Top

ANDIJVIESTAMPPOT MET KERRIETOFU

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Stamppot rauwe andijvie is een van de meest geliefde stamppotten. En wij snappen helemaal waarom. De knapperige, frisse andijvie gaat heerlijk samen met een romige aardappelpuree. Met de kerrietofustukjes erbij wordt het helemaal een feest.

Voor ca. 4 personen

 

• 1 blok tofu (500 g), in blokjes

• 1 tl + een snufje kerriepoeder

• snufje knoflookpoeder

• zout en peper naar smaak

• 3 el olie

• 1 kg kruimige aardappels (vuil gewicht), geschild en in stukken

• 50 g plantaardige boter

• 100 ml ongezoete haver- of sojamelk

• 1 kleine rode ui, zeer fijngesnipperd

• 400 g fijngesneden andijvie

 

Verwarm de oven voor tot 200°C. Meng de tofu met het kerriepoeder, knoflookpoeder, zout en de peper naar smaak en de olie. Schep de tofu op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de blokjes in ca. 25 minuten goudgeel en krokant. 

Maak de stamppot. Begin met de aardappels: zet ze half onder water en voeg een snuf zout toe. Breng aan de kook met het deksel op de pan en zet het vuur laag zodra de aardappels koken. Kook ze in ca. 10 tot 15 minuten gaar. Prik de aardappels in met een vork om te controleren of ze gaar zijn. Giet de aardappels af, bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappels fijn. Roer de boter erdoor. Voeg de haver- of sojamelk toe en meng door de puree. Als hij nog heel stevig is, voeg dan nog een scheutje van het achtergehouden kookvocht toe. Breng de puree goed op smaak met zout, peper en een snufje kerriepoeder. 

Zet de pan weer op het vuur (middelhoog tot laag vuur). Voeg de gesnipperde rode ui en andijvie toe en roer ze door de puree. Dit gaat het makkelijkst met een zeer stevige (houten) lepel. Meng even door, zodat de stamppot een beetje warm kan worden, maar verhit niet zo lang dat de andijvie gaat slinken. Serveer de stamppot met de kerrietofu.

In navolging op het succes van het stoere vegan kookboek MAN.EAT.PLANT. maakten chef Maartje Borst en fotograaf Lisette Kreischer in 2021 het familiekookboek FAMILY.EAT.PLANT.. Met dit boek ontdek je de allerlekkerste en leukste vegan recepten voor de hele familie en allerlei soorten familie. Van classic family diners, gerechten uit de oven, ontbijt, lunch en snacks tot salades, groenteschotels en zoetigheden. www.maneatplant.com/family-eat-plant

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com