Top

Thuisafgehaald

Wil je lekker en gezond eten maar heb je geen tijd om te koken? En is de gang naar de lokale snackbar of pizzabakker geen optie want ‘te vet en te duur’? Kijk dan op Thuisafgehaald.nl. Hier vind je een thuiskok in jouw buurt waar je voor weinig geld een maaltijd kunt afhalen. Sta je wel graag achter het fornuis dan kun je je kookkunsten aanbieden aan je buurtgenoten. Net als Mi’jke Breteler uit Oosterbeek. Terwijl zij in haar zonnige keuken een heerlijk couscousgerecht maakt spreken we over haar ervaringen.

 

Tekst en beeld: Renske de Zwart

thuisafgehaald1

 

Waarom ben je hier aan begonnen?

Ik hou van koken en doe dat graag voor mijn man en twee jonge kinderen. Voor de kinderen kook ik nog vrij eenvoudig en door te koken voor Thuisafgehaald kan ik andere recepten uitproberen. Ook spreekt het idee me bijzonder aan om op deze manier in je buurt actief te zijn. Buurtgenoten die geen tijd, mogelijkheid of zin hebben om te koken bied ik zo een gezonde maaltijd aan. Je kookt niet alleen voor jezelf; ik lever een dienst aan mijn buurtgenoten door iets te doen dat ik leuk vind.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Ik kook ongeveer een keer per week voor Thuisafgehaald. Ik bedenk een gerecht en zet dat enkele dagen van tevoren op de website. Mensen kunnen intekenen en daarna is het een kwestie van koken, en zorgen dat het op tijd klaar is. Ze halen het op de aangegeven tijd op. Als alles is afgehaald eten we zelf. De eerste keer was ik vergeten dat we zelf ook moesten eten en had ik niet genoeg gemaakt. Dus terwijl mijn buren een gezonde maaltijd hadden, aten wij een gebakken ei…

 

Wie maken er gebruik van?

Ik heb een paar vaste afhalers, en verder zie ik elke keer wel nieuwe gezichten. Vanavond komt er bijvoorbeeld een zwangere vrouw die het rustig aan moet doen van de dokter. Dit is dan wel zo gemakkelijk. Ze is vegetarisch en als ik het van tevoren weet, hou ik daar rekening mee.
Ik realiseerde me op een gegeven moment ook dat vooral oude en hulpbehoevende mensen vaak niet op internet zitten en deze manier van maaltijden delen niet kennen. Terwijl zij het juist heel goed kunnen gebruiken. Ik heb toen een bejaarde buurvrouw aangeboden om een maaltijd langs te brengen. Zij is daar heel blij mee en doet nu ook mee.

Wat krijg je er voor terug?

Je kookt tegen kostprijs dus je doet het niet voor het geld. Het geeft mij voldoening. Het is leuk om waardering te krijgen voor je gerechten. Mensen kunnen berichtjes achterlaten op de website of ze lekker hebben gegeten. Dat is ontzettend leuk om te lezen. Daarnaast is het voor mij iedere keer een uitdaging: heb ik genoeg voor 10 porties, krijg ik het op tijd klaar, vinden ze het wel lekker?

 

[box title=”Meer weten?” bg_color=”#d3b994″ align=”left”]Thuisafgehaald biedt je de mogelijkheid om maaltijden met je buren te delen. Als kok kun je maaltijden aanbieden en als afhaler kun je maaltijden in jouw buurt halen. Thuisafgehaald bestaat sinds 2012 en is een initiatief van Marieke Hart en Jan Thijs Bakker en wordt ondersteund door onder andere Stichting Doen en het VSB-fonds. Hun idee erachter is om buurtgenoten met elkaar in contact te brengen, voedselverspilling tegen te gaan en gezond eten te stimuleren. Thuisafgehaald biedt een gezond, lekker èn verbindend alternatief voor het avondeten. www.thuisafgehaald.nl [/box]

 

 

 

Wat vindt u van dit artikel?

Media en communicatie professional, (eind)redactie, en journalisme. Ervaring bij non-profit organisaties zoals Greenpeace. Interesses: sustainable development, corporate social responsibility en food. Alma mater: Universiteit van Amsterdam.