Daidai Ntab brengt kleur in de schaatswereld

Daidai Ntab Schaatsen

Daidai Ntab brengt kleur in de schaatswereld

Tekst: Leonie Kohl

De 22-jarige schaatser Daidai Ntab is in meerdere opzichten een bijzonder sportman. Naast zijn successen op de schaatsbaan voor Team Plantina, valt hij ook op door zijn exotische naam en Afrikaanse roots. De half-Senegalese Daidai heeft zijn atletische bouw te danken aan zijn vader. “Ook al is schaatsen overwegend een ‘witte sport’, ik kan mij als schaatser onderscheiden door mijn genenmix.”

Geboren in Amsterdam en opgegroeid in het Brabantse Oisterwijk bij zijn Nederlandse moeder, woont Daidai nu in het hoge Noorden.

Dichtbij de schaatsbanen in Heerenveen en Groningen, waar ik ’s ochtends en ’s middags mijn trainingen heb

Schaatsen zit hem misschien niet in het bloed, maar wel in het hart. “Bijna alles aan het leven als profschaatser spreekt me aan: het sportief bezig zijn met mijn lichaam, de wereld over reizen naar de verschillende wedstrijden, maar vooral de drang om te winnen.”

Zo blijf je fit: een middagdutje
Zoals elk professioneel sporter, is Daidai heel bewust met zijn lichaam bezig. “Ik zie mijn lichaam als een machine die je goed moet onderhouden en de juiste brandstof moet geven. De drie basisprincipes die je nodig hebt om fit te blijven zijn goed eten, goed slapen en trainen. Een ritme hierin is erg belangrijk. Met acht tot negen uur slaap per nacht wijkt mijn slaappatroon niet eens zoveel af van een niet-sporter, behalve dat ik tussen de ochtendtraining en de middagtraining nog een uurtje de ogen sluit.”

Daidai Ntab Schaatsen

Pasta met zalm
Behalve slapen is goede brandstof voor je lijf, zeker als topsporter, essentieel om te presteren. Daidai is een sprinter en voor de snelle energie die hij hiervoor nodig heeft, werkt hij flink wat koolhydraten naar binnen. “Pasta met zalm is favoriet, maar pizza of een frietje gaan er ook wel in, al gebeurt dat niet meer zo vaak. Hollandse pot vind ik ook wel lekker, maar dat eet ik eigenlijk alleen bij mijn schoonmoeder.”

Een typische dag uit het leven van Daidai Ntab

8.00 – 9.00 uur
Opstaan en ontbijten

10.00 – 12.00 uur
Schaatstraining in Heerenveen

12.30 uur
Thuis lunchen

14.15 – 15.15 uur
Middagdutje doen

16.00 – 17.30 uur
Schaatstraining Groningen of Heerenveen

18.00 uur
Avondeten (pasta met zalm?)

19.00 uur
Vrije avond: ‘chillen met mijn vriendin of met vrienden’

Daidai traint zo’n zes dagen per week en in het zomerseizoen zelfs zeven dagen! Gelukkig heeft hij na een wedstrijd soms een paar dagen vrij.

Share This