Top

Een verborgen pareltje

Tekst en Beeld: Yvette van den Berg

Diep verscholen in het bos tussen Hilversum en Lage Vuursche ligt een verborgen pareltje. Nog redelijk onbekend bij de meesten, want je kunt er alleen te voet komen. En zelfs al ben je er vlakbij dan zie je het kasteeltje pas als je de juiste kant op kijkt! Verwondering gegarandeerd!

‘Wolfsdreuvik’ roept de sfeer op van sprookjes. De betekenis van dit oud-Hollandse woord is Wolfsheuvel. Als je teruggaat in de tijd vind je de naam al op een kaart uit 1539. In die tijd leefden er nog volop wolven in het gebied. Tegenwoordig is dit anders, al is de wolf in 2024 nog wel gespot in de nabijheid van het torentje.

Tot in de late middeleeuwen werd het zuidelijk deel van het Gooi beheerst door het Erfgooiersbos, een oerbos. Echter, toen de laatste goedgevormde eiken werden gekapt voor de bouw van het stadhuis van Naarden (1601-1604) en de schapen in het gebied zorgden voor kale vlakten, veranderde het landschap. De wind kreeg vrij spel en ontketende zandverstuivingen met behoorlijke hoogteverschillen. Akkers en zelfs dorpen dreigden bedolven te worden. Dat woeste heuvelachtige gebied is duidelijk te zien op de Gooilandkaart uit 1740.

Magisch en imposant

Inmiddels is er veel veranderd; dat geldt niet alleen voor de naam van het bos, maar ook de uitstraling ervan. Het huidige Smithuyserbos (in 1837 gekocht door Pieter Johannes Smithuysen) is zeer gevarieerd met een uitgebreid assortiment aan boomsoorten.

100 jaar later, in 1937 werd het bos verkocht aan Desiré Bouvy, kunsthistoricus en oprichter/directeur van het Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Bouvy nam een jaar later de Larense architect Jan Rebel in de arm om Wolfsdreuvik te ontwerpen, want hij wilde niet zomaar een schuurtje in het bos om zijn spullen voor het bosonderhoud in op te bergen.

De rijke historie van het Erfgooiersbos tot het huidige productiebos en alle tussenvormen, is wat het landgoed maakt tot wat het nu is: magisch en imposant, waarbij de zonnestralen al dan niet met nevel de nodige sfeer oproepen in het glooiende bos. De kinderen van Bouvy zijn nu eigenaar van het eigenzinnige kasteeltje en het mysterieuze bos. Reinier Bouvy, voorzitter en bosbeheerder van Stichting Het Smithuyserbos, kwam begin 2024 in contact met mij. Ik stond in 2023 niet ver hier vandaan oog-in-oog met de wolf op slechts 10 meter afstand! Dezelfde wolf is recentelijk ook gespot in het Smithuyserbos. Is het toeval dat juist ik nu als Beschermvrouwe van Wolfsdreuvik mensen mag rondleiden in het bos en de toren?

Yvette van den Berg en Reinier Bouvy

Dichter bij de natuur

Met mijn bedrijf NatureBliss (vertaald: NatuurGeluk) organiseer ik exclusieve wandelarrangementen op maat voor groepen. Dat doe ik vooral in de omgeving van Lage Vuursche en nu dus ook in het Smithuyserbos waarbij mensen ook een kijkje kunnen nemen in het kasteeltje!

Als inwoonster van Lage Vuursche timmer ik alweer wat jaren aan de weg met mijn onderneming als natuurfotograaf, gids en wandelcoach. Om mensen dichter bij de natuur te brengen. En soms natuur dichter bij mensen door middel van lezingen bij zorginstellingen en voor bedrijven.

Sinds 1 mei 2024 werken NatureBliss en Stichting Het Smithuyserbos samen en zullen er meer rondleidingen worden georganiseerd voor groepen tot 20 personen. Het bos en kasteeltorentje zitten vol verhalen, zoals de Gooische legende van de wolvin in de kerstnacht die zich op de Wolfsdreuvik afspeelt.  Wij kijken er naar uit om anderen te laten delen in de magie van dit bijzondere stukje natuurgebied en de kasteeltoren. Het sfeertje in het bos zal menigeen verwonderen. Daarvan zijn wij heilig overtuigd.

Kijk voor meer informatie op https://smithuyserbos.nl/ of neem contact op via info@naturebliss.nl
of bel: 06 37 333 646 | www.naturebliss.nl

Wat vindt u van dit artikel?