Top
BBC Frozen Planet

Beleef de ijswinter met Frozen Planet

Beleef de ijswinter met Frozen Planet

Waar zijn die knisperende, ijskoude winters gebleven, waarin we nog een Elfstedentocht konden meemaken? De klimaatverandering trakteert ons op lauwe maanden met soms wat gladheid en sneeuw, maar voor het werkelijke wintergevoel moeten we naar de poolstreken. Dat kan bij de warme haard, want de zeven afleveringen van Frozen Planet nemen je mee.

De BBC-serie biedt een breed spectrum aan beelden waarin we kennismaken met diersoorten die we nooit eerder zagen en de grootste ongerepte natuurgebieden ter wereld. Het geeft de kijker het ultieme wintergevoel dat we in onze streken zo langzamerhand kwijtraken. Het landschap is met speciale camera’s en dankzij de volharding van het team nooit eerder zo gedetailleerd in beeld gebracht. Opnamen vanuit de lucht en onder de oppervlakte van de ijskoude oceaan verschaffen zicht op mysterieuze plekken waar het mensenoog nooit eerder kon kijken.

In de eerste episode ‘To the ends of the world’ reizen we van de noord- naar de zuidpool via een variatie aan landschappen. Dit is het domein van de ijsbeer, de dunbekpijlstormvogel, de ezelspinguïn en de zeespin. Voice-over Loretta Schrijver legt uit waar we zijn en wat we zien.

Deel twee toont wat er gebeurt als de lente aanbreekt, het ijs smelt en de dieren migreren. Het is een vruchtbaar seizoen, want veel dieren zorgen voor nageslacht. Ook hier kijk je je ogen uit naar de bijzondere diersoorten, zoals de poolwolf, de grote albatros en de onvermijdelijke ijsbeer die op ringelrobben jaagt.

Na de lente wordt het ook in de arctische gebieden zomer, zij het niet zoals wij die kennen. Het is een betrekkelijk korte zomer in het poolgebied, waarin de zon maandenlang niet onder gaat en het ijs grotendeels is verdwenen. Dan zien we weer andere dieren zoals de koningspinguïn, de rosse franjepoot en de imposante orka’s.

In de herfst begint de zee dicht te vriezen en migreren de dieren naar het zuiden, weg van het oprukkende ijs. We maken kennis met de witte dolfijn, de kariboe en het zeeluipaard.

Geboorte ijsberenjong
De aflevering over de winter is letterlijk ijzingwekkend. Extreme kou en harde wind teisteren het gebied. De opnamen van de geboorte van een ijsberenjong is weliswaar niet op de pool gefilmd, maar in Ouwehands Dierenpark in ons land. Daar is enig rumoer over geweest, maar binnen het kader van de bedoelingen van de makers om een zo compleet mogelijk beeld te geven, past de scene prima.

De zesde aflevering gaat over menselijke activiteit in de poolgebieden. In het noorden behoren Longyearbyen en Norilsk tot de koudste permanent bewoonde plaatsen ter wereld. De Dolganen uit Noord-Rusland zijn afhankelijk van rendieren, terwijl de Eskimo’s van het Tsjoektsjenschiereiland hun leven riskeren bij de jacht op walrussen en tijdens het verzamelen van zeekoeteieren. Deense speciale eenheden bevestigen de Deense claim op Groenland en in Alaska worden raketten ingezet om het spectaculaire noorderlicht te bestuderen.

BBC Frozen Planet

Opwarming
Antarctica heeft geen permanente bewoners, maar mensen bezoeken het werelddeel om uiteenlopende redenen. Toeristen gaan op vakantie om de koningspinguïns te zien, biologen gebruiken robotonderzoekers om nieuwe levensvormen te ontdekken, geologen bestuderen de nog actieve vulkaan Erebus en zijn unieke grotten en astronomen gebruiken ballonnen om kosmische straling te onderzoeken.

Tenslotte, en dat is onvermijdelijk bij een serie als deze, de zevende aflevering On Thin Ice, die gaat over klimaatverandering, de opwarming van onze planeet, het smelten van de ijskappen en welke gevolgen dat heeft. IJsberen moeten zich aanpassen, evenals de Inuit, de oorspronkelijke naam voor de bewoners die wij in het taalgebruik meestal Eskimo’s noemden. Het zijn indrukwekkende opnamen die voor zichzelf spreken. Ze tonen andermaal aan hoezeer de aardbewoners op hun tellen moeten passen met de uitstoot van CO2.

Als toetje is er dan nog de korte speciale aflevering The Epic Journey over het Zuidpoolstation Amundsen-Scott en het wetenschappelijk onderzoek in deze kille streken.

Met Frozen Planet beleef je de winter zoals die ooit bedoeld was.

BBC Frozen Planet

De aflevering over de winter is letterlijk ijzingwekkend

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.