The Fishless Fabulous Soup

FISHLESSFABULOUS SOUPLisette Kreischer, de uitvinder van de Dutch Weed Burger, heeft een nieuwe boek vol recepten met groente uit de zee. In elke editie van deze krant deelt ze er een met ons. Deze keer: een vissoep zonder vis.

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Deze soep is geïnspireerd op de traditionele, Bretonse vissoep. Zeewier is een prachtige leverancier van umami en omega 3, de reden waarom we onder andere vis eten. Je kunt deze twee must-haves dus ook binnenkrijgen door het verwerken van zeewier in een dergelijke vissoep, zonder vis te hoeven gebruiken. De krokant gebakken tofu, oesterzwammen en oesterbladeren, afgeblust in witte wijn, zorgen voor een decadent geheel. De kokosmelk, granaatappelpitjes en dille zorgen voor een mooie aanvulling. Serveer met geroosterd zuurdesem brood en Zeemansboter.

 

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 vleestomaten
  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 venkel, gewassen en in reepjes gesneden
  • 2 wortels, gewassen en in blokjes gesneden
  • 150 g gedroogde rode linzen
  • 1 el rasp van een biologische citroen
  • 1,25 l water
  • 8 gram gedroogde kombu
  • 1 el tijm
  • 200 g gerookte tofu, in blokjes gesneden
  • 150 g oesterzwam, schoongeboend en in reepjes gescheurd
  • 5 oesterbladeren, schoongeveegd (met keukenpapier)
  • klein scheutje witte wijn
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

Extra 

  • kokosmelk
  • verse dille
  • granaatappelpitjes, optioneel

Ontvel eerst de tomaten. Snijd met een mes een kruisje onderop de tomaten en dompel ze onder in kokend water. Laat ze even rusten en vervolgens ‘schrikken’ in koud water. Zo kun je gemakkelijk de velletjes eraf trekken. Snijd vervolgens het vruchtvlees in blokjes.

Verhit een scheut olijfolie in een pan. Fruit hierin de ui in 5 minuten goudbruin. Voeg vervolgens knoflook, venkel, wortel, stukjes tomaat, rode linzen en citroenrasp toe.

Giet het water over de groente en voeg daar de kombu en de tijm aan toe. Breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon ongeveer 20 minuten zachtjes borrelen.

Verhit ondertussen een scheut olijfolie in de koekenpan. Bak hierin de blokjes tofu en reepjes oesterzwam rondom goudbruin. Voeg vervolgens de oesterbladeren toe en roer nog even door. Blus af met een scheutje witte wijn en laat het vocht van de wijn al roerend op halfhoog vuur opgenomen worden en verdampen. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper (let op, de oesterbladeren zijn ook al zout van zichzelf).

Verwijder na 20 minuten de kombu uit de soep. Zet het vuur uit. Pureer de soep tot een glad geheel. Breng op smaak met wat zeezout en peper (proef eerst goed, want de kombu heeft ook zout ingebracht).

Serveer de soep met het tofumengsel en een klein scheutje kokosmelk. Maak af met wat verse dille en eventueel wat granaatappelpitjes.

GroenteUitZee_cover-2Groente uit Zee
Recepten en informatie over zeewier en algen

Het nieuwe goud uit de zee: zeewier is lekker, voedzaam én milieuvriendelijk. Lisette Kreischer, vegan-kookboekenauteur en medebedenker van The Dutch Weed Burger, en Marcel Schuttelaar van de Stichting Noordzeeboerderij, de motor achter de teelt van zeewier op de Noordzee, sloegen voor dit unieke boek de handen ineen.

In Groente uit zee lees je álles over zeewier: over de groei, de soorten en de samenstelling, gebaseerd op recente wetenschappelijke onderzoeken, en informatie over de voedingswaarde en bereidings- en aankoopadviezen. En natuurlijk kun je zelf aan de slag met 50 heerlijke plantaardige recepten.

Zilt heeft de wind mee, ontdek het zelf!

Te koop in de on- en offline boekenhandels.

Met de aankoop van dit boek steunt u de Stichting Noordzeeboerderij.

Meer info: www.lisettekreischer.com

Share This