Top

‘Wij zijn geen kwakzalvers’

Natuurgeneeskundigen Trudy Vlot en Ralph Ree over hun vak

Tekst: Jolien Scholte

Als reguliere geneeskunde niet blijkt te werken zoeken patiënten vaak pas hun heil in de natuurgeneeskunde. Dat zou andersom moeten zijn, stellen natuurarts Trudy Vlot en natuurgeneeskundig therapeut Ralph Ree. Zij nemen in hun praktijk de tijd voor hun patiënten, en kijken naar hun leefpatroon. De basis van voeding, beweging, stress en omgeving moet in balans zijn. ‘Mensen dragen veel meer bij aan hun eigen klachten dan ze denken.’

Sequana Health is een kleinschalige praktijk aan huis in Genderen, een minuscuul dorpje in de Bible Belt. Toch komen hier mensen uit heel Nederland naartoe, voor een behandeling door natuurgeneeskundigen Trudy Vlot en Ralph Ree.

Natuurgeneeskunde? Is dat geen kwakzalverij of heel zweverig? Nee, maken Vlot en Ree al snel duidelijk. Ree: “Mensen die ons kwakzalvers noemen hebben echt geen idee waar we mee bezig zijn. We werken alleen met behandelingen die bewezen effect hebben bij mensen. Bewezen door de wetenschap, of bijvoorbeeld door de natuur of oude wijsheid.” Ook de term zweverig vinden Ree en Vlot niet op hen van toepassing, en al helemaal niet op de natuurgeneeskunde in zijn geheel.

Ree windt zich erover op. “Mensen vinden iets meteen zweverig als ze zelf niet snappen hoe het effect kan hebben. Maar het gaat erom dat je als therapeut weet dat de dingen die je doet gefundeerd zijn.” Toch bestaan er wel misleiders in hun vakgebied, stelt Vlot. “Mensen die een tweedaagse cursus hebben gevolgd en zich therapeut noemen. Dat zijn de echte kwakzalvers.”

kPNI

Vlot en Ree hebben beide een basis in de reguliere geneeskunde: Ree als fysiotherapeut, Vlot rondde een studie geneeskunde af. Maar ze konden er hun ei niet kwijt. “Ze noemen de studie geneeskunde, maar in feite studeer je medicijnen. De kunde, en dan met name natuurgeneeskunde, komt nauwelijks terug.” Ree stoorde zich aan de administratieve rompslomp in de fysiotherapie. “Een fysiotherapeut zit tegenwoordig achter een bureau, door alle administratie voor de zorgverzekeraars. Is dat nu goed voor een patiënt? Daarnaast vond ik dat ik te weinig kon doen voor mijn patiënten, en wilde ik me verder verdiepen.”

Ze volgden beiden onder andere de studie van het kPNI: klinische Psycho Neuro Immunologie. Een flinke mondvol. “Het is het achterliggende raamwerk van de natuurgeneeskunde”, legt Vlot uit. “De wetenschap die de verschillende onderzoeksvelden aan elkaar koppelt. Dus bijvoorbeeld: hoe heeft de psyche invloed op het immuunsysteem, en het immuunsysteem weer op de huid. Wij passen die kennis klinisch toe.”

“Ze noemen de studie geneeskunde, maar in feite studeer je medicijnen. De kunde, en dan met name natuurgeneeskunde, komt nauwelijks terug.”

Andersom

Steeds meer mensen weten hun praktijk te vinden, maar het grootste deel komt pas nadat ze uitbehandeld zijn bij de reguliere geneeskunde. Jammer, vindt Vlot, want volgens haar zou het andersom moeten zijn. “Nu heeft iemand een klacht, krijgt hij synthetische medicatie en dan eventueel een operatie. Het zijn snelle oplossingen. Dat is wel begrijpelijk in onze snelle maatschappij, maar op de lange termijn werkt het vaak niet. De klachten komen vaak terug.” Vlot geeft een voorbeeld: je hebt maagklachten en slikt pillen, maar dat helpt niet goed. Maar misschien heb je wel al vier jaar ruzie met je buurman, en krijg je daar buikpijn van. “Dan moet er dus een heel andere oplossing komen.”

Vlot en Ree brengen eerst het leefpatroon van iemand in kaart. Als verandering in leefpatroon niet helpt, dan worden natuurlijke middelen ingezet. En als dat ook niet werkt sturen ze patiënten door naar de reguliere geneeskunde. “Maar dat komt eigenlijk bijna nooit voor.” De behandeling die zij bieden duurt meestal langer, want natuurlijke middelen zijn nu eenmaal niet zo sterk als synthetische. Maar ze zijn volgens Ree en Vlot wel meer een lange termijn oplossing. Ree: “Het menselijk lichaam is tot veel in staat. Door in balans te komen herstelt het zelfherstellend vermogen.” De factoren binnen het leefpatroon, die in balans moeten komen, zijn volgens de therapeuten voeding, stress, beweging en (sociale en fysieke) omgeving. Vlot: “Aan veel van je klachten heb je zelf bijgedragen, ook als dat voor je gevoel minder voor de hand ligt. Dat is een bewustwordingsproces voor veel mensen.”

