Top
biodiversiteit

Hoogste tijd om biodiversiteit Nederland te herstellen

Tekst: Jelmer Buijs en Ivonne de Thouars 

Er zijn in Nederland steeds minder wilde planten en dieren op de akkers, steeds minder insecten in natuurgebieden en zelfs in de bossen zijn er minder diverse soorten bomen. De biodiversiteit van ons land loopt gevaar. Het Netherlands Ecological Research Network (NERN), waarin biodiversiteitsonderzoekers samenwerken, heeft de situatie en eventuele oplossingen omschreven in het document Deltaplan Biodiversiteit.

De Nederlandse landbouw staat voor een aantal fikse opgaven: natuurinclusieve landbouw, ecologisch en economisch duurzame landbouw, handhaving van een kwalitatief netwerk van natuurgebieden en veranderende wensen van consumenten, producenten en de gehele keten. Daarnaast verschuift de financiële steun vanuit de EU naar een groenere, effectievere, en milieuvriendelijkere manier van produceren. Wetenschappers op het gebied van biodiversiteit constateren dat de problemen urgent gezamenlijk aangepakt moeten worden. Verenigd in NERN hebben zij het document Deltaplan Biodiversiteitsherstel samengesteld; de basis voor twee bijeenkomsten. 

Werken aan herstel

Tijdens de tweede bijeenkomst in januari gaf Louise Vet, directrice van het Nederlands Instituut voor Ecologisch Onderzoek (NIOO) aan dat het de hoogste tijd is om de achteruitgang van de biodiversiteit in Nederland te stoppen en aan het herstel te werken. Ook de andere sprekers gaven aan dat er op bijna alle vlakken in onze samenleving verlies aan biodiversiteit plaatsvindt. Op de akkers leven steeds minder wilde planten, insecten en vogels; in de natuurgebieden is er een duidelijke achteruitgang van insecten en zelfs in bossen worden voornamelijk monoculturen aangeplant van bomen met weinig genetische variatie. Dit leidt tot grote zorg over de toekomstige kwaliteit en leefbaarheid van ons land.

Diverse kopstukken

Bij de bijeenkomst waren diverse kopstukken uit het onderwijs, de wetenschap, landbouworganisaties (LTO), de provinciale en landelijk overheid, jagers, vertegenwoordigers van financiële instellingen en bestuurders van diverse verenigingen en stichtingen op het gebied van milieubescherming aanwezig. Hen werd gevraagd om zich te buigen over vijf kernbegrippen. Ook pleegden zij overleg tijdens werksessies over biodiversiteit in het licht van landbouw, onderwijs, politiek en onderzoek. 

Verklaring van Driebergen

Uit deze bijeenkomsten met professionals uit agrifood, overheid en wetenschap kwam de Verklaring van Driebergen voort. De inhoud daarvan is nog niet bekendgemaakt, wel dat het een breed gedragen plan moet worden. De verklaring wordt voor de zomer aangeboden aan Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit door leden van het NERN. Onder de ondertekenaars zijn LTO-voorzitter Marc Calon, Klaas Jan Calker van Unilever, Bas Rüter van Rabobank en Ruud Tijssens van Agrifirm.

Denk mee!

Geïnteresseerde lezers van deze krant kunnen bijdragen aan de Verklaring van Driebergen door hun ideeën over het herstel van Nederlands’ biodiversiteit te delen. Het is de bedoeling dat er voor de zomer van 2018 een plan met handen en voeten ligt voor biodiversiteitsherstel waarin zoveel mogelijk gelederen uit de samenleving zich herkennen. Uiteraard zal de uitvoering van het plan veel voeten in de Aarde hebben. Het gaat om een grote uitdaging!

Heeft u ook concrete ideeën over 

het herstel van de biodiversiteit? 

Dan kunt u deze delen via 

www.nern.nl/bijdrage

Wat vindt u van dit artikel?

Ervaren tekstschrijver | hoofdredacteur | eindredacteur | communicatieadviseur | journalist. For trade magazines, communication projects and websites. Managing editorial teams, excellent writing skills, branded journalism, managing new projects and generating new customers.