Top

Zeewier op het menu

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Pixabay

Wetenschappers en bedrijven zien toekomst in zeewier. Het is 's werelds meest onbenutte middel, meent de voedselexpert voor de Verenigde Naties.

Geen land nodig

De voedzame plant is in verschillende Aziatische landen al lang onderdeel van het dagelijkse dieet, maar de rest van de wereld moet er ook aan. Er is geen landbouwgrond voor nodig en ook geen mest of pesticiden – alleen zout water. Een van de grootste uitdagingen deze eeuw is de grens die we hebben bereikt wat betreft land dat we kunnen gebruiken voor de voedselindustrie.

Vol vitamines

Zeewier is ook nog eens gezond: het zit vol met vitamines, vezels en proteïne. Zeewier wordt ook gezien als oplossing voor de miljoenen kilo’s wegwerpplastic waarin etenswaar wordt verpakt. Startups zijn al druk bezig met die ontwikkeling. Er zijn al koffiezakjes van zeewier en eetbare zeewierrietjes op de markt. Tijdens de marathon van Londen in 2020 kregen sporters drankjes in zeewierverpakking. Dat scheelde duizenden plastic bekertjes.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.