Top

Lievelingsplanten – Inheemse krachtpatsers

Tekst: Elwira Stuur  | Beeld: Elwira Stuur/Bigstock

Ik had bedacht dat mijn column dit keer zou gaan over het maken van een beplantingsplan. Maar al schrijvende kwam ik erachter dat dat toch iets meer voeten in de aarde heeft. En dat een column zich daar niet voor leent. Je hebt bij een beplantingsplan immers rekening te houden met: grondsoort, zon en schaduw, wintergroen, kleur, hoogte, bladvorm, bloeiperiode en boeiduur, zichtlijnen etc. Dat laat zich niet uitleggen op 1 A4tje.

Wel kan ik handvatten geven voor een beginnetje van een goede border door mijn top 5 aan lievelingsplanten met jullie te delen. Nu moet ik zeggen dat die top 5 behoorlijk aan verandering onderhevig is. Maar het geeft een goede suggestie van planten die gaten in borders op kunnen vullen en die zorgen voor afwisseling en meer inheemse kracht in een tuin.

Mijn top 5

Allereerst ik houd van vaste planten. Die ‘goed wortelen’ en elk jaar – als er geen gekke dingen gebeuren – weer terugkomen. Daarbij heb ik een voorkeur voor langbloeiers, die niet te veel eisen stellen, maar wel een stevige bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Hieronder een gevarieerde top 5.

Nr 5. Beemdooievaarsbek, Geranium Pratense – paars blauw

Dit is nou echt zo’n plant waarvan je niet verwacht dat deze inheems is.

Met z’n prachtige blauwe bloemen verrijkt deze plant elke border. Als hij het naar z’n zin heeft kunnen de bloemen wel tot 75 cm hoogte rijken en kan de plant zich uitbreiden in je tuin.

De bloeitijd is juni – juli.

Blue Geranium pratense flower. Geranium pratense known as the meadow crane's-bill or meadow geranium .
knoopkruid - vk

Nr 4 Knoopkruid, Centaurea jacea – roze paars

Dit is een echte insectenplant. Zowel wilde bijen als diverse vlinders zijn fan van deze plant.

Met deze plant in je tuin trek je bijvoorbeeld de Donkere zomerzandbij, de Gewone behangersbij of de Kleine vos (vlinder) aan.

Daarnaast heeft deze plant een mooie paars/roze kleur bloem. Hij doet het goed op een wat armere grond en bloeit van juni tot en met oktober met een hoogte van ca. 50 cm.

Nr 3. Duizendblad, Achillea millefolium – wit

Duizendblad komt behoorlijk veel voor in Nederland. En is een echte pionierssoort.

In tuinen zie je ze in hun inheemse vorm minder vaak, maar daar doen ze het juist reuze goed. Ze kunnen met hun witte kleur en lange bloeiperiode (juni tot en met oktober en soms zelfs in de winter) je border een echte opfrisser geven.

De bloemen worden zo’n 40 cm hoog. Je kunt de bloemen ook als droogbloem in huis halen, dan heb je er helemaal lang plezier van.

duizendblad - vk
Colorful and crisp image of black mullein (Verbascum nigrum)

Nr 2. Zwarte toorts, Verbascum Nigrum – lichtgeel

Dit is een reuze indrukwekkende plant. In een border is deze plant een echte eyecatcher. Zijn naam doet anders vermoeden, maar het is een toorts in een hele lieve, zachte kleur geel.

Het is een prachtige insectenplant voor op een matig voedselrijke bodem. De steenhommel, aardhommel, boomhommel, tuinhommel, veldhommel maar ook de groefbijen zijn dol op de Zwarte toorts.

Deze plant bloeit juni tot en met september en kan een hoogte van 120 cm bereiken.

Nr 1. Gewone smeerwortel, Symphytum Officinale – van wit tot donker paars

En met stip op 1, mijn lievelingsplant: Gewone smeerwortel. Op het eerste gezicht is het misschien niet de allermooiste plant. Sommige mensen lachen me uit als ik mijn liefde voor deze plant kenbaar maak. Maar als je met iets meer aandacht naar deze plant kijkt, kan het niet anders dan dat de vonk ook bij jou overslaat.

Daarbij is de Gewone smeerwortel een van de langst bloeiende planten. Je kunt van april tot en met oktober van de bloemen genieten. Bij snoei of maaien, loopt de plant namelijk gewoon weer opnieuw uit.

Hommels en diverse bijen zijn dol op deze plant. En ik dus ook.

smeerwortel II - vk

En nu? Maak een rondje door je tuin. Kijk of er nog ergens een gaatje is en probeer eens een van de planten uit bovenstaand rijtje. En tegenwoordig door het gebrek aan echte vorst is het zo dat je eigenlijk het gehele jaar door de planten in je tuin kunt planten.

P.S. Kun je bovenstaande (biologische) planten niet vinden als plant, dan verwijs ik je graag door naar de zaden van Cruydt-Hoeck.

Wat vindt u van dit artikel?

Elwira Stuur is ecologisch tuinontwerper. Met haar bedrijf Haag & Heem creëert zij groene, natuurlijke tuinen. Tuinen die niet alleen mooi zijn en aansluiten op de wensen van de menselijke bewoners. Maar die ook voor de insecten, wilde bijen, vlinders, vogels en egeltjes een thuis bieden. "Als een tuin - met zo veel mogelijk inheemse planten - jaarrond bloei geeft en er voor de bewoners elke dag wat te beleven is, is mijn missie geslaagd". www.haagenheem.nl instagram: https://www.instagram.com/elwira_stuur/