Top

Naar Duitsland: UNESCO en Duurzaamheid

Tekst: Duits Verkeersbureau
Foto boven: Sankt Goarshausen: Burg Katz am Rhein im Oberen Mittelrheintal – Oberes Mittelrheintal / Copyright: DZT / Francesco Carovillano

Welkom in veelzijdig en gemakkelijk bereikbaar Duitsland, waar maar liefst 51 UNESCO-Werelderfgoedlocaties wachten om door u ontdekt te worden. Duitsland is de plaats waar cultuur wordt geëerd en bewaard - en dat is precies waar alle 51 UNESCO-Werelderfgoederen voor staan. Overal in Duitsland kun je talloze natuurlijke en culturele schatten ontdekken, of het nu op het groene platteland is of midden in een stedelijke omgeving. Hier volgen een paar tips voor mooie reizen in Duitsland:

Ontdek maar liefst 51 UNESCO-Werelderfgoedlocaties in Duitsland!

Langs de romantische Rijn en Moezel

Ga op reis langs de o zo romantische Rijn en Moezel, waar zeven UNESCO-Werelderfgoedlocaties op u wachten. Wist u bijvoorbeeld dat het Boven-Midden-Rijndal erkend is als werelderfgoed vanwege de unieke combinatie van natuurlijke en culturele elementen? In dit gebied, dat zich uitstrekt tussen de steden Bingen en Koblenz, vindt u steile wijngaarden, middeleeuwse kastelen en pittoreske stadjes. Of bekijk de mythische Loreley-rots bij Sankt-Goarshausen, die al eeuwenlang dichters en musici inspireert vanwege het prachtige uitzicht. (zie foto bovenaan dit artikel)

Biosfeerreservaat Midden-Elbe en het tuinrijk van Dessau-Wörlitz

Voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers heeft Duitsland iets bijzonders in petto: tussen Dessau-Roßlau en Tangermünde vindt u het door UNESCO erkende Biosfeerreservaat Midden-Elbe.

Het reservaat biedt prachtige natuurlijke landschappen die ideaal zijn voor wandelingen en fietstochten.

En als u toch in de buurt bent, bezoek dan gelijk het tuinrijk van Dessau-Wörlitz: een uniek landschaps- en tuinontwerp, dat op harmonieuze wijze natuurlijke en kunstmatige elementen combineert om een schilderachtige omgeving te creëren.

Oranienbaum-Wörlitz: Venustempel im Wörlitzer Park, Teil des Dessau-Wörlitzer Gartenreichs / Copyright: DZT / Florian Trykowski
Bremen: Schnoor Viertel / Copyright: BTZ / Francesco Carovillano

Nationaal Park Hainich en het stadscentrum van Bremen

Het Nationaal Park Hainich nabij Eisenach is een prachtig natuurgebied in de buurt van Thüringen. Het park herbergt een van de grootste ongerepte beukenbossen in Duitsland en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het is een geweldige plek om te wandelen, te fietsen en te genieten van de serene schoonheid van het bos. Toch liever een city-trip? Ga dan naar Bremen, waar u gezellig op het terras een biertje kan drinken terwijl u ondertussen het stadscentrum van Bremen aanschouwt, dat erkend is als UNESCO-Werelderfgoed.

Speicherstadt en het Kontorhaus-district met het Chilehaus

Speicherstadt is het historische pakhuizencomplex van Hamburg, dat bestaat uit prachtige bakstenen gebouwen aan het water. Het is ‘s werelds grootste aaneengesloten complex van pakhuizen.

Het Kontorhaus-district, met het opvallende Chilehaus als een hoogtepunt, is een voorbeeld van de vroeg 20e-eeuwse architectuur.

Samen vormen ze een UNESCO-Werelderfgoedlocatie die de industriële geschiedenis en architectonische pracht van Hamburg weerspiegelt.

Hamburg: Speicherstadt UNESCO / Copyright: DZT / Francesco Carovillano

Duitsland, duurzaamheid en de toekomst!

