Top

Uit het systeem stappen

Tekst en Beeld: Richard en Kelly van der Hoek

Elke editie een column van Richard & Kelly die hun ‘normale’ leven inruilden voor een minimalistisch bestaan in een camperbus. Je kunt ze volgen op website Globus2.nl of hier bij de Krant van de Aarde.

Deze maand ronden we al onze werkzaamheden voor onze werkgevers af en stappen we uit ‘het systeem’. Wat bedoelen we daar eigenlijk precies mee? Is het überhaupt wenselijk om uit het systeem te stappen?

Systeemdenken

Willen we ons dan soeverein laten verklaren en op die manier geen belasting meer betalen? Nee, dat is zeker niet onze intentie. We rijden over de Nederlandse wegen, we maken gebruik van sociale voorzieningen en vinden het dan ook niet meer dan logisch dat ook wij ons steentje daaraan bijdragen. Volgens sommige mensen stappen we dan dus per definitie helemaal niet uit het systeem

Ons systeem

Over welk systeem hebben wij het dan eigenlijk? Het geldsysteem, het schoolsysteem of het belastingsysteem? Bestaat er eigenlijk wel zoiets als ‘het systeem’. Als er al zoiets zou bestaan, dan hebben we dat met z’n allen zelf gecreëerd. Hebben we daarmee altijd de juiste afslagen genomen of zitten we nu opgezadeld met een systeem waar we nauwelijks uit kunnen stappen?

Wat is dan wel de beste levenswijze? Eerlijk gezegd hebben we geen idee. Wij voelen alleen dat we niet op aarde zijn om dagelijks op kantoor te zitten tussen vier betonnen muren. Krijgen we energie van de dingen die we dagelijks doen?

We hadden pittige banen om de hypotheek te kunnen betalen voor dat flinke huis waar we nauwelijks waren. Dat willen we in ieder geval niet meer.

We hebben er nu voor gekozen een andere weg in te slaan:

  • Van futloos naar energievol
  • Van stress naar rust
  • Van negatieve energie naar positieve energie
  • Van zinloos naar zinvol
  • Van betonnen muren naar natuur
  • Van kantoortijden naar vrijheid

Dit betekent niet dat we per se nooit meer willen werken. Sterker nog, zelfs als je in een busje woont en je kosten uiterst laag zijn, kan je nog steeds niet leven van de wind.

Helemaal niet uit het systeem

Je zou dus ook heel goed kunnen zeggen dat we helemaal niet uit het systeem stappen. Ook wij zitten nog steeds in een systeem van belasting betalen, van verzekeringen, van werken om eten te kunnen kopen, etc. Bovendien als iedereen op hetzelfde moment uit het systeem zou stappen, stort het hele systeem in en hebben we volgens ons ook een groot probleem. Wij houden er daarom van om kleine stapjes te zetten en niet door te slaan. Zo zijn er mensen die alleen nog met contant geld betalen, een moestuin nemen, off-grid gaan wonen of enkel lokale producten kopen. Allemaal stapjes die onze maatschappij langzaam zullen veranderen.

Oordeelloos

We hebben dan ook absoluut geen oordeel over mensen die in het systeem blijven hangen. Tenslotte zitten we er zelf ook nog in. We willen alleen mensen inspireren om kritisch na te denken of de dingen die ze doen werkelijk goed voelen voor hen. De jaren dat wij op kantoor gewerkt hebben zijn geen verloren jaren geweest. We hebben daar voldoening, zingeving en inkomen voor gekregen. Mede dankzij deze tijd hebben we nu de mogelijkheid een andere weg in te slaan.

Wat vindt u van dit artikel?