Top

Weleda: de kracht van de natuur

Weleda maakt geneesmiddelen van planten uit eigen tuin
Tekst: Esmeé van Vliet | Beeld: Weleda

Een verkoudheid, griep of andere klachten zijn tekenen van je lichaam. En je hoeft niet altijd naar een aspirine te grijpen om koorts te onderdrukken. De koorts is er met een reden. Maar hoe help je je lichaam op een natuurlijke manier herstellen van ziekte of vervelende kwaaltjes? In Zoetermeer vind je de biodynamische tuin van Weleda. Hier groeien ruim 60 geneeskrachtige plantensoorten. Hiervan maken ze geneesmiddelen in hun eigen apotheek. En die geneesmiddelen helpen jouw lichaam herstellen op een natuurlijke manier. Duik je mee de tuin in?

De allereerste antroposofische geneesmiddelen

Meer dan 100 jaar geleden werden in Zwitserland de allereerste antroposofische geneesmiddelen bereid door Oskar Schmiedel, op verzoek van de Nederlandse arts Ita Wegman. Dit legde de basis voor Weleda.

Met de holistische denkwijze van Rudolf Steiner in haar DNA ontwikkelt Weleda vandaag de dag nog steeds biologische en 100% natuurlijke verzorgingsproducten en geneesmiddelen. Maar wat is antroposofie eigenlijk?

Neem bijvoorbeeld een antroposofisch arts. De antroposofische geneeskunde kijkt verder dan de klacht, er wordt gezocht naar de oorzaak. Zo vormen vanuit een holistisch oogpunt lichaam, ziel en geest één. Een ziekte of kwaal komt door een onbalans, maar de balans terugvinden zit in ons eigen zelfherstellend vermogen. En daarbij helpen de geneesmiddelen van Weleda. De kracht van de natuur stimuleert het zelfherstellend vermogen in jou. En wist je dat een groot deel van de geneesmiddelen uit de eigen biodynamische tuin in Zoetermeer komt?

Meer dan 800 geneesmiddelen

Weleda teelt meer dan 60 geneeskrachtige planten in eigen tuin en maakt hiervan geneesmiddelen en een deel van de zelfzorgmiddelen. Dit gebeurt allemaal op een steenworp afstand in de productieafdeling en de apotheek. Na het oogsten worden de verse planten gelijk naar binnengebracht en verwerkt. Dit betekent dat het hele proces op één plek gebeurt, van het planten van het zaadje tot het produceren en afvullen van het product.

Maar dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het is belangrijk dat de actieve ingrediënten uit planten op een speciale manier verwerkt worden. En daarvoor gebruikt Weleda haar jarenlange kennis en wijsheid vanuit verschillende hoeken. Van homeopathie tot aan plantengeneeskunde en antroposofie.

De inzichten uit de antroposofie komen onder andere van Rudolf Steiner. Hij gaf de aanwijzigingen voor het bereiden van geneesmiddelen die leiden tot een verbeterde werkzaamheid van de grondstof. Deze manier van bereiden vind je alleen terug bij de geneesmiddelen van Weleda.

Het resultaat? De kracht van de natuur verwerkt in effectieve geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen. Het assortiment van Weleda bestaat uit meer dan 800 natuurlijke geneesmiddelen en ruim 20 zelfzorgmiddelen.

De geneeskrachtige werking van Calendula

Ken je bijvoorbeeld de geneeskrachtige eigenschappen van Calendula? Het is meer dan een prachtige bloem voor in siertuinen, Calendula helpt je lichaam en huid herstellen. De goudsbloem ontleent haar verwarmende en beschermende krachten aan de zon, die ze met haar kopje de hele dag volgt. Elk bloemblaadje absorbeert het licht en de warmte en zo ontstaan er actieve stoffen zoals carotenoïden, flavonoïden en essentiële oliën. Deze stoffen genezen ontstekingen, stimuleren de aanmaak van nieuw weefsel en bestrijden infecties. Daarom vind je Calendula in meer dan 22 geneesmiddelen van Weleda.

Van oranje bloemenzee tot Calendula Zalf

In de tuin van Weleda zaait de tuinploeg elk jaar rond april de Calendula. Halverwege juni vormen de bloemen een oranje bloemenzee in Zoetermeer. Op dat moment worden de bloemen gelijk geoogst. De bloem, blaadjes en stengels worden met de hand geplukt, gereinigd en versneden. Daarna baden – macereren – verschillende delen van het bloemetje vier weken lang in een mengsel van alcohol en water. Dit mengsel wordt vervolgens uitgeperst. Hierdoor ontstaat er een sterke tinctuur vol helende eigenschappen die de basis vormt voor de geneesmiddelen, zelfzorgmiddelen en verzorgingsproducten. Dit gebeurt allemaal met de hand, want zorg en aandacht zijn essentieel. Deze unieke productiemethode zorgt voor een hoge kwaliteit van de producten.

“Als de tuinploeg goudsbloem heeft geoogst kennen we geen negen-tot-vijf mentaliteit. Het is belangrijk om de verse planten dezelfde dag nog te verwerken tot geneeskrachtig Calendula-extract.” Pascal Verheijen, hoofd productie bij Weleda

De kracht van Calendula vind je dan ook terug in verschillende geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen van Weleda. Heb je bijvoorbeeld last van ruwe of schrale plekjes? Calendula Zalf ondersteunt het herstellend vermogen van je huid en verzacht en verzorgt. Van het zaadje tot aan het verpakken en het opsturen van de zalf, het vindt allemaal plaats in de tuin en apotheek van Weleda.