Ontdek de toekomst in Duitsland! Maak gebruik van het voordelige 49-euro-ticket en reis gemakkelijk door het hele land. Geniet van diverse accommodaties die passen bij elk budget, proef de heerlijke culinaire hoogstandjes in de restaurants en laat je betoveren door de fascinerende locaties en musea die ons een beeld tonen van de toekomst. Een onvergetelijke reiservaring wacht op je in het hart van Duitsland.

Berlin: Futurium bei Abendstimmung (Vorplatz Süd) / Copyright: Futurium / David von Becker

Het Futurium: een museum voor de toekomst

Welkom in het Huis van de Toekomst: in Berlijn vindt u het Futurium, waar alles draait om de vraag hoe we in de toekomst willen leven.

In de tentoonstelling kunnen bezoekers vele mogelijke toekomsten ontdekken, in het Forum kunnen ze deelnemen aan open discussies en in het Futurium Lab kunnen ze hun eigen ideeën uitproberen.

Het Futurium ligt op ongeveer 15 minuten loopafstand van het Hauptbahnhof en de entree is gratis.

Energie-zelfvoorzienend dorp Feldheim

De duurzaamheidsklok tikt hier een beetje sneller: het dorp Feldheim in Brandenburg wordt volledig aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Het dorp biedt met haar bezoekerscentrum en rondleidingen een unieke kans om meer te leren over hernieuwbare energiebronnen en hoe gemeenschappen deze kunnen benutten om een groenere toekomst te creëren. Het dorp is met de bus of trein te bereiken vanuit Berlijn.

Arche Warder Zoo: Europa´s grootste dierenpark voor bedreigde diersoorten

Op een uur afstand ten noorden van Hamburg ligt Arche Warder Zoo: Europa’s grootste dierenpark voor zeldzame en bedreigde huisdier- en landbouwhuisdierrassen. Ongeveer 1.200 dieren van 86 rassen en zeven wilde diersoorten leven op 40 hectare parkoppervlak en gepachte landbouwgrond. In 2018 en 2020 werd het park bekroond als officieel project van de VN-Decade for Biodiversity. Geniet van een wandeling door het park, observeer de dieren in hun natuurlijke omgeving en leer meer over het belang van het behoud van deze unieke rassen.

Nationaal Park Schwarzwald

Nationaal Park Schwarzwald, gelegen in het betoverende Zwarte Woud in de buurt van Freiburg im Breisgau, is een paradijs voor jong en oud. Het is het jongste nationale park van Duitsland, opgericht in 2014, en bevat uitgestrekte bossen, schilderachtige valleien en adembenemende bergen.

Het park biedt een scala aan activiteiten, waaronder wandelen, fietsen en het verkennen van prachtige watervallen.

Verlies jezelf in de weelderige natuur, ontdek zeldzame flora en fauna en geniet van de rust en sereniteit die dit nationale park te bieden heeft.

Schwarzwald: Paar wandert im Nationalpark / Copyright: DZT / Günter Standl
Freyburg: Weinberg an der Burg, Weinregion Saale-Unstrut / Copyright: Deutsches Weininstitut GmbH (DWI)

Ervaar traditonele ambachten in de regio Saale-Unstrut

Bij het Saale-Unstrut Initiative in de buurt van Leipzig worden producten uit traditionele ambachten, de landbouw en de creatieve sector verenigd in een sterk regionaal netwerk. Dit netwerk, gelegen in de prachtige regio Saale-Unstrut, bestaat uit de ambachtslieden achter al deze veelzijdige producten.

Denk aan wijnbouw, waarbij Saale-Unstrut één van de 13 officiële wijnbouwgebieden van Duitsland is, en het meest noordoostelijke wijnbouwgebied van het land. Maar ook ambachten zoals mandenvlechten, pottenbakken en houtbewerking zijn hier vertegenwoordigd. Bezoekers kunnen deze ambachten ervaren door ambachtslieden te ontmoeten, workshops bij te wonen en handgemaakte producten te bewonderen en te kopen.

Wat vindt u van dit artikel?