Top

Geen cava meer

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

We zullen onze leefwijze moeten veranderen als we de klimaatcrisis willen temperen. Geen leuk vooruitzicht, maar de eerste tekenen dat we daartoe worden gedwongen vinden we in de Spaanse regio Catalonië.

Verwoestende droogte

Daar heeft cava-producent Freixenet het voornemen 80% van de werknemers met verlof te sturen wegens gebrek aan druiven. Daar heerst al drie jaar een verwoestende droogte die de oogsten laat verdorren. Geen cava meer is vooral voor de Belgen slecht nieuws, want dat land is de grootste afnemer van de Spaanse bubbels ter wereld. De prijzen zullen wel omhoog schieten waardoor veel cavadrinkers moeten afhaken. Ook de concurrent Codorniù heeft het waarschijnlijk moeilijk, maar die heeft nog geen arbeidsstop aangekondigd.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.