Top
laatste paling

Ratatouille

De Laatste Paling, gevormd door voedseljournalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten, leest, klikt, kijkt, proeft en bezoekt voor de Krant van de Aarde alles wat met ons eten te maken heeft.

Tekst: Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten

 

Guerrilla food

De zoekkalender voorin dit zoek- en kookboek voor wildplukkers geeft overzichtelijk weer waar en wanneer je de negentien beschreven planten en dieren kunt vinden. Het zoutzoet smakende blaaswier bijvoorbeeld kun je het hele jaar door vinden op het Noordzeestrand en bevat jodium, calcium, ijzer en andere mineralen. Het hangt op een vrolijk stemmende foto aan wasknijpers aan de lijn te drogen. Wachten dus op een herfststorm wanneer delen aanspoelen op het strand. En dan pizza di mare maken… , behalve het handje verse of gedroogd blaaswier moet je nog wel even een en ander inslaan in de winkel.

Het boek telt leuke onverwachte recepten als paardenbloemsiroop of grasbermburger met veldzuring. Dat laatste stimuleert de spijsvertering bij vet eten. Ideaal op de hamburger dus.

Jammer dat de auteur zichzelf af en toe tegenspreekt. Zo schrijft hij dat blaaswier een milde smaak heeft, maar staat in het pizza recept: ‘Overdrijf niet met de hoeveelheid, want het heeft een dominante smaak en overheerst dus snel.’ Wij zijn het met dat laatste eens.

Guerrilla Food, Remco van der Leij. Uitgeverij Kosmos. €14,99

 

Pluk naast de Petteflet

ratatouille1Veel uitgebreider dan een boek is de Wildplukwijzer van schrijver en worstmaker Mijnheer Wateetons. Feilloos te raadplegen via internet. Of via een gratis app, maar die werkt niet echt soepel.

Gebruikers geven op de Wildplukwijzer al sinds 2009 aan waar gratis, biologisch, onbespoten en foodmileloos lekkers groeit en bloeit. Inzoomen kan tot op straatniveau. Zo weten wij nu dat langs het wandelpad nabij onze begraafplaats zeven pruimenbomen staan en kersen groeien. En dat er bij de voetbalclub een mispel groeit. In oktober moet daar te oogsten zijn. Ook nieuw voor ons: een hazelaar bij de ingang van de Praxis.

De Wildplukwijzer bevat ook, of misschien júist, plekken in de steden. Niet voor niets is de ondertitel: Pluk naast de Petteflet.

Het systeem is buitengewoon gebruiksvriendelijk. Je kunt zoeken op soort, op adres en op seizoen zodat je alleen de plukplekken ziet waar nu wat te halen valt. Elke plukplek bevat een link naar een uitgebreide beschrijving van de boom of plant in de Wildplukwiki van Oogsten zonder Zaaien (Slowfood Nederland).

 

Hara Hachi Bu

ratatouille3Hoe word je gezond oud? Technisch gezien is ons lichaam in staat om het zo’n 100 jaar vol te houden, maar gemiddeld worden we slechts 81 jaar. Ergens verliezen we dus 19 jaar. Daarbij kampen we met chronische welvaartsziekten als obesitas, diabetes en hart- en vaatziektes. In onze leefgewoonten valt dus veel te winnen. Hoogleraar Voedsel en Gezondheid Jaap Seidell legt in een flitscollege van krap 2,5 minuut in een onderhoudend cartoonfilmpje uit welke lessen wetenschappers trekken uit onderzoek naar vijf gebieden op de wereld waar mensen kerngezond zijn en ouder dan gemiddeld worden: de Blue Zones.

De sleutel tot een gezonde oude dag? Een eenvoudig, karig maar sterk sociaal leven, zo leert het filmpje ons. En: naar goed Japans gebruik ‘Hara Hachi Bu’ zeggen voor de maaltijd om jezelf eraan te herinneren te stoppen met eten zodra je tachtig procent vol zit.

Wat vindt u van dit artikel?

Eigenaar van speels tekstbureau Yvonne schrijft. Specialisaties: kinderen, evenementen, cultuur, natuur, Scandinavië, handwerk, design. Levert zowel het hele scala voor gedrukte media als content voor websites en social media accounts. Werkt onder meer voor: Krant van de Aarde, Hip&Hot en Simply Breien. Concept denker en uitvoerder in één. Altijd in voor een nieuwe uitdaging: wat ik nog niet kan, ga ik leren! Getrouwd, woonachtig in Woerden, 4 kinderen, gek op shoppen, klussen, stylen, fotograferen, lezen, tv en films kijken, musicals, musea bezoeken, handwerken, zingen en nog veel meer!