Top
Amsterdam Light Festival

Kleurrijke Amigo & Amigo gaat duurzaam op Amsterdam Light Festival

Tekst: Sjors Beukeboom

De één ziet er indrukwekkend uit, de ander vertelt een bijzonder verhaal. En dan zijn er ook nog sommige lichtkunstwerken die het beide combineren. Amigo & Amigo springt er tijdens het Amsterdam Light Festival niet alleen uit vanwege de vorm van het werk, maar ook vanwege het materiaal dat de beide kunstenaars gebruiken. Duizend lichtjes en gerecyclede flessen vormen samen een kleurrijke parabool.

Het Amsterdam Light Festival verlichtte eind december en begin januari de Amsterdamse binnenstad voor de zevende maal op rij. 600 kunstenaars stuurden een concept naar de organisatie van het evenement, waarna dertig uitverkorenen een plek kregen langs de grachten. De tentoonstelling was wandelend, fietsend en per boot te bewonderen. Het thema: ‘the medium is the message’, het medium moet de dertig bijzondere verhalen vertellen.

Eén van die bijzondere verhalen is van Amigo & Amigo, van het kunstenaarsduo Simone Chua en Ranzo Larriviere uit Sydney. Ze maken sinds 2012 kunstwerken van licht en zagen hun producties eerder al tentoongesteld worden in het binnen- en buitenland. Zo was het werk van Chua en Larriviere voor het Opera van Sydney te zien, verlichtte een project de straten van Santiago de Chili en staat een kunstwerk nu te schijnen in onze hoofdstad.

Maanlicht

Ik volg één van de routes die de organisatie aanraadt om het kunstwerk van de twee Australiërs te bekijken. Het vereist een paar duizend stappen vanaf het Centraal Station van Amsterdam, maar daarna is het project, de zogeheten Parabolic Lightcloud, al op afstand te herkennen.

Het oogt groots en indrukwekkend. Het bungelt een beetje in de wind door de koude oostenwinterwind. Om de zoveel tijd veranderen de kleuren van het kunstwerk en zodra ik er midden ondersta vormt het een kleurrijk geheel. De maan schijnt met moeite door het dikke wolkendek heen, maar zorgt af en toe voor een extra dimensie aan het kunstwerk. Als ik goed sta, dan kan ik door de trechter recht omhoog naar de maan. Alsof allerlei lichtjes mij leiden tot het grote maanlicht.

Emoties

“Meer dan duizend zijn het er”, weet Chua te vertellen over die lichtjes. “Samen met gerecyclede plastic flessen en aan elkaar verweven door gerecycled touw.” De inspiraties voor het project zijn de fascinatie voor waternatuur en emoties. “Net zoals in Amsterdam, zijn wij in Australië omringt door water”, zegt Chua. “Ik herinneringen uit mijn jeugd, waar ik langs de kust van Sydney altijd op zoek ging naar schelpen en anemonen.”

“Later kwam daar een fascinatie voor de Rij van Fibonacci bij. Dat is een wiskundige reeks van getallen, die ook veel in de natuur tot expressie komt. Ik wilde deze twee aspecten toepassen in het kunstwerk. In samenwerking met mensen uit onze studio hebben we bestudeerd hoe bepaalde kleurenpaletten en licht samen verschillende emoties kunnen oproepen. Het resultaat is onze Lightcloud, die met tien verschillende kleurencombinaties tien verschillende menselijke emoties uitstraalt.”

Bewustzijn

Het duurzaamheidsthema werd later aan het project toegevoegd. We hebben een groot probleem met eenmalig bruikbare plastics, vindt Chua. “Dat geldt voornamelijk voor het waterleven. Ik heb mij van jongs af aan betrokken gevoeld bij deze maatschappelijke en politieke kwestie. Dat samen met mijn liefde voor de geheimen van de natuur deed mij inspireren om alleen gerecyclede producten te gebruiken.”

Chua is ervan overtuigd dat kunst een bijdrage kan leveren aan een duurzamere planeet. “In eerste instantie is dit project voor alle mensen van Amsterdam. Het maakt mij niet uit als mensen niet met een specifieke indruk van het kunstwerk naar huis gaan en alleen genoten hebben van ons kleurrijke werk, maar ik denk wel dat het nieuwe mogelijkheden biedt voor gesprekken over duurzaamheid.”

“Het gedrag van consumenten zullen wij niet gelijk veranderen, maar het is wel ‘another drop in the public consciousness that adds to the ripple of change’, oftewel een manier om meer bewustzijn creëren.

Amsterdam Light Festival
Amsterdam Light Festival
Amsterdam Light Festival

Wat vindt u van dit artikel?

Sjors Beukeboom is journalist, videomaker, tekstschrijver en dagvoorzitter. Ik werkte ook voor NOS Sport. Sjors op sociale media: @Beukeb00m (10.000+ volgers op Instagram). Bedrijfsnaam: MediaBoom Website: www.sjorsbeukeboom.nl Sinds 2020 is Sjors is Press and Public Relations Officer bij Team Israel Start-Up Nation, een professioneel wielerteam.