Top
Renáta Horenová

Renáta’s Choice: Winters feestmaal

Feestelijk & Fair

Alles smaakt mij zoveel lekkerder als ik weet dat er eerlijke handel achter zit. Dat de mensen die hard hebben gewerkt om een product te maken, ook voldoende middelen hebben om net zo lekker te kunnen smikkelen als ik dat doe. Die lekkernijen zijn er. Vier van mijn favorieten voor een winters feestmaal:

1. Glutenvrij borrelen

Wie maakt het?
Jan Fleurkens, grote liefhebber van bier en eigenaar van een horecazaak, verkoopt in 2002 zijn onderneming en stort zich volledig op het maken van bijzondere bieren. Dat doet hij samen met Henrique Kabia en Fran Janssen en het resultaat mag er zijn: volledig glutenvrije én smakelijke bieren. Ze laten hun bieren brouwen in de brouwzaal van de Belgische Bierbrouwers Huyghe. De beste match voor Jan en zijn team. Deze brouwerij bestaat sinds 1654 en werkt nu aan 17 “Sustainable Development Goals” oftewel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Besparing van water-, elektriciteit en stoomverbruik staan hoog op het agenda. Ook op het gebied van afvalreductie- en verwerking doet de brouwerij enorme inspanningen.
Zelf…drinken!
Deze Premium Pilsener is geschikt voor alle mensen die, zoals ikzelf, om wat voor reden gluten willen mijden en toch van een heerlijk pilsje willen genieten. De kleur is goudgeel, de smaak is licht bitter, hoppig en lekker fris. Of probeer ‘Buckwheat White’. De Keuringsdienst van waarde heeft ze ook geproefd. Doe jij het ook? Zelfs als je gluten lust! www.mongozo.com

2. Gele curry, gouden hart

Wie maakt het?
Fairtrade Original heeft zich in 1959 als eerste organisatie ingezet om eerlijk voedsel bereikbaar te maken voor iedereen door het ontwikkelen van lokale handelsketens. Onder het motto ‘geen hulp, maar handel’ hebben ze nauwe samenwerkingen opgezet met lokale boeren en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Naast hun doel, een beter leven voor de samenwerkingspartners, richten ze zich ook op iets anders: smaak. Hun smaken zijn origineel en verrukkelijk. Tegenwoordig brengen zij een breed assortiment aan mixen uit de wereldkeukens zoals Mexico, Tunesië, Libanon en Thailand maar ook koffie, thee en broodbeleg. De ingrediënten van deze gele curry komen van de boerinnen Khun Orachan en Khun Orapin in Thailand. De receptuur is in samenwerking met hen ontwikkeld, en dat proef je.
Zelf maken!
Bak fijngesnipperde uitjes. Doe deze gele curry erbij en bak het nog samen even aan.
Voeg een zak diepvrieserwten toe, vissaus,kokosmelk en noedels van Fairtrade Original en kook ze samen tot de noedels gaar zijn. Serveer met verse limoensap en koriander.
Zo lekker, een heel apart winters feestmaal! Kijk voor heerlijke recepten en bijzondere verhalen op fairtradeoriginal.nl

3. Truffels zonder varkentjes en…suiker

Wie maakt het?
Op het Belvas-logo staan twee handen die in elkaar versmelten, zoals ik ook van hun chocolade versmelt. De handen staan symbool voor de samenwerking tussen noord en zuid en het verwijst naar de fair trade cacaoboon en het artisale handwerk. Sinds de start is Belvas door de Europese Commissie uitgeroepen tot ‘Milieuvriendelijkste micro-onderneming van Europa’ en hebben zij de prijzen ‘Toekomstige generaties’ en ‘Economie verantwoordelijk’ binnengesleept. Kleine onderneming met grote doelen én onweerstaanbare chocola. Voor elk moment van de dag! Deze hazelnoot-truffel verdient wat mij betreft een hoge onderscheiding. Een geweldige smaak zonder toegevoegde suikers maar met organische inuline. Inuline, een stof afkomstig van planten, is een natuurlijke zoetstof die rijk is aan vezels en die de darmflora stimuleert. Met pure cacao uit Peru en hazelnoot uit Piemonte bevat deze truffel de zuiverste ingrediënten. Kopje thee erbij en op je tong laten smelten! www.chocolaterie-belvas.be

4. On the top of The Blue Mountain

Wie maakt het?
De mensen achter IDorganics hebben verstand van lekker eten. Ze kiezen de beste granen, zuid- en peulvruchten, pasta’s en thee van over de hele wereld of ze chocolateren noten en gedroogde vruchten tot onweerstaanbare lekkernijen voor de zelftaps in de biologische speciaalzaken. Ze weten ook wat goede koffie is en roosteren met vakmanschap bijzondere koffiebonen onder hun koffielijn SUN. Deze Blue Mountain is een bijzonder koffieboontje. Het groeit in de bergachtige hooglanden van Papoea Nieuw Guinea. Hoog, 1500 meter, maar het vriest er niet. Ideale omstandigheden voor een koffieboontje. De boeren plukken de bonen in 3 tot 5 ronden, wassen het en leggen het in de zon te drogen. De groene bonen worden door de koffiespecialisten bij IDorganics gebrand volgens het ‘slow roast’ process.

Zelf maken!
Deze koffie met een fruitig, exotisch aroma en complexe maar subtiele smaak is heerlijk als je hem puur drinkt. De maling is perfect voor de snelfilter. Of gebruik hem als dessert na het feestmaal met een bolletje vanille-ijs er in. Tiramisu er mee maken is ook niet mis. Je waant je in de romige bergen. www.idorganics.com

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.