Top
Renáta Horenová

Renáta’s Choice: Hartverwarmende zaken

Maak uitstapjes in eigen land, zoek een camping bij de boer of in de natuur of kook iets lekkers voor de mensen die je dierbaar zijn. Hierbij ter inspiratie een klein aantal lekkernijen en attributen.

1. Stoom jezelf gelukkig met Vitaquick Green

Foodtrend- analiste en kookboekenschrijfster Anneke Ammerlaan gaf jaren terug haar Fissler-stoompan aan mij. Wat ben ik daar nog steeds ontzettend blij mee, een cadeau van onschatbare waarde.

Wie maakt het?

Het verhaal van Fissler gaat terug tot 1845, wanneer smid Carl Philipp Fissler in het Duitse Idar-Oberstein een installatiewerkplaats opricht. Zijn bedrijf ontwikkelt zich snel tot metaalfabriek en schrijft in 1928 kookgeschiedenis door aluminium pannen voor elektrische fornuizen te maken. In 1953 wordt de snelkookpan voor de thuiskoks veilig gemaakt door het plaatsen van een speciaal ventiel. Doordachte functionaliteit, sterke drang naar innovatie en oog voor kwaliteit zijn sleutelwaardes voor dit familiebedrijf. Hun grote drijfveer? Koken plezierig en energiebesparend maken én het resultaat gezonder. Én: Fissler geeft 25 jaar nalevergarantie op alle onderdelen en garandeert dat de pannen meegenomen kunnen worden naar iedere andere warmtebron!

Probeer het zelf

Fissler komt in september met een prachtige pan, de Vitaquick Green. Deze pan zorgt voor meer dan 70% tijdbesparing, 60% energiebesparing en je houdt meer dan 90% vitamines en voedingstoffen over in je pan. Ik kan niet wachten! www.fissler.com.de

2. Zout is goud

Wie maakt het?

Sonnentor heeft producten waar je van gaat stralen als je ze ziet, laat staan als je ze proeft. Het zit al in de naam van de oprichter, Johannes Gutmann. Hij begint in de jaren ’80 in Oostenrijk kruiden te verzamelen en te verkopen, vanuit de overtuiging dat biologische landbouw het enige redmiddel is om monocultuur en overproductie te voorkomen. Zijn doorzettingsvermogen heeft er voor gezorgd dat het bedrijf nu vele soorten thee, kruiden en specerijen verkoopt in verschillende landen. Bij Sonnentor vinden ze dat de natuur de perfecte basis geeft voor een mooi en lang leven. Korte lijnen in de keten, CO2 neutraal en palmolievrij produceren, respect voor de natuur en eerlijk samenwerken zijn de basisingrediënten voor mooie producten als ‘Kikker in de keel- thee’ of Zonnekus-specerijen’.

Probeer het zelf

Zout is goud voor mij. Goed zout, zoals in de zoutmix Roereikruiden. Niet alleen lekker in combinatie met eieren, maar ook heerlijk om jouw salade of een goed gevulde sandwich mee te bestrooien. Kijk voor inspiratie, recepten of hun magazine op www.sonnentor.com

3. Ieder een eigen Buckel!

Mijn mesje van Robert Herder Windmühlenmesser uit Solingen, Duitsland, is mijn maatje voor iedere dag: het is een genot om het in je hand te hebben.

Wie maakt het?

Het familiebedrijf van Robert Herder maakt al meer dan 140 jaar op ambachtelijke wijze hoogwaardige messen.
Waar het handwerk en het ambacht bijna zijn uitgestorven, zet Gieselheid Herder-Scholz van dit bedrijf zich juist in voor het behoud ervan. Hiervoor heeft zij een opleidingsprogramma ontwikkeld. Hun messen worden nog steeds volgens traditionele methoden met de hand geslepen, geassembleerd, gepolijst en verpakt. Het staal gaat levenslang mee en het hout dat gebruikt wordt is duurzaam en van dichtbij, namelijk kersenhout uit Duitse en Oostenrijkse bossen, perenhout uit het Zwarte Woud, hout van de olijfboom uit mediterrane landen en van de pruimenboom uit Oostenrijkse boomgaarden.

Probeer het zelf

Zo’n Buckel-mes kun je gewoon overal voor gebruiken, het behoort bij de basisuitrusting van je keuken. En dat het niet in de vaatwasser kan? Laat je daardoor niet weerhouden: dit mesje was je gewoon met de hand af. Iemand erbij om het af te drogen, lekker kletsen: grootst geluk! Kijk voor verschillende soorten messen, van aardappelschil- tot groot koksmes, op www.robertherdermessen.nl. Zeker dat je ook een maatje voor het leven vindt!

4. Zonneschijn in een fles

In Suriname, lang geleden, dronk ik voor het eerst gemberbier. Een verfrissend drankje op basis van gembersiroop, zonder alcohol. Toen ik GIMBER proefde, waande ik me terug in de tropen. Daar waar gember ook vandaan komt. En die smaak!

Wie maakt het?

Oprichter van GIMBER, Dimitri, is van oorsprong producent van animatieseries. Hij mistte een goed en gezond drankje zonder alcohol en begon te experimenteren om een drank te maken die helemaal naar zijn smaak was. Hij voelde zich net als Willy Wonka, maar dan zonder gekke kinderen. Na vele probeersels ontstaat in 2018 de huidige GIMBER. Eerst krijgen alleen familie en vrienden een flesje maar al snel brengt Dimitri het breder op de markt. De flessen zijn binnen de kortste tijd niet aan te slepen, zo goed vallen ze in de smaak. Inmiddels wordt het gedronken in vele landen, zowel thuis als in restaurants. Iemand zei tegen Dimitri: ‘Je verkoopt zonneschijn in een fles.’ En zo is het.

Probeer het zelf

Dit biologische gemberconcentraat bevat hoogwaardig gember, citroen, kruiden en specerijen. Geen alcohol, maar lekker veel pit om je smaakpapillen aan alle kanten te prikkelen. Waarschuwing: het is erg verslavend! Lees het verhaal van Dimitri en kijk voor lekkere recepten op www.gimber.com 

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.