Top

De jeugd grijpt de toekomst

Tekst: Albert Poutsma | Beeld: Ellen de Monchy

Deze maanden doe ik mee aan een serie bijeenkomsten bij Milieudefensie over klimaat en natuur in relatie tot inheemse volkeren. Niet dat ik van plan was om een peniskoker te gaan dragen of om over te gaan op kannibalisme, maar we kunnen zeker van inheemse volkeren leren. In ieder geval het act local principe spreekt mij enorm aan. En het is de allerhoogste tijd is om de neoliberale vrijhandel aan de kaak te stellen. Dat systeem moet op de schop. Uit de sessies blijkt dat het gewoon verkapt kolonialisme is, inclusief slavernij.

Overbevolking

Dan de oorlog in de Oekraïne. Die legt bloot dat veel landen aan het infuus liggen van de internationale voedselhandel. Een slecht systeem dat met name in het belang is van grote handelsondernemingen. Mag stoppen. De keerzijde van die medaille is dat er in een gezond natuurlijk en lokaalgericht systeem slechts ruimte is voor een bepaald aantal mensen per regio. In dat opzicht is de bevolkingsexplosie in Afrika bedenkelijk. De recente droogte in het op dit moment reeds overbevolkte India leert ons dat.

Nieuwe generatie

Bij de Milieudefensie-bijeenkomsten zie ik maatschappelijk bewuste jongeren. Het is prachtig om te zien dat een nieuwe generatie het voortouw neemt in de maatschappelijke discussie en dat sommigen zich opwerpen als wereldverbeteraars. Extinction Rebellion is een ander voorbeeld dat me doet denken aan voorbije revolutionaire jaren. Ik heb het trouwens hier niet over door woke-ouders en -leraren gehersenspoelde, soms zeer jonge schoolkinderen die (nog) niet kunnen rekenen maar overal al een mening over schijnen te moeten hebben, maar over scherpe jong volwassenen die kritisch nadenken.

De jongeren hebben dankzij corona een lastige tijd achter de rug. Hoewel dat zéér relatief is vind ik. In april was ik aanwezig op de eerste post-corona Varsity studentenroeiwedstrijd. Op zo’n corporaal feestje kom je zo op het oog weer een heel ander soort jongere tegen. Dat soort van topsport maar ook bier en zooien. Ach, als Marianne Thieme goede navolging krijgt zeg ik ‘Vo!

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".