Top

Yoga en gezondheid: in gesprek met Myrna van Kemenade

Tekst: Jane Sauer | Foto onder: Wenda Oudshoorn

Ze is yogadocent, eigenaresse van een yogastudio, leidt yogadocenten op, ze geeft retreats, helpt ondernemers met coaching en is spreker. Myrna van Kemenade is een ‘multipotentialite’, iemand die meerdere talenten en interesses heeft.

Ondanks haar drukke leven, kan ze toch rust vinden. Met een sterke intuïtie volgt ze haar hart en beweegt ze op een natuurlijke manier door het leven. Wat is het effect van yoga op een duurzame gezondheid?

De professionele danswereld heb je losgelaten en je ging verder met yoga. Hoe was het voor je om die beslissing te nemen?

 “Ik was vier jaar toen ik wist dat ik wilde dansen. Ik werkte later als professioneel danseres en tussen de musicals ‘Chicago’ en ‘Saturday Night Fever’ ben ik zes weken gaan backpacken in Thailand. Op het eiland Koh Samui maakte ik kennis met Ashtanga yoga. Ik kreeg een sterk gevoel dat ik yoga met zoveel mogelijk mensen wilde delen, dus ben ik daarna een opleiding tot Vinyasa-docent gaan volgen. Het was een natuurlijke beslissing voor mij. Ik kom uit een warm nest en mijn ouders hebben me altijd gesteund, zolang ik maar gelukkig ben. Zo heb ik ook van hen geleerd om mijn hart te volgen.”

Je gaf lessen op verschillende plekken en was al snel een eigen yogastudio begonnen. Waarom wilde je een eigen studio?

“Ik was een van de eerste docenten in die tijd en het was makkelijk om werk te vinden, zo gaf ik 17 tot 20 uur per week les, onder andere in de sportschool. Voor yoga is de omgeving belangrijk. Ik had de behoefte aan een eigen plek met de juiste energie. Zo was ik in 2007 begonnen met een kleine studio met één zaal van 55 vierkante meter. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een studio met vier zalen en 45 freelance werknemers.”

Je hebt een druk leven, maar kan toch goed de balans vinden. Hoe doe je dat?

“Ik vind vrijheid belangrijk en dat ik verschillende dingen kan doen, omdat ik zoveel leuk vind. Zo heb ik geleerd om te delegeren. Eerst deed ik alles zelf in de yogastudio en langzaam kwamen er een voor een docenten bij.

Ook heb ik geleerd om ‘nee’ te leren zeggen. Ik luister naar mijn hart en vraag mezelf af waar ik blij van word. Ik heb geleerd om naar mezelf te luisteren en in het moment te zijn. Zo kan ik rust vinden in een wandeling met de hond of in mijn eentje van iets genieten.

Zelfzorg is niet egoïstisch, maar is zelfliefde. Iedere dag start ik met een intentie en daar focus ik me op. Yoga is door mijn dag verweven. Ik sta niet meer een uur op de mat, maar doe houdingen tussendoor. Het is mijn tweede natuur geworden.”

Wat betekent yoga voor jou?

“Bewustzijn. Het is een tool waar ik op terug kan vallen. Ik ben ook gewoon een mens en krijg te maken met frustratie en uitdagingen in het leven.

Door yoga kan ik terug naar de kern en weer voelen. Het brengt me terug naar mezelf.”

Wat doet yoga voor de gezondheid?

“Je gaat je fysiek beter in je vel voelen, je voelt mentaal meer rust, je slaapt beter, overdag kun je meer energie voelen, op emotioneel gebied maak je bewustere keuzes in reacties op dingen en je gaat bewuster met voeding om. Je zult meer afstand nemen van het nieuws en roddelen over anderen. Je maakt bewuste keuzes en je zult verbetering zien op emotioneel, mentaal en fysiek vlak. Je ontwikkelt een natuurlijke en duurzame levensstijl.”

Wat doet yoga op fysiek vlak?

“Het zorgt ervoor dat je lichaam soepel blijft, dat je je spieren lang houdt, dat je een goede lichaamshouding behoudt en dat je emotionele spanning in bijvoorbeeld je rug, nek, schouders en hoofd als een spons uit je lichaam kunt wringen.”

Wat doet yoga op mentaal vlak?

“Je wordt je ervan bewust wat er in jezelf omgaat. Er zijn mensen die het moeilijk vinden om geconfronteerd te worden met zichzelf, die bewustwording vinden ze niet fijn.

Veel mensen denken dat meditatie betekent dat je je hoofd leeg moet maken, maar dat is het niet. Je gedachten komen en gaan. Door meditatie maak je de ruimte tussen de gedachten langer, zodat je meer inspiratie, creativiteit en ruimte krijgt. Dit kun je trainen.”

“Ook je innerlijke saboteur, het stemmetje in je hoofd dat zegt dat je niet goed genoeg bent, heeft invloed op hoe je denkt, beweegt en voelt. Als je je constant zorgen maakt en denkt dat je iets niet kunt, wordt het vaak ook echt. Als dingen niet goed gaan bij mensen in hun leven, zitten ze vaak alleen maar in hun hoofd. Door de focus op je ademhaling kom je uit het hoofd en in je lichaam. Dan kun je pas connectie maken met je lichaam en je onderbuikgevoel.”

Hoe vaak zou je yoga moeten beoefenen zodat het effect heeft op je gezondheid? En wat is het effect van yoga?

 “Ik raad beginners aan om twee tot drie keer per week naar een begeleide les te gaan en thuis ook wat te doen. Het gaat niet om het ‘moeten’ en het klakkeloos doen, maar voelen bij jezelf waarom je het doet. Wat wil je ermee? Zo kun je het omarmen in je systeem en momentjes op de dag in het nu zijn. Dit kan tijdens het wandelen, tandenpoetsen en zelfs als je op de wc zit. Het zijn kleine momentjes van bewustwording. Het effect van yoga merk je aan het voelen van meer dankbaarheid, dat je sneller tevreden bent en dat je meer kunt genieten van het leven.”

Tips van Myrna:

  • Zorg dat je doet wat je energie geeft en niet wat je leegslurpt.
  • Neem voeding tot je die je echt voedt.
  • Alles wat je aandacht geeft groeit. Zorg dat je aandacht geeft aan datgene wat je wilt laten groeien.
  • Volg je hart.
  • Wees lief voor elkaar.

Kijk hier voor meer informatie:

Wat vindt u van dit artikel?

Jane Sauer is a freelance (content) writer, journalist, (final) editor, translator and yoga teacher. She is an adventurer and traveller who enjoys the journey through life. She likes to explore the world, enjoys the beauty of nature, seeing animals in their natural environment and connecting with people from different cultures. As a multipotentialite she has many interests and likes to do different things. She focuses on increasing the awareness of people so they can become the change. Specializations: wildlife conservation, animals, nature, sustainability, ecotourism, travel, Asia, culture, photography, yoga, mindfulness and personal growth.