Top
yogamode

Zonnegroet aan aardezachte yogamode

Tekst: Lynsey Dubbeld| Foto’s: Ronisch en Urban Goddess

Yoga is populairder dan ooit. Geen wonder, want de rust, ontspanning en beweging van yoga zijn heilzaam voor lichaam en geest. Wat is er dan mooier om je yoga-routine ook nog eens duurzaam te maken? Tips voor verantwoorde kleding en accessoires.

Yoga past naadloos in een duurzame lifestyle. Het draait om bewustzijn van je ademhaling en je omgeving. Je kunt ermee loskomen van de hectiek van alledag, om stil te staan bij wat er echt toe doet. Yogakleding moet natuurlijk vooral lekker zitten. Maar je kunt ook kiezen voor een duurzame outfit. Sterker nog, er zijn opvallend veel merken die zich inzetten voor eerlijke en groene yogakleding. Zo vervullen biokatoen en bamboe een hoofdrol in de collecties van Curare, en ontwerpt eco warrior Stella McCartney yoga-items voor Adidas. Maar er is nog veel meer… 

Niet alleen van ver weg

Het Amerikaanse Prancing Leopard Organics is – zoals de naam al duidelijk maakt – gespecialiseerd in biologische materialen. De outfits voor yoga, pilates, dans en fitness zijn gemaakt van biokatoen en het productieproces is vrij van giftige chemicaliën en chemische verfstoffen. Hoewel de collecties vooral zijn gericht op vrouwen, worden er ook unisex items gemaakt. De naam Prancing Leopard verwijst trouwens naar het sneeuwluipaard, een bedreigde diersoort die het modemerk steunt via donaties aan de Snow Leopard Trust.

Verantwoorde yogakleding komt niet alleen van ver weg. Het Amsterdamse Urban Goddess mag ook niet ontbreken in een lijstje over duurzame yogakledingmerken. In 2013 lanceerde Urban Goddess de eerste collectie en inmiddels is het merk op diverse plekken in Europa te verkrijgen. Alle items zijn gemaakt van superzachte, gecertificeerd biologische stoffen. Afgedragen kledingstukken kun je weer inleveren voor recycling. 

Ook over het ontwerp is nagedacht: de collecties zijn ontworpen om makkelijk te kunnen worden gecombineerd met casual kleding en lounge wear, en optimaal te passen. Er zijn bijvoorbeeld drie modellen leggings, met verschillende heupbandhoogtes. Naast leggings bevat de collectie ook onder meer lekker wijde broeken, tops met lange mouwen en omslagsjaals.

Eerlijk in de yogastudio

Vind je het belangrijk dat de tops, leggings en trainingsbroeken in de yogastudio eerlijk zijn gemaakt? De productie van de collecties van merken zoals Patagonia en Casall vindt gegarandeerd onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden plaats. Het gros van de textielfabrieken die leveren aan Casall staat bovendien in Europa, waardoor de milieubelasting van het transport en de distributie van de collecties minimaal is. Daarnaast maakt Casall gebruik van duurzame materialen zoals gerecycled polyester, waarvoor afgedankte visnetten die op de zeebodem zijn achtergebleven worden opgedoken en hergebruikt. Ook bijzonder is het Zweedse sportmerk Röhnisch, dat samenwerkt met Hand in Hand, een organisatie die zich inzet voor een wereld zonder armoede en kinderarbeid. Hand in Hand helpt vrouwen in dorpen in India met microkredieten om een eigen inkomen te verdienen, zodat hun kinderen naar school kunnen en niet hoeven te werken. Röhnisch doet trouwens nog meer goeds voor vrouwen: het label steunt Pink Ribbon en produceert bh’s die geschikt zijn voor vrouwen met een borstprothese. 

Verantwoorde accessoires

Voor yoga heb je eigenlijk niets meer nodig dan een matje en een handdoek. Maar ook een bidon en sporttas zijn natuurlijk handig. Wist je dat alle yoga-accessoires tegenwoordig in duurzame varianten zijn te vinden?

Bij duurzame sportlabels zoals Under Armour en PrAna vind je met een beetje zoekwerk yogamatjes, handdoeken en tassen van bijvoorbeeld gerecyclede materialen en biologisch katoen. Deze textielsoorten zijn minder belastend voor het milieu dan de polyesters en andere synthetische stoffen die in veel sportkleding en -accessoires de boventoon voeren. 

Ook fijn: een handdoek waarmee je niet uitglijdt. Yogitoes ontwikkelde hiervoor een speciale technologie (Skidless) die de handdoek onder alle omstandigheden

op de plek houdt – of je die nu op een matje of op de vloer legt. Milieuvriendelijk is de collectie ook nog eens, want elke handdoek bestaat voor minimaal de helft uit gerecyclede materialen. In één handdoek zijn maar liefst acht plastic flessen verwerkt die anders op de afvalberg terecht zouden zijn gekomen.

Eerlijke drankjes 

Niet alleen bij bikram yoga, waar de temperatuur in de ruimte kan oplopen tot 38 graden, is het belangrijk om goed te drinken. ’s Ochtends de dag beginnen met twee glazen water past helemaal in de yogafilosofie. 

Je drinkgewoonten rond een yogasessie een duurzame impuls geven? Kies dan in ieder geval voor kraanwater. Bronwater klinkt gezond en lekker, maar het Nederlandse kraanwater is dat net zo goed. En de plastic wegwerpflessen waarin bronwater vaak wordt verkocht, zijn natuurlijk een duurzame no-no. 

Gelukkig zijn er volop verantwoorde alternatieven voor wegwerpflesjes. Onder andere Dopper, Krnwtr, BottlesUp

en Aqua Licious maken hervulbare waterflessen waarmee je in de yogastudio zeker gezien mag worden.

Thee blijft  lekker warm in thermosbekers van Zuperzozial. Die zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en bovendien honderd procent biologisch afbreekbaar. De belofte van Zuperzozial is dat de bekers lichtgewicht en toch oersterk zijn. Dat is een combinatie die in de yogales natuurlijk heel goed van pas komt.

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.