Top

Stop snackreclame!

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Foodwatch luidt de noodklok: kindermarketing voor ongezonde voedingsmiddelen vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid.

Overgewicht

Kinderen worden dagelijks blootgesteld aan een bombardement van reclames voor snacks en dranken die bijdragen aan overgewicht. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen en krachtige maatregelen treffen. Foodwatch roept daarom op tot onmiddellijke invoering van strenge wetgeving tegen kindermarketing voor ongezonde voeding gericht op jongeren tot achttien jaar en lanceert een petitie. 17% van alle kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar in 2022 had overgewicht. In sommige wijken is dit zelfs één op de drie kinderen. Dat verhoogt het risico op verschillende (chronische) ziekten, waaronder diabetes type II, hart- en vaatziekten, dementie en kanker.

Het falende beleid geeft de voedingsindustrie, met hun immense budgetten voor junkfoodmarketing, vrij spel. Zelfregulering en reclamecodes blijken ontoereikend om de Nederlandse jeugd te beschermen tegen de agressieve tactieken van deze bedrijven. Van alle reclame voor voedingsmiddelen in Nederland is 75% voor junkfood. Foodwatch roept alle ouders, opa’s en oma’s op om mee te doen met de petitie via www.foodwatch.nl.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.