroep hoeft zich niet neer te leggen bij een minder energiek leven. Ik wil meer impact hebben en hoop meer vrouwen te inspireren om in beweging te komen. De overgang is immers niet het begin van het einde, maar de start van de prachtige tweede helft van je leven. Ik wil dat graag illustreren met interviews met inspirerende rolmodellen. Vrouwen van boven de 50 die een keerpunt hebben bereikt, die topfuncties hebben, een geheel nieuwe carriËre zijn gestart of door sportief maandenlang door Europa fietsen. Zo hoop ik dat de grote groep vrouwen van middelbare leeftijd inziet dat er nog zoveel mogelijk is als ze hun nieuwe kracht gaan ervaren.”

Meer informatie? Lees de boeken van Marjolein Dubbers: “Het energieke vrouwen voedingskompas”, ISBN 9789021563732 en “Eet meer energie”, ISBN 9789021566863, Kosmos Uitgevers. En bezoek de website energiekevrouwenacademie.nl

De overgang is niet het einde

Wat vindt u van dit artikel?

Ervaren tekstschrijver | hoofdredacteur | eindredacteur | communicatieadviseur | journalist. For trade magazines, communication projects and websites. Managing editorial teams, excellent writing skills, branded journalism, managing new projects and generating new customers.