Een strenge kwaliteitscontrole

Net zoals je verse groenten bij de groenteboer haalt, koop je bij Weleda verse en natuurlijke producten. Alle grondstoffen zijn namelijk 100% natuurlijk. Zo gebruikt Weleda de natuur om je zelfherstellend vermogen te ondersteunen. Maar bij natuurlijke ingrediënten speelt de kwaliteitscontrole een belangrijke rol. Hiervoor vind je in de apotheek een speciale afdeling.

Van verse planten tot aan verpakkingsmaterialen en het eindproduct: alles wordt zorgvuldig gecontroleerd en getest. Hiermee voldoet Weleda aan de geneesmiddelenwet en de verschillende certificeringen, zoals bijvoorbeeld het kwaliteitskeurmerk NATRUE. Je bent er dus van verzekerd, dat als je een product bestelt bij Weleda, het op natuurlijke wijze met aandacht en zorg wordt gemaakt. Dat alles onder één dak gebeurt, vind je bij geen enkel ander cosmeticabedrijf. Dat maakt het verhaal van Weleda zo bijzonder.

Wilde tijm in Bio Tijmsiroop

Maar er zijn véél meer geneeskrachtige planten die Weleda in eigen biodynamische tuin verbouwt. Denk bijvoorbeeld aan wilde tijm. Van bloeiende tijmplanten wordt door waterdampdestillatie aromatische etherische olie gewonnen. Het hele pand van Weleda ruikt dan dagen naar de kruidige tijm.

Van deze tijm maakt Weleda vervolgens een zuiver plantaardige Bio Tijmsiroop met anijs. Tijm heeft een verwarmende en ontspannende invloed op de luchtwegen. Dit verzacht de keel. Een flesje dat je altijd in huis wilt hebben dus, zeker tijdens koudere maanden. Calendula Zalf en Bio Tijmsiroop zijn zelfzorgproducten en vrij verkrijgbaar.

“Op het moment dat we Bio Tijmsiroop produceren ruikt het hele pand naar tijm. Ik geniet van deze geur als ik het gebouw binnenkom. Dat is voor mij de ultieme Weleda-ervaring.” Florian Bonte, apotheker bij Weleda

Biologisch-dynamische tuin

De verzorging en productie van alle planten en bloemen in de tuin van Weleda gebeurt op een duurzame en bewuste wijze. Al het restmateriaal wordt namelijk gebruikt voor nieuw leven in de tuin. Na het bereiden van tinctuur wordt het overgebleven plantenmateriaal verwerkt tot compost. Maar de tuin is ook biologisch-dynamisch gecertificeerd door SKAL. Deze certificering krijg je als de bodemvruchtbaarheid en versterking van natuurlijke groei centraal staan.

Tuinman Jan Graafland zorgt samen met zijn team al bijna 25 jaar voor de tuin van Weleda. En naast 60 geneeskrachtige planten vind je ook nog eens 80 andere planten in de tuin, die de biodiversiteit ondersteunen. Zo kleurt de weelderige tuin van Weleda elk seizoen prachtig met haar irissen, tijm, rozemarijn, Calendula en meer.

“In het pand hebben we ons eigen klein Spitsbergen (waar zich de wereldzadenbank bevindt). Een ruimte waar we meer dan 50 soorten zaden herbergen om de verschillende planten die we gebruiken in onze geneesmiddelen en verzorgingsproducten ook voor de toekomst veilig te stellen. De sleutel van deze ruimte bewaar ik goed.”                Jan Graafland, tuinman bij Weleda

Weleda geeft terug aan de natuur

Kies jij bewust voor producten die goed zijn voor mens en planeet? Dan zit je bij Weleda goed. Ze gaan verantwoordelijk om met de grondstoffen van de aarde en geven met verschillende teeltprojecten weer terug aan de natuur. Zo komt lavendel uit de paarse velden in Moldavië en groeit wilde Arnica in de Karpaten in Roemenië. Maar of het nu Zoetermeer is of ergens anders ter wereld, Weleda behandelt mens en natuur eerlijk en rechtvaardig.

Ondersteun je lichaam op een natuurlijke manier

Antroposofie gaat over meer dan alleen je lichaam, het gaat ook om je ziel en persoonlijkheid. Dit betekent dat je bij een ziekte of kwaaltjes niet alleen de symptomen bestrijdt, maar juist beroep doet op je zelfherstellend vermogen. Net zoals de natuur genezende krachten heeft, heb jij die ook.

Met de geneesmiddelen van Weleda ondersteun je je lichaam op een natuurlijke manier. Alle geneesmiddelen en zelfzorgmiddelen zijn te bestellen via de Weleda bestelapp. De geneesmiddelen bestel je uitsluitend op recept van een geregistreerd arts. Bestel je online bij Weleda op werkdagen voor 14:00 uur? Dan worden de producten dezelfde dag nog verzonden, rechtstreeks uit de apotheek van Weleda. Wil je meer weten over de apotheek, geneesmiddelen en bestelwijze? Kijk dan op www.weleda.nl/geneesmiddelen.

Wat vindt u van dit artikel?