Top
biet

Biet au vin met salie

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Het mooie aan biet is dat haar kleur haar geneeskrachtige eigenschappen al verraadt. Het fraaie rood verwijst naar haar werking op het bloed. Biet heeft namelijk een verjongende werking op het bloed, kan de bloeddruk helpen verlagen en werkt sterk reinigend op de lever. Tevens is de biet een powerhouse doordat het een flinke dosis aan mineralen, vezels en antioxidanten bevat. Wil je biet nemen als medicijn? Pers er dan sap van of eet de biet rauw. Verwerkt in een stoof zoals deze en verrijkt met allerlei heilzame kruiden, waaronder salie, is de biet vooral heerlijk verwarmend. Perfect wintervoer, dus.

Hoofdgerecht Voor 2 personen

• olijfolie

• 2 rode uien, gepeld en fijngesnipperd

• 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt

• 2 takjes tijm

• 2 blaadjes laurier

• 8 blaadjes salie

• 2 grote rode bieten, gewassen en in kleine blokjes gesneden

• 1 flinke wortel, gewassen en in kleine blokjes gesneden

• 2 aardappelen, gewassen en in kleine blokjes gesneden

• ½ rode paprika, gewassen, zaadjes verwijderd, in halve reepjes gesneden

• 125 ml rode wijn (bordeaux, Vin Nature of biologisch/veganistisch)

• 35 ml shoyu

• 2 el tomatenpasta/puree

• 8 champignons, schoongemaakt en in plakjes gesneden

• zeezout en versgemalen zwarte peper

Extra

• olijfolie

• 10 blaadjes salie

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook, tijm, laurier en salie toe. Bak zo’n 3 minuten. Voeg de biet, wortel en aardappel toe. Bak kort aan en voeg de rode wijn, klein scheutje shoyu en de tomatenpasta toe. Roer goed door, breng de saus aan de kook op een laag tot middelhoog vuur en plaats een deksel half op de pan. Laat ongeveer 30 minuten pruttelen.

Verhit ondertussen in een andere koekenpan een scheut olijfolie. Voeg de plakjes champignon toe en bak aan beide zijden goudbruin. Breng op smaak met zeezout en een flinke hoeveelheid zwarte peper.

Doe in de laatste 5 minuten de rode paprika bij de bietenstoof. Na ongeveer 30 minuten zou alles goed gaar moeten zijn, maar dat is afhankelijk van de grootte van de gesneden groente. Voeg de champignons toe, zet het vuur uit en roer goed. Proef het geheel en breng het eventueel extra op smaak met zeezout en zwarte peper.

Verhit een laagje olijfolie in een kleine pan en bak hierin kort de blaadjes salie.

Serveer deze stoof met de krokante salieblaadjes, zuurdesembrood met veganistische kaas of een puree van aardappels.

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com