Top

Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Acht jaar geleden werd mij gevraagd of ik mee wilde denken over een project op een middelbare school in Tilburg. IJshockey club Tilburg Trappers en de Willem II voetbalclub hadden samen met de locale middelbare school, het Willem II College, zogenaamde sportklassen opgezet. Kinderen vanaf de brugklas tot en met de derde klas van deze middelbare school kregen de kans om tijdens schooltijd hun sport te beoefenen of een muziekinstrument te bespelen. Gezond bezig zijn voor de kinderen en voor de clubs een heel mooie kweekvijver.

Om het aantal kinderen wat te vergroten zocht men naar andere sporten die ook mee zouden kunnen draaien. Vanuit de schaatsbond KNSB, hebben wij toen acht schaatsers geselecteerd die onder leiding van de Amerikaanse Olympisch Kampioen Chris Witty drie keer per week onder schooltijd mochten trainen. Verder werden er dans-, tennis-,  hockey-, en golf, maar ook muziek opleidingen toegevoegd. Eerst een paar uur naar school, een uur trainen, douchen, lunchen en in middag weer naar school. Sporten onder professionele leiding, zonder de kritische blik van ouders, en vooral niet ten koste van de avond of nachtrust. In de middag waren de kinderen fris weer op school en avonds waren ze vrij. Inmiddels bestaat de sport- en muziekopleiding nog steeds al zijn de trainingstijden naar de middag verhuisd.

Acht jaar later ben ik er van overtuigd dat het Nederlandse schoolsysteem dit voorbeeld op meer plaatsen zou kunnen volgen. Op de lagere school alle kinderen lekker buiten spelen en bewegen, rennen, de natuur in. En anders gewoon een rondje om de school. Wellicht wat aan turnen en atletiek doen als basis. En wat mij betreft ook nog een uur muziekles, dans of een balsport erbij. Op de middelbare school zou iedereen drie keer per week een sport en/of instrument naar keuze kunnen beoefenen in nauwe samenwerking met sportbonden en sportclubs. Kinderen zitten op school nu vaak veel stil. Een deel sport in de avond, maar niet alle kinderen hebben deze mogelijkheid. Het ministerie van onderwijs doet met name aan cognitief onderwijs en laat het muziek-, en sportonderwijs aan goedwillende vrijwilligers over. Sport valt dan ook nog eens binnen een ander ministerie en dat helpt niet… In andere landen is dat anders geregeld maar dankzij out of the box denkers zoals de hoofd jeugdopleiding bij de Tilburg Trappers bestaat die mogelijkheid ook in Tilburg. Maar wellicht zou dat vanuit de overheid samen met sportbonden integraal op alle scholen aangeboden kunnen worden. Ik zeg investeer in de toekomst en in gezondheid.

Met de KNSB hebben we in deze laatste krant uit het jubileumjaar een mooi artikel over de tientallen ijsbaantjes die deze winter door heel Nederland zijn neergezet. Haal de kinderen achter de computer of smartphone vandaan ga lekker schaatsen deze winter. Hollandser kan bijna niet. Daarnaast een interview met de succesvolle schaatser DaiDai Ntab, een oud leerling van het hierboven beschreven Willem II College.

Verder de prachtige rapportage van BBC EARTH, Frozen Planet, een interview met Maurits Groen en in Nieuws op zijn Frans onze eigen Krant vd Aarde duurzame en niet-duurzame top 5.

Veel leesplezier en een gezond 2017! 

Albert Poutsma

voorzitter Stichting Dag van de Aarde

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".