Top

Voorbereid op ongelukken in de wildernis

Tekst en beeld: Gunbritt Genuit

Mijn eigen vakantie zit er net op en de planning voor het volgende avontuur is alweer in volle gang. Nu alleen voor ‘werk’. Werk tussen aanhalingstekens, omdat het toch eigenlijk niet werk te noemen is (al is het wel veel werk…).

Samen met m’n compagnon Siebe Sietsma verzorg ik de Nederlandstalige Wilderness First Responder cursus (in Zweden), waar reislustige avonturiers leren hoe ze om moeten gaan met medische noodgevallen buiten bereik van hulpdiensten. In de echte wildernis dus. Siebe is zo iemand die vindt dat als je iets doet, het echt goed moet zijn. Voormalig medic bij defensie, nu piloot, medisch instructeur en hij zit ook bij de vrijwillige brandweer… zo iemand. Ik ben iemand van wie het spaargeld naar reizen gaat. Van fietstochten door Afrika tot weken hiken (zonder te douchen) of gewoon een potje koken op een kampvuurtje op de Veluwe. Tijdens de verre reizen kwam ik erachter hoe belangrijk het is om kennis en ervaring op te bouwen rond die medische noodgevallen. Daarbij… hoe waardevol is het om een ander écht te kunnen helpen when shit hits the fan?!

Ruimte genoeg

Inmiddels zit de medische kennis er goed in en geven Siebe en ik al jaren de Wilderness First Aid cursus in Nederland, de tweedaagse – en compactere – variant van deze uitgebreide medische wildernis cursus halverwege Zweden.

Dit wordt het 2e jaar dat we de WFR verzorgen in ‘het land waar mijn naam vandaan komt’. Voor iedereen die er al eens is geweest… jullie zullen het vast met me eens zijn dat Zweden het land is van ruimte, talloze meren en heel erg veel bosbessen.

Er is zo veel ruimte en zo veel natuur dat de paden door de bossen nog geen paden zijn en het erg makkelijk is om het Nederlandse ‘kant-en-klaar-gevoel’ van je af te schudden.

Ik kijk er dus naar uit om aankomende zomer terug te gaan naar Trehörningsjö, om weer een club nieuwe mensen te verwelkomen en het zelfredzame gevoel aan te wakkeren. Deze skills vanuit een Nederlands klaslokaal leren is toch wat anders dan zelf de natuur instappen en de streepjes telefoonbereik steeds minder te zien worden.

WFR 2023 uitzicht - vk
WFR 2023 - vk

Medisch noodgeval

Één van mijn favoriete onderdelen van deze cursus is dat deelnemers, wanneer de kennis er al een beetje in zit, zelf met kaart en kompas naar een punt op de kaart moeten lopen.

Bepakt en bezakt op pad gaan om vervolgens een klein eilandje te moeten bereiken midden op een meer. Want daar ligt een slachtoffer dat hulp nodig heeft… maar hoe kom je daar dan?

En als je daar bent aangekomen, hoe ga je dan voor het slachtoffer zorgen terwijl het donker wordt en je geen eens een tent mee hebt? En wat nou als je slachtoffer opeens zegt dat hij moet poepen…?

Door het nabootsen van echte medische noodgevallen leer je zoveel meer dan dat je uit een boek kunt leren. Je improvisatietalent wordt getest, waarbij je een gigantisch gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen ontwikkelt. Dat je echt leert dat je van jezelf op aan kunt als het mis gaat en er niemand binnen 20 minuten komt helpen.

Aan dit gevoel mee mogen werken is het leukste dat er is.

Wil jij dit ook ervaren? Er zijn nog plekken vrij, kijk op deoutdoorschool.nl/wfr voor meer info.

Gunbritt Genuit is de oprichtster van De Outdoor School waar ze, samen met haar collega’s, avonturiers en natuurliefhebbers meeneemt de buitenlucht in. Niets maakt haar gelukkiger dan het ‘openen van deurtjes’ om mensen nieuwe ervaringen te geven midden in de natuur. Van wilde planten leren kennen tot het voorbereiden op avonturen buiten de gebaande paden. “Wij mensen zijn zelf net zo goed onderdeel van de natuur, alleen moeten we iets vaker stoppen met scrollen om dit weer te voelen.”

Wat vindt u van dit artikel?