Top

Het schone alternatief voor openhaard hout

ADVERTORIAL

Nu de temperatuur eindelijk rondom het vriespunt bungelt en je je ook niet meer drukt hoeft te maken dat de sint of een van zijn ondersteunende personeelsleden door je schoorsteen komt klimmen, is het tijd om de openhaard of houtkachel weer eens goed op te stoken. Het geeft een knus gevoel, gemoedelijke sfeer, en het geeft ook nog eens warmte aan de ruimte af. Niets lekkerder om de haard goed op te stoken terwijl je ondertussen geniet van een heerlijk glas wijn. Maar, heb jij je wel eens afgevraagd wat er nou allemaal uit je schoorsteen komt zetten, en wat er alles van in huis kan blijven hangen? Immers, je bent bekend met het feit dat bomen co2 opslaan, maar heb je dan ook erbij stil gestaan dat dit weer vrijkomt zodra hout verbrand wordt?

Waarom geen hout?

Ondanks dat hout een natuurlijk product is komen er bij verbranding toch zeer ongewenste restproducten vrij. Houtrook wat via de schoorsteen naar buiten komt bestaat uit stikstof, ongebruikte zuurstof, koolstofdioxide, waterdamp, onverbrande gassen, koolstof, teerdruppels, as, zwaveldioxide en nog meer toxisch houdende stoffen. Niet de meest ideale mix als je het relateert aan gezondheid of duurzaamheid.

dibujo

Er zijn ruim 1 – 1,2 miljoen (open)haarden en houtkachels in Nederland. Deze gebruikers stoken bij gelegenheid of zij zijn intensieve fervente houtstokers.

Los van de schadende effecten van hout stook, ondervinden veel mensen in de winter en tegenwoordig ook in de zomer van trendy vuurkorven en terrashaarden overlast van houtrook van hun buren.

Wij stuiten op een milieuvriendelijk alternatief, dat bij velen nog onbekend zal zijn, omdat we nog geregeld stuiten op de volumineuze 2 of 1 kuub open haardhout pallets die bij mensen op de stoep staan.
Een eerlijke vervanger van deze houtblokken zijn Enviro-logs, die door organisatie Greenheat online verkocht worden. De blokken zijn namelijk gemaakt van samengeperst karton, afkomstig uit het recycling proces van kartonnen transportverpakkingen voor versproducten, die zijn voorzien van speciale een ultra dunne waslaag (voor de voedsel veiligheid).  Dit karton is helaas moeilijk afbreekbaar in de natuur, en vinden nu via Enviro-Log alsnog een nuttige bestemming voor een goed doel: een beter milieu

Met een Enviro-log, zo heet die, bespaar je niet alleen op de houtkap van bomen, je zorgt ook voor efficiënt restgebruik van reeds ingezameld kartonafval, dat anders massaal op vuilnisstortplaatsen terecht zou komen.
Nu moet je niet denken dat je ineens helemaal geen sporen meer achterlaat, dat is bij verbranding gewoon onmogelijk.  Maar volgens de laboratorium testrapporten van OMNI Environmental Test Service geven de Enviro-Log blokken minder rook af en laten ze bovenal na het branden geen rooklucht achter, dat je bij hout stook wel hebt.  Ze worden zelfs door mensen met gevoelige luchtwegen gebruikt! Ze geven 50% meer warmte vergeleken per 0,5kg hout! En voor het milieu, in harde cijfers, een Enviro-log haardblok stoot 33% minder broeikasgassen uit, tot wel 80% minder fijnstoffen, 80% minder koolstofmonoxide, en 86% minder koolteer!
Tel daarbij de winst op van de bomen die je laat stáán in plaats van omhakt voor je haardvuurtje en dat jij een belangrijke bijdrage levert aan de laatste stap in een mooie afvalkringloop, en je kan je voorstellen waarom wij er enthousiast van zijn.

Hoe werkt het?

In de Enviro-Log haardblokken zit alléén kartonafval, dat tezamen met die speciale waslaag functioneert als ecologisch brandmiddel.

Door zijn samenstelling heb je slechts een Enviro-Log haardblok nodig vergeleken met gemiddeld vier blokken gedroogd haardhout.
De brandduur van een 1,2 kg blok is ruim twee tot wel 2,5 uur (waarvan je er ook twee tegelijk mag branden), en van een 2,4 kg jumbo XXL Blok tot wel 3,5 uur!  Hoeveel houtblokken stook je in dezelfde tijd wel niet op?

foto

Waar is het te verkrijgen?

Enviro-log haardblokken troffen wij tot onze verrassing nog niet in de bio-supermarkten aan, maar zijn wel al online verkrijgbaar.

Je kan op de website van Greenheat.nl kijken voor meer informatie. Daar zijn de blokken gemakkelijk te bestellen, óók in de voordeelaantallen die je gewend bent om normaal als 2 of 1 kuub in te kopen voor je openhaard, maar hier op een handig plaats besparend klein-formaat pallet. Daarmee ben je gelijk in één keer voor de komende kouder periode van een milieuvriendelijk vuur voorzien.

Wat vindt u van dit artikel?