De factoren binnen het leefpatroon, die in balans moeten komen, zijn volgens de therapeuten voeding, stress, beweging en (sociale en fysieke) omgeving.

Het concept waar Vlot en Ree mee werken noemen ze ‘forward to basics’. Dat houdt alles in wat een mens nodig heeft om zich gezond te voelen. Ree en Vlot werken niet met protocollen, en kiezen in samenspraak met de patiënt de behandeling die bij hem of haar past. Ze bieden een keur aan behandelingen, zoals fytotherapie, plantgeneeskunde, mental coaching, meditatie, homeopathie en bioresonantie. Forward to basics werkt vanuit de traditie van natuurgeneeskunde, maar passend bij de Westerse wereld en de 21ste eeuw, stelt Vlot. Innovaties en apparaten schuwen ze dan ook niet, zolang het bewezen effectief is.

Voeding onderschat

De therapeuten beginnen een behandeling met een intake die 1 tot 1,5 uur duurt, zodat ze een goed totaalbeeld krijgen van hoe iemand leeft. Ree “Bij de huisarts duurt een consult soms maar tien minuten. Waar ben je dan mee bezig? Dat snap ik gewoon niet.” Hij vraagt ook altijd voor hoeveel procent iemand zich voor de behandeling in gaat zetten. “Als dat minder dan 100 procent is werkt het niet.” Vlot is minder rechtlijnig: “Sommige mensen willen per se hun voedingspatroon niet aanpassen. Ik zeg dan: oké, maar realiseer je wel dat we dan minder resultaat kunnen boeken.”

Voeding wordt enorm onderschat, vinden beiden. Bij de voedingsanamnese zeggen mensen vaak meteen dat ze gezond eten, vertelt Vlot. “Dat is dan gezond volgens de criteria van het Voedingscentrum. Maar het Voedingscentrum zelf wordt gefinancierd door partijen die daar baat bij hebben. Het is commercie boven alles.” Het Voedingscentrum kan wel zeggen: 6 boterhammen per dag, maar het is volgens de therapeuten belangrijk dat je weet wat bepaalde voeding doet met je lijf. In het algemeen adviseren Vlot en Ree om zuivel- en suikervrij te eten, en koolhydraat-arm. Al kan ook dit per persoon weer verschillen.

Naast de verzekeringsmaatschappijen drukt ook de farmacie in Nederland een grote stempel op de gezondheidszorg.

Reguliere geneeskunde voor acute klachten

Wat Ree en Vlot bewust niet behandelen zijn acute klachten. “Dat blijft over voor de reguliere geneeskunde”, stelt Vlot. “Een kruid helpt niet als je je arm hebt gebroken. Al kan het bijvoorbeeld weer wel helpen bij het herstellen van een operatie.” De reguliere geneeskunde neemt natuurgeneeskunde steeds serieuzer, maar er is nog een lange weg te gaan, volgens Vlot en Ree. “Natuurgeneeskunde bestaat al ontzettend lang. We zijn vooruitgelopen op de reguliere geneeskunde van nu, maar in Nederland worden we nauwelijks serieus genomen.” In veel landen is dat anders, en bestaat er een sterke en gewaardeerde traditie in natuurgeneeskunde, naast reguliere geneeskunde. Als voorbeelden noemt Vlot China, India, Tsjechië, Rusland, maar ook Duitsland met zijn kuuroorden.

Een reden dat dit bij ons wat verloren is gegaan is de verzekeringsstructuur, denken de therapeuten. Ree: “Als natuurgeneeskunde niet vergoed wordt, en reguliere geneeskunde wel, dan kiezen mensen voor het laatste. Terwijl ik denk dat veel mensen wel voor natuurgeneeskunde zouden kiezen als het vergoed werd. Dat zie je ook in Duitsland.” Naast de verzekeringsmaatschappijen drukt ook de farmacie in Nederland een grote stempel op de gezondheidszorg, en op wat er op de markt komt. Huisartsen mogen niet doorverwijzen naar natuurartsen. “Off-record doen ze dat soms wel”, stelt Vlot. “Vooral bij chronische klachten. De reguliere geneeskunde zegt dan gewoon: u zult er mee moeten leren leven. Terwijl wij vaak wel iets voor mensen kunnen betekenen.”

Wat vindt u van dit artikel?